用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德信幼稚園K1上午班
樓主: Jetta
go

德信幼稚園K1上午班 [複製鏈接]

回復 mammyleung 的帖子

haha ... 真的好耐 , 上年11月interview等到現在

回復 kate12210 的帖子

hi 我也有計劃搬去佐敦一帶 , 如一般的400-500呎左右(建築面積)選擇多嗎 ?

回復 jomami 的帖子

hi 相信如小朋友每升一級 , 家長投放嘅時間也會相對地增加 ...

回覆:德信幼稚園K1上午班

我仔仔而家讀K1,住藍田,都係自己車返學。一來冇校車,二來坐校車可能要好耐。有關茶點,都係餅或者生果,因為都食唔切太多野。呢度d老師做好耐,我個仔每日都返得好開心。

Hi 想問下有冇facebook group 比2013 14 上下午校同學仔口尼?

回覆:katiekkkk 的帖子

徳小是資助小學。首先,在「自行分配學位」階段,家長可替其子女向一間位於任何小一學校網的官立或資助小學,遞交小一入學申請表,申請該校的自行分配學位。
有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請人的學位,約佔學校小一學額30%。
根據「計分辦法準則」分配的學位,佔學校小一學額不少於20%。
自行分配階未被獲取的話,參加統一派位。
學校須預留小一學額的大約50%,由教育局按小一學校網和家長選擇進行「統一派位」。「統一派位」的學額中有10%是不受學校網限制的,家長可選擇最多三所位於任何小一學校網(包括住址所屬學校網)的小學。
那代表,如搬屋,參加大抽獎,有40%學額機會是留比該校網兒童。

各位好! 我大仔讀緊k1上午班, 2仔都將讀k1上午班.

小兒都是今年九月讀K1上午班,大家有冇發覺校車好貴?屋企附近又冇站,要去到地鐵站先有.

係呀! 真係好貴, 但見今年有d線搭校巴的人數很少, 又真係好難收支平衡.
好在我搬o左去佐敦住, 如果唔係2個仔都要成3千幾

回復 Jetta 的帖子

我個女讀緊德信K2,女仔讀德信冇問題呀,學校教得小朋友好有規矩。

學校剛發了校巴路線收費表,「何文田街」收HK$930,將軍澳HK$1,710,希望幫到你地!:)

我想問讀緊徳信小朋友爸爸媽媽,有無開Facebook group chat 呢?

開始多o左好多K1家長入O黎CHAT喇您o地好呀! 本應我都想個囡放學搭校巴, 叫工人姐姐o係荃灣接佢放學, 自己再轉巴士, 但係去荃灣都$17xx, 如果淨係回程搭可能又會收貴d, 假設係$900, 即係每程要$45 (以返20日學計), 好貴呀!!! 而且唔合兜幾耐先到荃灣, 所以放棄喇, 叫姐姐直接出佐敦仲方便!
不過其實計落做保母車都幾辛苦, 唔知可唔可以收支平衡o架. 兩個人仲要油錢同保養...
你o地交o左學劵份form未呀? 我5月頭先交o乍哈哈...實在太懶!

回復 kh_wong 的帖子

阿囡班多唔多女仔同學呀? 我都想佢有斯文d呀! 女仔人家仲玩得癲過d男仔

回復 MicFred 的帖子

你兩個仔仔年齡相差咁近o既? 好忙呀~~~ 我個細女下年讀N班o乍哈哈, 下半年又要忙佢搵學校喇唉...唔會停o架真係...想問o下呢, 哥哥o係德信讀, 細佬係咪真係易d收呢? 因為我大囡活潑獨立d, 所以德信收佢, 但係細囡行開兩步都喊, 都唔知點面試...我怕萬一德信K1唔收佢就弊喇, 到時分開兩間幼稚園返學唔知點算!

個人覺得學校會優先取錄妹妹或弟弟的.
我之前住將軍澳, 樓下有巴士到學校, 正常車程30分鐘, 但偶爾塞車就遲到,  老師會話"唔好再遲到啦", 感到有點壓力. 其實學校只得20分鐘開門, 對於搭車或揸車都有點難就, 太早又未開門, 一塞車就遲到.

30人之中大約5個係女仔,但一啲都唔覺得佢地粗魯,學校都幾照顧啲女仔,例如聽講座時,大家都坐地下,但女仔著住裙仔就坐晒去後排櫈,這樣不僅可以俾女仔坐得斯文,男仔也同時學到要有風度讓女仔坐。呢啲細節學校都注意到,我自己係好欣賞的。

其實德信的男仔同女仔都幾斯文淡定的,做家長義工帶小朋友外出時,都感覺到老師好著重教禮儀、禮貌,雖然大部份係男仔,但搭車時、等待時都好安靜,有耐性。著重德育的家長,真係可以考慮德信。

至於學術,其實我覺得都幾好的,但當然每個家長的要求都不一樣。

回復 jomami 的帖子

應該不是大部份FTM,我估係一半一半,我自己就要返工,有時會請假參與學校活動,暫時覺得無乜問題,不過當然FTM可以更容易跟進小朋友在校情況。

回復 kh_wong 的帖子

係呀!我大仔依家成曰講"唔該"。
‹ 上一主題|下一主題