用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 六歲開始學鋼琴, 應找琴行老師定私人導師 (20 年經驗)? ...
go

六歲開始學鋼琴, 應找琴行老師定私人導師 (20 年經驗)? [複製鏈接]

家中已有鋼琴( 我自己不懂), 小女興致勃勃說要學, 還時常"玩琴" , 想先學1/2 時 - beginner (琴行老師收費由120 - 150), 朋友介紹一位私人老師, (beginner: $135/  30 mins, $200 / 45 mins), 家長可陪上課 (在家去乘車要20分鐘), 教的學生時常拿獎, 鼓勵學生參賽, (不只是彈琴, 可奏出感情之類)但很嚴厲..  現正想一開始應否找此類名師學, 但又怕嚇怕小孩不想學, 還是到一定水準才找此類老師.  但又怕附近琴行老師無什經驗,.(dum 時間?)...  大家可否share 經驗?

謝謝!
   0    0    0    0

回覆:六歲開始學鋼琴, 應找琴行老師定私人導師 (20 年經驗)?

你係要揾一個夾的老師,小朋友喜歡又教到小朋友野的。
琴行老師唔一定差。我大琴行小琴行私人都做緊,我又吾會因為不同場合不同收費而態度不同,(學生態度先會影響我的態度)
btw,六歲已經可以獨立上課,不用家長陪同。

~*樂器只是學音樂的渠道*~

回覆:Littlepa 的帖子

I will choose referral one.  有水準保證!

真係名師大約八百蚊個鐘

同埋多獎又廿年經驗咁平?

回覆:六歲開始學鋼琴, 應找琴行老師定私人導師 (20 年經驗)?

我老師經驗幾十年,
好多學生拿獎,考試都好高分,
他只收AT 500 1 hr。

老師都係要夾,我仔都係六歲,初時屋企樓下琴行學,老師幾夾;搬屋後附近琴行學,阿仔吾鐘意個老師,好采舊老師肯過來上門教。所以不防試下夾吾夾個老師先,學一個月再,review

是否先搵個普通的老師培養學琴興趣後,才搵個有功力的老師呢?

我會先找朋友介紹的那位,好過盲中中試一個不知如何的老師。小朋友彈得首歌好聽就會對彈琴有興趣。
for every one criticism, three positives must be given.

我是鋼琴老師,我會贊成找朋友介紹的老師。我唔係話琴行老師唔好,我以前都有係琴行教,之後私人既學生多左而且唔想再比琴行食一半學費就全職都私人。係有老師中意教琴行,貪佢唔洗走黎走去,所以都會有好老師,但大多數琴行老師都頗高流失率,琴老師無做又pass比第二個。
朋友介紹的老師雖然會較嚴厲,但有口碑、有拎獎,我諗應該都係位用心、懂得教學既老師,同埋可以了解下位老師既"嚴厲",究竟惡定係只係對學生有高要求。

多謝大家的分享, 因我都怕琴行老師流失率大, 重新適應仲煩.  再想問每天應練習多久? 及多久調音一次?

tks a lot!

Littlepa 發表於 13-4-23 13:31
多謝大家的分享, 因我都怕琴行老師流失率大, 重新適應仲煩.  再想問每天應練習多久? 及多久調音一次?

tks  ...
練習多久看老師教幾多和有甚麼要求,這可以問老師。調音,有一年4次至一年一次,視乎家居環境和琴的狀態。這可以問調音師。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:多謝大家的分享,+因我都怕琴行老師流失率大

原帖由 Littlepa 於 13-04-23 發表

tks  ...
小朋友喜歡彈琴唔代表會練琴
十個有九個小朋友都吾會自己走去練琴,彈的都未必係要練的歌。
如果家長叫去練琴而肯練,已經好好。
仲有,要讓小朋友知道練琴唔係玩玩下,好似做功課般,同一首歌每日練5-6次(最好十次)先可以暫時離開部琴。

回復 Littlepa 的帖子

找你現在能找到又覺得最理想的,還是可以轉的!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345
‹ 上一主題|下一主題