用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 煩惱... 仔仔活潑好動,適合讀宣幼嗎?
go

煩惱... 仔仔活潑好動,適合讀宣幼嗎? [複製鏈接]

仔仔活潑好動,坐唔定,但好鐘意睇書,平時屋企只肯講英文,佢適合讀宣道嗎?煩惱中 !請各位宣幼家長俾D意見!Thank you.

另外之前見到留言有mama講K1有三個老師,上堂會分開三小組教學,請問係每一堂都分小組上,定係只係某D堂先係分小組上?
   0    0    0    0

回復 icetea93 的帖子

因為一班有3X人, 一定有三個老師,上堂多數會分開三小組教學,特別是主題教學及語文. 我想每間幼稚園都希望小朋友坐定定及專心....
宣幼都著重中文, 英文及數學, 看見以往不少K3的課程開始推前在K2下學期進行, 比例好平衡, 我覺得進度OK, 媽媽可以再按小朋友能力延伸他們的學習....
真的要看看你想小朋友學中文嗎? 如果唔好好打好基礎, 上本地小學好辛苦. 亞囝有D朋友仔 (不是宣幼學生), 他們讀本地辦國際班, 講英文當然沒有問題, 但一講中文, 就中英夾雜, 而且不流暢, 如果考小學可能有影響, 不是每間學校都可以考英文作答, 而且會影響日後中文作文.
男仔一定活潑好動, 唔動你就驚. 但他聽唔聽老師話? 宣幼老師個個都好關顧小朋友, 只要你與老師一起合作, 一定能令小朋友在各方面都有進度, 你可放心.

回復 小燕子媽媽 的帖子

Thank you for your information. 聽咗都安心D。 阿仔係活潑,但不是曳,希望可適應宣道生活。另外想請問知唔知宣幼升學除宣小外,仲有多數邊間? 有無list? 搵唔到呀,thanks.

回復 icetea93 的帖子

沒有喎! 不過今年其中一班K3, 有3X人, 2X人考入宣小, 成績非常好!!

回復 小燕子媽媽 的帖子

very good wor.    但入不到宣小的,不知又入到邊間......

回覆:icetea93 的帖子

各區津校, 直資及私校都有。例如英華, 九龍塘學校, 德望。。。。只能作參考, 因為都是按小朋友能力。。。

‹ 上一主題|下一主題