用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德信幼稚園K1上午班
樓主: Jetta
go

德信幼稚園K1上午班 [複製鏈接]

alkyng 發表於 13-4-25 18:59
學校其實8:15已經開門, 在8:15至8:30之間呢15分鐘, 佢地會在操場分組玩耍的, 還有義工家長早晨件讀, 講故事 ...

謝謝你

請問幼稚園在哪個入口入 , 德成街入口/柯士甸道入口

回覆:德信幼稚園K1上午班

請問幾時註冊俾大訂?

回復 giting 的帖子

返學放學都是德成街, 如果早上遲到, 就要在柯士甸道小學部入口入...
~只要有夢想,凡事可成真~

mkqueenie 發表於 13-4-25 20:54
請問幾時註冊俾大訂?

上星期詢問過 , 那職員說大約四月尾出信 , 五月中左右正式註冊 .

alkyng 發表於 13-4-25 21:26

返學放學都是德成街, 如果早上遲到, 就要在柯士甸道小學部入口入... ...

謝謝你

回復 BB_Kwok 的帖子

係呀! 仲貴過d學費! 你何文田都叫九龍區o丫近過我o地好多喇哈哈,應該有校巴到o架.  不過如果自己湊返學行去搭地鐵都幾遠o架, 15分鐘呀要.

回復 alkyng 的帖子

多謝您提供o左咁寶貴o既資料俾我o地呀! 等我o地呢班準學生o既家長知多d有關學校o既o野! 原來果15分鐘有咁多o野玩, 又可以俾小朋友周圍跑, 最o岩我個女呀哈哈! 佢好鍾意同其他小朋友一齊玩o架~

唔該晒您又幫手問問個fb group, 睇o下可唔可以add埋其他家長一齊傾計o丫!

原來入口o係德成街太好喇! 我仲一路擔心唔知柯士甸道點樣停車湊個女返學, 好擔心. 我上網睇果度停到車呀! 我o地去幾次一路都以為幼稚園係得柯士甸道個入口o乍! 唔該晒唔該晒!

阿仔仲讀緊幼稚園呀? 可唔可以分享多d返學o既o野俾我o地聽o下呢? 例如佢會唔會得好少女同學, 大家返學係咪都好開心? 老師會唔會都係上o左年紀? 同埋依家我個女都唔識同我講返學做過d乜 (淨係答到我o係學校食o左乜o野..), 會唔會學校冇手冊o既話, 而個女又唔識講, 我o地真係唔知佢做過乜呢? 上午班會唔會好多人? 我見好似係2班每班30人, 師生比較係1:10, 咁應該有3個老師一班, 同埋有冇NET呢? 普通話又有冇機會學到?

真係麻煩晒您呀!!

好期待注冊呀! 希望快d知多d學校o既o野! 我今日先o岩o岩填完份學劵申請o乍, 真係太懶...

1) 我個仔現在K1, 幼稚園給我感覺注重自理獨立發展, 學業就似乎其次....
2)女同學事實都係偏少, 我個仔嗰班好似得兩三個...
3)我無正式數過一班幾多人, 但阿仔同我講有30人以上的(唔知信唔信得過), K1開學初期, 有3位老師, 小朋友適應後, 得兩位老師...
4) 學校係無手冊的, 但會定期比番記錄, 小朋友嗰段時間學過D咩...
5) 有NET老師, 都有普通話老師...
6) 另外, 學校係無茶點的, 要自己每天自己準備,
7) 學校亦唔會有太多通告, 或者紙條(交帶小朋友帶野返學), 好多時都係要小朋友自己返來同父母講, 例如: 老師話明天要帶一張家庭合照. / 明天要帶一個飲品盒...

回復 alkyng 的帖子

多謝您o既回覆呀! 想請教o下如果學校冇提供茶點, 您會準備d乜o野俾阿仔呢? 因為依家阿囡學校有提供茶點, 而且有特定時間齊齊坐O係度自己食, 有提供麵包, 通心粉, 粥等等. 咁呢一方面德信係點樣呢?

我估K1除O左名校到不得了o既之外, 都唔會特別要小朋友o係學術方面有o羊驚人發展o既, 唯有安慰自己唔好擔心得太多~

你o地有冇o係星期六日都返學校參加d興趣班呀? 我o地依家乜o野都冇參加, 因為想帶佢多d周圍去, 唔想困住幾點要o係邊度上堂咁. 但係到K1可能會同佢參加多D課程喇, 但係一至五都要咁遠水路出學校, 星期六日都想訓多一陣哈哈

我以前住TKO, 仲有兩個女, 當年佢地在TKO讀私幼, K1已經寫字, 但阿仔現在還是畫線條, 所以我會自己在家上網搵ABC, PRINT出來比阿仔沿著虛線學寫.

因為我個仔每日都會在家早餐, 都食得幾飽個種(佢幾大食的), 所以我安排比佢的茶點, 多數係幾塊餅或生果, 佢地有一個茶點時間的.

星期六學校有野參加, 但唔多, 不過我都無參加. 最近亦出左一些暑期班, 我也無參加.

回復 Jetta 的帖子

放學後有很多時間用 , 真係要報d課程/興趣班

我仔仔九月會入德信下午班,本身住寶琳,為左仔仔就搬家到佐敦,行返學十分鐘就可以,希望仔仔可以專心上課啦

請問讀緊嘅小朋友,家長係咪大部份都係FTM?因好似家長都要投放唔少時間係小朋友嘅校園生活內。

你好呀!我囝囝也是今年9月K1上午班, 係度打個招呼先^_^
我都想多了解現在徳信生活。小朋友超細仔無讀n, 直接讀K, 怕難適應,希望有過來人家長分享下!感謝!

還有我一直誤會是一條龍,近期清楚了是津貼學校,自行計分制。但我覺得徳信幼稚園重徳行,我是非常喜歡!^_^

我個囡依家都日日o係屋企畫畫, 佢認得多都識寫d字母, 不過o羊o羊斜斜咁! 如果有茶點時間我估我要煮定d通心粉俾佢食喇, 俾佢自己坐o係度自己開o黎食. 依家佢o係屋企好似皇帝咁, 但係o係學校就勁乖

mammyleung 你仔仔好叻呀! 超細仔都入到上午班! 仲要冇讀N班! 不過我女都係10月尾b, 返學之前已經in完 K1喇哈哈~~~所以N班無助我o地in哈哈哈~

回覆:Jetta 的帖子

佢無讀n, 都係家教佢。佢宜家識a-z, 1-12, 唱下歌仔。其實想開個徳信Facebook, 但見有媽媽話已開了,宜家等回覆。。

剛收了入學注冊信 , 14-16/May正式注冊登記 , 還有最新校巴路線表

回覆:giting 的帖子

太好了!等了好耐咁!一陣快點回家看。

‹ 上一主題|下一主題