用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區Band one 放膽去
go

東區Band one 放膽去 [複製鏈接]

除非你是邊缘人,否則填满所有Band one 於首十位也一定入到!
因東區一定夠位。

2    0    0    0

copimax 發表於 13-4-23 08:38
除非你是邊缘人,否則填满所有Band one 於首十位也一定入到!
因東區一定夠位。

...

簽名被屏蔽

回覆:talent2000 的帖子

我是根據標題; 2013年升中Khmama對各區英中學額分柝

1000位band one, 300位自行;70位直資去了中基,剩下630 位Band 1仔要抽,7所英中有560個位於乙部可抽,再加中中Band one 衛理及金文泰有約一百個位,所以有660個Band1位可抽.

引用:嘩,如果個個跟你包圍就一係天一係地。

原帖由 talent2000 於 13-04-23 發表
嘩,如果個個跟你包圍就一係天一係地。
最差情况也入最佳Band 2

金文泰, 庇理羅士等有聯繫小學會有20-40學位俾咗其他區喎

回覆:taktakchichi 的帖子

就算減去80個聯系位,都只有數十位Band 1仔無位. 但有些1仔不敢選Band1 校!上除下扣下,非邊緣1仔好安全!

東區Band 1生都真係吾駛擔心!
今年好少見Band1生吾敢選Band1校,我見有些Band1尾去選Band 1頭!
想請問中基收的70個東區band 1 生從何得知?

引用:東區Band+1生都真係吾駛擔心!今年好少見Ba

原帖由 CircleOne 於 13-04-23 發表
東區Band 1生都真係吾駛擔心!
今年好少見Band1生吾敢選Band1校,我見有些Band1尾去選Band 1頭!
想 ...
中基收144人;推算一半是東區生;而呀女同學已知收的全是Band 1. 無Band2人!所以保守估計70人!

elbar 發表於 13-4-23 08:41
死火, 尼個表睇唔明??  咁深水埗Band 1男仔即係危唔危呀??!

引用:+本帖最後由+elbar+於+13-4-23+08:41+編輯+

原帖由 elbar 於 13-04-23 發表
這是所有學生爭英中的情况. 没有反映Band1仔-爭英中的情況!

引用:Quote:elbar+發表於+13-4-23+08:41+死火,+

原帖由 yinsinmama 於 13-04-23 發表
死火, 尼個表睇唔明??  咁深水埗Band 1男仔即係危唔危呀??!
即深水埗無一英中位有7.4人爭!
即175位1仔爭71個英中位

yinsinmama  Khmama  你講得啱, 深水埗銘賢+長天+黃棣珊+瑪利諾神父都共有207個Band1位喎  發表於 13-4-25 00:12
khmama  深水埗英中位點止71個, 競爭人數包晒band1/2/3, 又冇扣起自行離場人數. 個表可以唔使睇.  發表於 13-4-23 23:33

以我所知,中基今年每班收35人(人數多,不過雙班主任),共五班,我認識而入了中基的,也是Band 1生,但你的估計數字不能作實!也可能多於70,估不到!但相信東區Band1生是非常樂觀!

想請問樓主如果高主band1尾生,抽灣仔b1校啶或死跟選自己聯繫校呢?

引用:想請問樓主如果高主band1尾生,抽灣仔b1校啶

原帖由 澤廷 於 13-04-23 發表
想請問樓主如果高主band1尾生,抽灣仔b1校啶或死跟選自己聯繫校呢?
湾仔有足夠Band 1位,可博,但如果你仔是邊緣就十分危!

引用:以我所知,中基今年每班收35人(人數多,不

原帖由 CircleOne 於 13-04-23 發表
以我所知,中基今年每班收35人(人數多,不過雙班主任),共五班,我認識而入了中基的,也是Band 1生,但你 ...
中基應該收95%一仔,估計東區有可能100個一仔入

小女為b1生,我填晒所有b1學校,在17位起才填兩三間b2學校,正確嗎?

而頭5位保守d應怎樣選呢?

引用:小女為b1生,我填晒所有b1學校,在17位起才填

原帖由 amosngng 於 13-04-24 發表
小女為b1生,我填晒所有b1學校,在17位起才填兩三間b2學校,正確嗎?

而頭5位保守d應怎樣選呢? ...
首五位無需保守,根據自己最想入去填吧!東區英中是足夠滿足一仔的!女生更多位呢!

不過你要肯定自己不是邊緣人才可!

Kksuede  同意, 東區BAND1女仔好幸福!  發表於 13-4-25 12:40

多謝COPYMAX嘅系統分析, 根據提供資料, 如果計埋他區BAND 1中學有19個借位, 全東區有648 個BAND 1位供630 個BAND 1生抽, 咁係咪只要BAND 1生只要唔係邊緣人, 填晒所有BAND 1學校就一定派到BAND 1? 問題係派到BAND 1第幾字願? 請各位表達意見, 不喜勿插!

東區band 1 生係咪真係可以頭五位選擇填晒band 1 學校呢?
心大心細 最後明天要交表,真係人都癲!
‹ 上一主題|下一主題