用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中各校各老師反應,純粹發洩
樓主: eviza_snow
go

升中各校各老師反應,純粹發洩   [複製鏈接]

大家要加油呀!

我個仔上年揀校時,啱啱做緊“盛女愛作戰“,佢果班有個女同學邊緣人揀左間band 1 的學校,老師話佢揀得好差,係“盛女“個 Florence, 不設實際。

到我個仔揀時,我個仔係band1,我填了頭8間也是band1,老師都有話我咁樣揀唔得,太進取。我同老師講既然是band1生派完才到band2生,即是就算我個仔派唔到band1,最多都係派去band2。老師話,我咁樣楝,我個仔可能會派左去好後的選擇,我話唔緊要,我個仔唔鍾意中文,那怕派到第20的志願,只要是l英中就可以。

講番果位女同學,張draft form 俾老師“彈“ 左唔知幾多次,佢媽媽唔理,堅持要揀band 1 做第一志願。老師同個女同學講,你媽媽咁揀,將來派得唔好自己承受番。果位家長同我呻,從來派得好唔好,都係我地家長承受架啦,就算跟學校揀,派得唔好,或派左去D唔係自己的選擇,咁又點,最終咪又係個小朋友去返學。果位家長好激氣,又唔敢去投訴。

jose  最後你兩結果派到第幾志願?  發表於 13-4-23 22:04

回復 almondlatte 的帖子

我個仔派了第一志願。我唔記得果位女同學派左第幾志願,只記得不是第一志願,是band2的中學。

回復 alexhei 的帖子

D學校好自私淨係掛住學生獲派首三志願的percentage。我個仔的補習老師講得啱,Band 1 嘅學生梗係揀番Band 1 嘅學校啦。

回復 piano513 的帖子

應該會是band 1生取得該學位,因為是所有band 1生揀完,才到band 2生揀的。

piano513  謝解答  發表於 13-4-25 15:06
‹ 上一主題|下一主題