用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 丘成桐:奧數不能培養數學家
樓主: Obiepapa
go

丘成桐:奧數不能培養數學家 [複製鏈接]

引用:那麼除了奧數之外,還有那些地區或國際的數

原帖由 ACE2126 於 14-03-02 發表
那麼除了奧數之外,還有那些地區或國際的數學比賽適合中小學生?
World Class Arena, EPGY and CTY Talent Search .....

ACE2126  Thanks   發表於 14-3-2 20:05
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實又有多少家長希望他的孩子將來成為數學家呢?

同理,這麼多孩子學音樂,又有多少家長希望他的孩子將來成為音樂家呢?

引用:其實又有多少家長希望他的孩子將來成為數學

原帖由 Unclejt 於 14-03-03 發表
其實又有多少家長希望他的孩子將來成為數學家呢?

同理,這麼多孩子學音樂,又有多少家長希望他的孩子將來 ...
人有我有的心态吧

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:但學校都好熱衷奧數,派返以前的考卷比小朋

邱成桐講數好鬼悶!
好多年前有一個電視節目, 做佢0既特輯, 佢話要用簡單有趣0既方式介紹數學有趣0既地方。點知, 佢把聲又沉, 講0既嘢又鬼咁深(佢覺得好淺), 睇到一半, 我瞓著咗......

引用:邱成桐講數好鬼悶!好多年前有一個電視節目

原帖由 little_yolky 於 14-03-13 發表
邱成桐講數好鬼悶!
好多年前有一個電視節目, 做佢0既特輯, 佢話要用簡單有趣0既方式介紹數學有趣0既地方。 ...
可能他自己好享受嫁數學家有自己的邏輯。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

Obiepapa 發表於 14-3-13 16:59
可能他自己好享受嫁數學家有自己的邏輯。

佢個樣真係好享受至死, 仲話好簡單, 完全唔知佢講乜。

引用:Quote:Obiepapa+發表於+14-3-13+16:59+可能

原帖由 little_yolky 於 14-03-13 發表
佢個樣真係好享受至死, 仲話好簡單, 完全唔知佢講乜。
所以奧數都唔系練出來的,要有天份

其實可以這樣說嗎?學奧數的過程能培養出重要和必須的數學思維和思考質素。所謂發現問題的能力又是怎樣培養出來呢?太抽象了,作為父母,無想讓孩子學奧數要拿獎,只是孩子自發要求。奧數真的益處不大嗎?
‹ 上一主題|下一主題