用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正後備生還有機會入讀嗎?
go

培正後備生還有機會入讀嗎? [複製鏈接]

見到D幼稚園call waiting, 好想知培正後備生有冇成功例子?七月才call waiting等到頸長!好苦!吾知幾時交書簿費呢

0    0    0    0

我並不是今年參戰PC既家長,反而因為昨年我個囡同樣收到waiting, 一心等待PC call waiting......當然最終是比左假希望自己數個月,而且自己也曾寫過求位信,當然最終好似沒有一個waiting成功有call waiting. 我並不是想潑大家冷水,我只是想道出昨年的真相,以下只純粹個人意見,不喜勿插!

如果你也是waiting的話,都係唔使點存有寄望,因為這兩年也是好似也是沒有一個waiting成功有call waiting.

其實有waiting既小朋友已經好叻!因為Waiting既人好似話少過有offer既人數(240人、好似只得有offer人數既一半),大概120人左右。即係已經係6000人之中的首360,這已是很安慰既事情了!

為何不用call waiting, 因為原來近兩年通常PC 今次第一輪已超收240,around 240+24=264。因為佢一早已預算有人走,唔註冊。但若果冇人走,每班也只是收多3人,即8班,每班33人,這些資料全部都是來自BK既mama 及我的同事(他們全部都是PC這一兩年既家長)。所以,信不信由你!

不過,當然年年也會有變的,可能今年收生人數不同了,又或者你個小朋友是waiting list 既首一兩位(當然就算係,自己都唔會知),又或者可能今年會「例外」地call waiting也未知呢!祝大家好運!

回覆:培正後備生還有機會入讀嗎?

多謝您寶貴意見 其實我心知機會極微!不過收到心儀幼稚園waiting,一定抱著一絲絲幻想!我地算幸運一係收左,一係吾收,就只得這家waiting,吾係真係精神分裂呀?

回覆:tekkulas 的帖子

其實每年的情況都未必一樣,而且今年開始退出學券計劃,所以或者放棄offer的人數會比往年多呢!

引用:其實每年的情況都未必一樣,而且今年開始退

原帖由 HCB 於 13-04-23 發表
其實每年的情況都未必一樣,而且今年開始退出學券計劃,所以或者放棄offer的人數會比往年多呢!

...
我都有甘啉過架

tekkulas 發表於 13-4-23 23:10
我都有甘啉過架

回覆:ekhc 的帖子

老實講,我唔覺得退出學卷會少人讀咗,即使無學卷,但都係2xxx 10個月,唔算貴,好多人都唔介意,反而會有人遐想無學卷後會程度深咗更加好添!但我覺得實有人會放棄pc,因始終有批人係會介意佢係中文,如那班人同時有offer可直升英小中的話,可能會放棄。我自己亦有8成機會放棄嘞!雖然真係好唔捨得,pc真係一間很好嘅學校,但始終要取捨!

請問你選那間放棄培正呢?

引用:老實講,我唔覺得退出學卷會少人讀咗,即使

原帖由 BravenBright 於 13-05-05 發表
老實講,我唔覺得退出學卷會少人讀咗,即使無學卷,但都係2xxx 10個月,唔算貴,好多人都唔介意,反而會有 ...
請問知道幾時交書簿費呢?

引用:Quote:原帖由+BravenBright+於+13-05-05+發

原帖由 tekkulas 於 13-05-05 發表
請問知道幾時交書簿費呢?
未收到信

引用:見到D幼稚園call+waiting,+好想知培正後備

原帖由 tekkulas 於 13-04-23 發表
見到D幼稚園call waiting, 好想知培正後備生有冇成功例子?七月才call waiting等到頸長!好苦!吾知幾時交 ...
我下午班,你呢?

引用:Quote:原帖由+tekkulas+於+13-04-23+發表見

原帖由 大餅王 於 13-05-06 發表
我下午班,你呢?
Sorry, 帖錯

回覆:osramcc 的帖子

培正會係5月寄信通知交雜費同校服安排。可以你哋唔駛等幾耐!祝君好運!

回覆:lulu1010 的帖子

我應該會揀spk。其實在我而言,兩間真係各有各好,無話邊間優勝d。培正學術好,名人多,100%保證升小,男女校較平衡,但係中中,呢個差唔多係佢死穴。spk 傳統名牌,聽講性格培養好,英文好。我本身都好爭扎,但基本上我問10個有9個都叫我揀spk,連我家人亦係。我諗過如果我真係堅持己見揀培正,萬一pc唔適合的話,我會覺得自己好傻;但若spk唔適合,仲可以話咁多人揀,如果唔啱都無可何耐可,雖有d阿Q,但咁樣諗會容易d作出決擇。另外,pc果個係pm offer,而spk係am offer 亦係一個重要原因!

引用:培正會係5月寄信通知交雜費同校服安排。可

原帖由 BravenBright 於 13-05-06 發表
培正會係5月寄信通知交雜費同校服安排。可以你哋唔駛等幾耐!祝君好運!

...

‹ 上一主題|下一主題