用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學券幼稚園,雜費$5000(一年)算貴嗎?
樓主: dsm
go

學券幼稚園,雜費$5000(一年)算貴嗎? [複製鏈接]

sweetcan 發表於 13-4-23 18:39
這個我知道,有看過清單,"文具費"主要費用是書,中英文這普通話這西班牙文及national geographic等教材, ...

請問係邊間phonics?   on-line learning prog.  係用邊間架?

thx!

melonfans 發表於 13-4-24 09:20
宏褔國際英文真係好好, 但中文真係吾掂.  康傑就有net teachers, 多活動, presentation 又教得好.  不過就 ...
正式來說是没有中文課程的,除了一些時唱普通話兒歌,在我們來說,上N及K1 都是可以的,但見小朋友中文有點進步,才讓他試下中英部。一言蔽之,冇最好既學校,只有最“適合“既學校!

dsm 發表於 13-4-24 10:01
正式來說是没有中文課程的,除了一些時唱普通話兒歌,在我們來說,上N及K1 都是可以的,但見小朋友中文有點 ...
當然若神級名校offer 又另作别論,到時应会不理一切!

回覆:melonfans 的帖子

RHS -玫瑰崗 Rosaryhill School

sweetcan 發表於 13-4-24 17:12
RHS -玫瑰崗 Rosaryhill School

haha.......我吾係問學校名!  

我係問 phonics 用邊間教材?  on-line learning prog.  用邊間出版社或書本教材?

我諗你小朋友未開始返學, 吾知我問咩!  

I see. 唔知呀,沒有仔細看書單。請教用邊間phonics/ online programs 有什麼分別呢?

一般啦!我個女個間平民化屋村幼稚園都要2000蚊半個學期啦!唉!雜費唔貴咪學費貴囉!睇下邊度賺你咋ma!

sweetcan 發表於 13-4-24 17:57
I see. 唔知呀,沒有仔細看書單。請教用邊間phonics/ online programs 有什麼分別呢?

...

間間學校用出版社都吾同, 咁你可以睇下用咩教材, 就知程度深淺, 或吾洗學重覆一間phonics教材或on-line materials.

以我所知, 有學卷kg好少可以support到教phonics,  只當ECA 教材.  就算kv都吾教phonics

我小朋友學校都係$25XX./期書簿費, 包phonics, 2sets on-line materials  但係你地又差吾多價錢, 仲有西班牙語教材, 仲要買bible書. 所以我好奇呢個價錢可以包咩教材.?

mothercare100 發表於 13-4-24 23:12
一般啦!我個女個間平民化屋村幼稚園都要2000蚊半個學期啦!唉!雜費唔貴咪學費貴囉!睇下邊度賺你咋ma! ...

yes!  元朗某kg, 1張相要$1x.  最勁係佢k1有校內測驗, 收2千.  但之前無寫明呢個收費.  吾通吾畀咩, 到時你吾畀成績表又吾畀個女測驗, 咁就好麻煩.

嗰時家長會, 校長真係畀人咁樣

回復 melonfans 的帖子

咁都得.真係明比佢搶錢喎! 不過我相信呢間學校都頗受大家歡迎同有名氣,如果唔係,家長一早退哂學啦!

melonfans  yes!  你真聰明!  發表於 13-4-25 22:24

It's "Mels Phonics" - stated on the book list. Look like a well-established system that I read from the Internet.

sweetcan 發表於 13-4-25 20:04
It's "Mels Phonics" - stated on the book list. Look like a well-established system that I read from  ...
ic.  

How about the on-line materials?

Online 的沒有寫是什麼出版社呀。
請問什麼是ECA?

如果連埋書唔貴喇, 啟思一個學期都$2千幾, D書仲冇咁好(好似冇Phonics).
我個女都係宏褔國際N班, 我都覺得老師好好呀!

sweetcan 發表於 13-4-25 23:23
Online 的沒有寫是什麼出版社呀。
請問什麼是ECA?

extra curriculum activities 課外活動

chywong 發表於 13-4-26 03:25
如果連埋書唔貴喇, 啟思一個學期都$2千幾, D書仲冇咁好(好似冇Phonics).
我個女都係宏褔國際N班, 我都覺得 ...
你會給囡囡在Tivoli 國際繼續上K 嗎?

dsm 發表於 13-4-26 10:16
你會給囡囡在Tivoli 國際繼續上K 嗎?
sorry for late reply. We have paid the deposit, but depends if the other one on waiting list take her. Afterall we want her to learn chinese.
‹ 上一主題|下一主題