用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 中華基督教會基道中學 家長交流區
樓主: namnamc
go

中華基督教會基道中學 家長交流區 [複製鏈接]

ricohui 發表於 15-7-22 13:38
各位基道家長你好~~我仔仔小學補開習, 要人篤住先會做到功課, 而家做暑期作業都令我好頭痛想請教 ...
我仔仔都係去開補習社,但7月後已經沒有去,我會叫佢自己做。

回覆 HELENNNN 的帖子

每天平均有多少份功課呢?囝囝知道要留校做功課及星期六要返,有些不開心!學校是否很谷學生呢?

回覆 yenk 的帖子

我囡囡話不是太多, 每天有時 4-5份, 有時無功課, 有時不是即時交, (但一定比小學小功課) , 無甘多嘢做所以佢覺得好開心。 而上了中學等佢自己去緊張自己D嘢 , 我又CUT 晒上門補習, 所以多了好多時間。

應該系自願性參加 "五升級同學會"逢星期一/三/五  留校做功課 至6:00 , 我覺得非常之好 (我仲希望 一至五 都可以留校做功課 ), 因有老師睇住, 唔識做又可即時問 , 又可以等佢(最好)做晒D功課才回家, 因平時佢地番來不是即時做, 又攪下東/又攪下西, 做得又慢吞吞!    ..............p.s. 得知其他學校都有留校做功課, 但時間好短, 所以學校要揾人手/老師留下來睇住班學生, 可見佢地好有心想班學生好!!

另外好似只系上學期 (A及B 英文班) 才星期六要返去補英文科學及數學,我又覺得好好喎, 好似只比好少錢, (平時出去揾人補都唔少錢),  我個女話上左後加深知識, 上學期測/考 成績都好好, 下學期無得補, 佢仲有少少失望!

另外我又唔覺得太谷D 學生, 其中系有D 老師要求高, 所以系有D壓力 , 我諗都系想佢地再好D, 因佢地都系要迫, 平時好懶散!!

HELENNNN 發表於 15-7-24 16:17
回覆 yenk 的帖子

我囡囡話不是太多, 每天有時 4-5份, 有時無功課, 有時不是即時交, (但一定比小學小功課) ...
請問如考試、測驗還須要幫助他們溫習嗎?還是學校會幫他們溫習?因已沒有甚麼時間去補習社。

回覆 HELENNNN 的帖子

多謝詳盡既解釋,完全明白!

回覆 ponysee 的帖子

小三時已揾上門補習(睇埋功課), 但舊年上了中學已cut晒上門! 宜家改為一星期剩去1日只補英文/數學 (7-8人一齊上)

考試、測驗, 功課, 已無揾人上門補習 我地又無幫佢溫習 (因小三開始發現我地已經幫唔到佢溫習, 因我囡囡好硬頸, 唔肯比我地教,發現大家關係好差 )。其實上了中學幫唔到甘多, 等佢自己嚟 !

另老師會在考試、測驗 前都會幫他們溫習, 其實 d老師好樂意放學後搵她, 因某日我囡同埋一個同學仔一齊 (壯膽) 曾經問過一位老師 可否放學後幫我地補一補某科”, 當日老師仲專登打電話比我, 告知我囡會遲D, 同埋叫佢地多D揾老師, 老師系好樂意再幫他們!  

我覺得學校始終唔系band 1 & 2a 的學校, 所以考試、測驗 唔系好深 (可能系剛剛升中1 , 等佢地適應吓先!) 所以某d科攞到很好成績, 系我估唔到 , 我覺到佢自信心強番好多 ! ....……..因我囡小學是中下游學生, d 就唔合格, d 就只攞60-70 , 補來補去都系甘成績, 原地踏步 !

HELENNNN 發表於 15-7-25 13:22
回覆 ponysee 的帖子
   小三時已揾上門補習(睇埋功課), 但舊年上了中學已cut晒上門! 宜家改為一星期剩去1 ...
Thanks!上到中學真係要睇佢自己。

回覆:中華基督教會基道中學 家長交流區

今年 九月升中一  是不是仍有兩班英文班, 兩班中文班呢 ?  聽朋友早前去完家長會, 沒留意

小女入讀 1B (Eng)

仔仔 1C

醒目開學勳章

我仔入1B

醒目開學勳章

我見我仔班有23個女仔唔知其他班系咪咁呢?

今年 1B, 1C  (Eng)

昨天人數 1A 21, 1B 31, 1C  31, 1D 26

同班同學今早跳樓, 囡囡情緒不安

醒目開學勳章

yamyau 發表於 15-9-23 17:17
同班同學今早跳樓, 囡囡情緒不安
我未收工唔知個仔點....你試下同囡囡溝通下佢心情, 如果可以喊出黎都可以舒發下, 聽朝返學校同老師講下留意下啲同學仔情緒

回覆 ricohui 的帖子

一放學就打给我,喊到收唔聲,學校已取消今天下午三堂課,由班主任和社工跟進,放學好多記者係門口採訪,囡囡好驚跑回學校!老實講我唔覺得學校有压力,反而仲有愛

醒目開學勳章

回覆 yamyau 的帖子

我仔都系一放學通知我,可能系男仔情緒方面無咁波動,我返到去都同佢討論過件事,佢都覺得嗰位同學太傻,好可惜。我覺得佢地呢個年紀始終好多野都未必諗得通及遇到呢啲事未識去處理,多啲陪伴多啲聽佢講佢感受,我地做父母都系初哥,如果真系影響得太犀利都要主動搵學校老師社工幫手。。。我聽其他同學講那同學諗唔開好似系因為缺乏父母關愛(工作忙),而佢又收埋自己唔識搵人傾訴

係呀, 亞女都有比個 1B 群組我睇, 好多同學都好正面希望他們會值著今次事件更加珍惜, 團結和成熟, 做家長儘量抽空多陪小朋友
‹ 上一主題|下一主題