用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德信幼稚園K1上午班
樓主: Jetta
go

德信幼稚園K1上午班 [複製鏈接]

回復 kh_wong 的帖子

記得有一日行過佐敦附近(好似今年年頭) , 見一小朋友賣旗(男仔穿德信校服) , 我行過那小朋友問我 ,

我心想為什麼只得小朋友一個無家長 ???

當我入了個coin後 , 那小朋友唔夠高幫我貼 , 那我自然自己貼 , ok 我走了4-5步後 , 在一corner位見一
成年人(應該係那男仔爸爸)做了個大拇指讚那小朋友 , 當時我也笑了出來 ...

回復 MicFred 的帖子

我o地打算揸車, 咁唯有預早d出門, 如果太早到就等一陣. 遲到好尷尬, 因為依家有時我o地返學塞車遲到要o係門口等, 仲要次次都得一兩個學生遲到好明顯哈哈~~

回復 giting 的帖子

好sweet呀!!! 咁o既教育真係要大讚!!!!!! 小朋友又可以增強自信心, 家長又放膽俾佢做 我個囡做得到呢樣o野已經好足夠喇!還原基本步, 其實咁o既教育係最簡單又有效. 唔使上o羊雞精班補習, 身教係最好!

呢d細節學校好好喎!如果大家都坐晒地下, 咁樣反而令到女仔都粗魯埋, 依家女仔可以學斯文時, 男仔又明白應該讓女仔有風度. 少女仔原來仲好喎! 之前o既擔憂反而變o左好o既機會教佢o地!
我好怕d男仔企o係度冇o野做就周圍打交攪事, 之前睇家長d post都話德信仔好有禮斯文, 依家越來越有信心喇! 自己揀到間好學校, 多謝各位家長俾信心我o地呢班準學生o既爸媽呀!
但係始終我都怕女仔唔知小學會升邊度, 究竟校長會推薦我o地讀邊間, 或者會唔會有邊間係有d聯繫/友好呢?

大家快d註册FB一齐傾吓分亨吓!

alkyng 發表於 13-4-24 16:20
你可去面書, 個邊有個"德信幼稚園長交流區"...

我仔仔都係今年9月K1 上午班, 大家多多指教!  

我在面書都找不到你地group ""德信幼稚園長交流區", 可否add我 ??

回復 Jetta 的帖子

係呀,做男校女生都唔錯架!

囡囡揀德信時都有人奇怪我點解揀「男校」,升小冇聯繫,連面試時老師都問我呢個問題,但我又覺得除非你係揀一條龍學校,否則升小都係要玩大抽獎,要去報私校直資,幼稚園有冇聯繫都分別不大,呢三年真正學到野,小朋友返學開心,更加重要。

我是爸爸都覺得sweet

2013 31網統一派位選校名單有15間 , 其中4間借32網 ...

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2013canet-31.pdf

聯繫/友好學校 , 我也不太清楚

如果可以大家可PM EMAIL給我, 我會安排FB 德信群組管理人ADD大家入去.

因為FB嗰邊群組, 唔想SET公開, 所以ADD人會麻煩D
~只要有夢想,凡事可成真~

我覺得德信另一個特別之處, 就係每天返學時, 佢地入學校要行一條斜路, 但沿途企了四五位老師, 老師似乎想小朋友, 每經過一位老師都要叫早晨, 而且要有眼神接觸, 而我個仔比較文靜, 所以唔聲唔聲又低頭, 但我見到老師會彎下腰在佢面前同佢傾, 誘導佢勇敢D眼望老師講早晨

回覆:alkyng 的帖子

Hi! I already pm to you, please check. Thanks!!!

你o既諗法好正面呀! 做你o既小朋友好幸福呀! 我都覺得小朋友德育o既培養o係呢幾年好緊要, 語言同學術方面我o地可以o係屋企教, 但係同同學之間o既互動, 同埋佢o地互相影響呢一方面就真係要靠學校喇!

回復 giting 的帖子

多謝您咁update o既資料呀! 我估我o地可能要搬去佐敦區先有機會抽呢15間學校喇. 原來31校網都幾多好學校喎 (以前冇睇過哈哈), 兩間油天都o係度, 我之前淨係識St. Mary o乍! 不過如果大抽獎真係1/15, 好緲茫.
請問自行派位係咪都只可以申請一間 (可以唔同區)呢? 我成日聽到d家長話叩門, 咁叩門係咪即係自己報直資/私立小學? 叩門會唔會叩幾間都ok? 統一派位填果份表係咪都有幾個志願?
阿囡都未讀K1, 就已經擔心升小一o既o野, 依家做家長真係....大家努力呀~~~

回復 alkyng 的帖子

我pm o左俾您喇! 麻煩您幫忙加我o地入fb群組o丫

您之前話返學出入o係德成街果邊, 果度都有條斜路o架? 我以為得柯士甸道果邊有o乍! 我個囡日日離遠就已經嗌老師早晨, 好似Miss. HK 咁周圍打招呼, 呢條斜路佢會行得勁開心! 聽落德信o係細節方面真係做得好仔細呀, 除o左男女生都有兼顧, 仲會俾冇咁主動o既學生多d機會練習!

引用:如果可以大家可PM+EMAIL給我,+我會安排FB+

原帖由 alkyng 於 13-05-09 發表
如果可以大家可PM EMAIL給我, 我會安排FB 德信群組管理人ADD大家入去.

因為FB嗰邊群組, 唔想SET公開 ...
已pm給你了,thank you very much

回復 alkyng 的帖子

我已pm我的電郵給你了, 謝謝.

條斜路在校門內架, 不是校外的...

阿仔(大仔來的, 一月出世)返學後, 自理方面明顯進步, 去廁所唔比我跟, 一定要關門, 見到家姐整到一地擦膠碎, 佢會去拎掃把掃地

有一次好有趣, 阿仔放學回來,

阿仔: 老師今日讚我乖, 獎勵我呀!
我: 覺好好開心, 心諗阿仔今次咁叻仔. 咁我問佢獎左咩啦?
阿仔: 老師今日獎我掃地.
我:
我: 其實係唔係玩緊遊戲咋?
阿仔: 唔係呀!做勞作時, 同學仔整到地下有好多紙碎, 所以老師獎我掃地.
我: 更加明白學校的理念....果然德育行先的

自此, 阿仔就成日幫我掃地了

PM左EMAIL比我的媽咪, 你地要留意番FB, 因管理員會在FB發訊息比你地, 邀請你地加入的.
‹ 上一主題|下一主題