用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全級排名與呈分排名的關係?
樓主: 牡丹
go

全級排名與呈分排名的關係? [複製鏈接]

回復 kls12 的帖子

redkoni所講的都綜合了我們的見解, 其實到最後都係一個字: , 你執著去討論學校點可以將三次呈分的名字應對Pre-S1的分數合計, 其實一早都講咗係估!

回復+kls12+的帖子 redkoni所講的都綜合了

原帖由 cindychu 於 13-04-26 發表

redkoni所講的都綜合了我們的見解, 其實到最後都係一個字: 估, 你執著去討論學校點可以 ...
有些不同,先前你是説不用Pre-S1,也可計出校内排名。其實,教育局中一派位光碟是有解释這個機制,可能看多兩次會明白多一點。反而是標準化是完全没有解釋,不上BK都不知是這樣計。

kls12 發表於 13-4-26 12:02
有些不同,先前你是説不用Pre-S1,也可計出校内排名。其實,教育局中一派位光碟是有解释這個機制,可能看多 ...

其實應該一早用呢個字眼 "調整分(Pre-S1成績+呈分試標準分名次)", 我說的校內排名是呈分試標準分名次, 這個不用Pre-S1都可計出, right !!! 即是計出呈分試標準分名次後, 再加上Pre-S1成績就 = "調整分(Pre-S1成績+呈分試標準分名次)"
所以我都要好好學習說話的藝術了, 你明唔明都好, 這個論點已經結束, 另的post再討過

你們好!樓主所出的主題對我來說,也是很家長想知的問題!希望大家多多提點一下!我個小朋友數個月後小五la,我要留意D mud都吾多知,問又吾知點問....問呀誰....(希望大家過來人&有升中資料者.....高人指點一下....)

関師兄師姊咩事?

HappyEE 發表於 13-4-26 11:09
補充一點 :電腦程式係教局提供, 全港學校一樣, 用電腦程式計出來的結果叫"模組", 教局強調不是最後排名, 最 ...
Just for your information.

Yes, it is true that it can be produced a list 「模擬中一派位校內排名表」.

問︰  「中一派位」的「模擬中一派位校內排名表」功能如何使用?  
答︰  「模擬中一派位校內排名表」功能是先將校內學生各科積分經過標準化處理,再依每一科的比重計算出一綜合  
           分數,然後按此分數定出該生在校內的名次。請注意,該綜合分數並未按學校的中一入學前香港學科測驗的
           成績而調整。

由於此綜合分數及名次是經過標準化處理,與【學生成績】模組內的積分及名次是不同的。另外,因綜合分數未經調整,有關名次亦可能與學位分配組的最後總排名有所分別,因此本排名表僅供參考,。如欲查詢中一學位分配的調整機制,請聯絡學位分配組的聯絡主任。  

嗱嗱嗱...如果真是「模擬」中一派位校內排名表,我這「局外人」過往所說的又不至於妖言惑衆,話明「模擬」即是沒有2010+2012 Pre-S1成績的input data,咁呢個「模擬中一派位校內排名表」,只要有學校自己學生呈分試成績,我就算DIY用5分鐘時間砌個Excel spreadsheet都有得出賣(之前我個帖的例子都是咁計出來),更毋須出動C++做coding。教育局有咁大件超級電腦硬件,軟件就係咁小兒科,唔識好似好高深,明個理論就得啖笑,教育局提供俾學校嘅資料點會咁好死,學校話估Banding估得幾準,我這「局外人」一定有保留,都係果句,咪做邊緣人!
1   2   3   6  8

回覆:redkoni 的帖子

重講緊!

最後一句最精警,不做邊緣人,不要大抽奬(我講嘅!)。咪唔駛估,慳番啖氣!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:高人求理不求氣,khmama才是真高人,我入來

原帖由 redkoni 於 13-04-26 發表
高人求理不求氣,khmama才是真高人,我入來自找麻煩,怎會是高人!我簡單講講我所理解,有錯請包容,就算表 ...
哈哈,有你呢個權威,我呢個小女子點敢班門弄斧. 睇完你篇詳盡解釋,今日袋咗好多錢落袋

redkoni  khmama,你有好多優點是值得我學習的,我才是班門弄斧!起碼你的修養巳經比我好!  發表於 13-4-30 18:29

ANChan59 發表於 13-4-30 16:35
重講緊!

最後一句最精警,不做邊緣人,不要大抽奬(我講嘅!)。咪唔駛估,慳番啖氣!
仲講緊,唔係話死纏爛打,之不過如果確是有2010+2012 Pre-S1成績的輸入做參考,必定能夠泡製出最準確的本屆「真實中一派位校內排名表」,亦證明我過往所說有關估Banding的誤差確有部份是廢話。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2566766&pid=36267674

雖然有錯就要認,但如果能夠證明我過往所說的其實亦未必是廢話,我找不到理由不去澄清,況且家長對這方面是否有所誤解,亦無損於我之所有,信就信,唔信就唔好信,我向來都是這樣我行我素,有幾無品老兄你都曾經領教過,得罪得罪!好在老哥你大人有大量,哈哈。
1   2   3   6  8

回覆:redkoni 的帖子

隨緣吧!

話時話,你的解說都幾難明㗎,我有統計底都要諗下。

好彩我家CEO一早俾Order阿囝全級頭3名,自行階段了結。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

redkoni 發表於 13-4-30 15:56

嗱嗱嗱...如果真是「模擬」中一派位校內排名表,我這「局外人」過往所說的又不至於妖言 ...
既然局內人可垂手可得這份「模擬中一派位校內排名表」,相信不會太多人會自行做另一份吧!不下放Banding資訊是教育局的政策,用一個更大型的電腦系統也不會改的。

ANChan59 發表於 13-4-30 18:47
隨緣吧!

話時話,你的解說都幾難明㗎,我有統計底都要諗下。
只要是事實便可
‹ 上一主題|下一主題