用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人會番兩間PN?
樓主: artinie
go

有無人會番兩間PN? [複製鏈接]

虎B 發表於 13-4-24 21:20
我識人真係諗住n班第一個月讀兩間,睇下邊間適合啲。其實首個月邊睇倒㗎!個小朋友真可憐

...

後果自負........

太可怕了.......如果可以我都唔想佢讀書,香港!!仲話上午同下午都讀,真係人都巔

bb8608 發表於 13-4-25 13:22
I know 2 kids, study K1 at a famous KG and K2 at an international KG.

I know one who is attending York am class and KV pm class.  York is thought to be good in English and KV is famous and difficult to get a spot.  So his parents thought they can have the best of both worlds by making the boy attend two schools.  I really pity the kid.  Life is tough and it's the parents who initiated it.  What can be worse than that?

簡單問一個問題: 易地而處, 叫你一日返兩份工得唔得先??

答案係: 無話唔得o既, 不過到時得番半條人命, 賺埋都唔夠比醫藥費, 小朋友返學一樣, 返兩間無話唔得, 不過小心反效果, 一心諗住學多啲嘢, 結果因為精神唔好, 完全學唔到嘢...

會唔會著錯校服
喜歡妳是妳

引用:Quote:原帖由+marwai_1030+於+13-04-25+發

原帖由 kittyland06 於 13-04-25 發表
是否聖心?我有個朋友係咁。
係⋯

引用:Quote:原帖由+marwai_1030+於+13-04-25+發

原帖由 iamiris 於 13-04-25 發表
怕咁细个会有精神病呢!
幸好呢位家長最後決定quit一間,否則⋯
其實學校老師一早都知道某d小朋友讀兩間幼稚園,但老師們有厚道,唔會在你面前講。

兩歲細路已經要比妳折磨,條命真係苦

回覆:jessiechen 的帖子

講得好!諗到都覺得可憐!

引用:上午一間下午一間,因為好少全日制 +

原帖由 artinie 於 13-04-24 發表
上午一間下午一間,因為好少全日制
為乜呢?
全日唔係冇,可以去窩打老道迦南問下。

有半日番半日,之後有位,叫佢地俾你轉。
我見我囝囝有d同學,都係半日班轉過黎。

點都好,唔建議番兩間。
小朋友番全日,都建議午睡,休息下。

唔好話小朋友。
我呢個大人都頂唔順。

回覆:artinie 的帖子

千祈唔好, 如果上午同下午學嘅野有d唔同,小朋友就混亂,例如my god,上午美國音老師就my guard,下午英國音老師就"賣葛"。變左四不像。

感覺好似叫成人番兩份長工,朝9晚5,再黎晚9朝5。如果發生係你身上,你會點。。。

其實有打算返兩間幼稚園(莫講pn 2歲班,K1-k3也是)的家長,決定落實前請你抽空實地觀察吓正在返兩間幼稚園的小朋友過緊咩生活,我親眼見九龍塘的在公園內換衫變身,工人拎住飯壺餵飯,正正經經一張枱也没有,既使係夏天,仍要吹住風當眾换衫,也不禁想像冬天天寒地凍係点,。九龍塘好d仲有個公園坐下,港島我更見工人同少主只可挨石磗完成上述程序。。。。如果見識完家長仍捨得讓自己的孩子日日如此渡過,也無話可說,不用問其他人意見,go ahead吧!

我識得有個有錢佬好變態, 佢個仔朝早返一間, 下午返一間(其中一間係寶山, 另一間唔知係乜), 到咗放學時個仔已經累到係私家車度瞓著咗, 老闆叫個工人唔好叫醒佢, 陪住佢一路係架車到瞓到阿仔醒為止, 仲學拼音哩樣果樣, K1已經見到HENNESSY ROAD可以講到出來!

回覆:虎B 的帖子

之前K1有名幼offer,也有朋友如此建議兩間讀一個月作比較,我一囗便拒絕,第一,霸人學位行為自私,身教很重要,第二,苦了小朋友,得不償失,第三,懂得選擇很重要,家長也要學習選擇及放棄,要不怎教小朋友選擇?

引用:其實有打算返兩間幼稚園(莫講pn+2歲班,K1

原帖由 IRK 於 13-04-26 發表
其實有打算返兩間幼稚園(莫講pn 2歲班,K1-k3也是)的家長,決定落實前請你抽空實地觀察吓正在返兩間幼稚 ...
非常同意! 如果家長覺得返兩間幼稚園,小朋友係會學多咗嘢,咁小朋友亦會被訓練到當眾被脫衣都無感覺、狼吞虎嚥咁被餵飯都無問題,無羞恥心。

就算番上午一間kg, 家長又安排下午1-2小時精補班, 有時仲要搭車.  一樣得番半條人命.  如果唔補, 又唔夠人地競爭......係學校癲定家長癲呀?  學校表面又話愉快學習, 到考小一又係要十項全能.. 真係唔洗5-6歲定佢係人才定庸才!
~easybring~

引用:其實有打算返兩間幼稚園(莫講pn+2歲班,K1

原帖由 IRK 於 13-04-26 發表
其實有打算返兩間幼稚園(莫講pn 2歲班,K1-k3也是)的家長,決定落實前請你抽空實地觀察吓正在返兩間幼稚 ...
講得好,稔到呢幕就算唔係自己個囝都想喊

我唔識人會咁做.  只係在BK聽過.
‹ 上一主題|下一主題