用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 逾7成家長 冀子女英語流利
樓主: awah112
go

逾7成家長 冀子女英語流利 [複製鏈接]

逾7成家長冀子女英語流利, 其餘3成子女英文已經很流利

ANChan59    發表於 13-5-4 13:08

回覆:逾7成家長 冀子女英語流利

對!不用希望,因為已經十分流利!

Chris852 發表於 13-5-3 18:02
逾7成家長冀子女英語流利, 其餘3成子女英文已經很流利

其餘3成"家長"子女英文已經很流利
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

20081216 發表於 13-4-28 20:03
不止7成吧,這些調查有何意義?

我都覺得條問題好攪笑, 問"你冀望你的子女英語流利嗎?" 問100人, 真係100人都話yes架啦, 學樓上話齋, 可能其中30%已經好流利, 唔需要特別冀望

醒目開學勳章 王國長老

我女學琴果度有個女仔, 讀女拔, 英文好喇掛?! 去考8級琴答問題, 音樂史果D, 都要先講句"英文唔係咁好, 我要一路唸一路答可能會慢D"黎打底, 有幾多本地生可以ACHIEVE到完美丫講真

引用:我女學琴果度有個女仔,+讀女拔,+英文好喇掛

原帖由 Charlotte_mom 於 13-05-07 發表
我女學琴果度有個女仔, 讀女拔, 英文好喇掛?! 去考8級琴答問題, 音樂史果D, 都要先講句"英文唔係咁好, 我要 ...
咁女拔都無可能個個咁勁。不過,轉台時連諗野都轉埋,真係比較少。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:我女學琴果度有個女仔,+讀女拔,+英文好喇掛

原帖由 Charlotte_mom 於 13-05-07 發表
我女學琴果度有個女仔, 讀女拔, 英文好喇掛?! 去考8級琴答問題, 音樂史果D, 都要先講句"英文唔係咁好, 我要 ...
女 X 和本地其他學校比,係數一數二英文好,但一去遇真正「英文人」,就一定有唔同。
朋友個女,轉了去國際學校,話英文追得辛苦。

annie40  追英文容易, 追思维&creatuve 难  發表於 13-5-7 13:55

bookreader 發表於 13-5-6 16:02
睇番篇報導,幾多%希望並非主旨,點樣教 (或不教) 才是重點:

『家長對子女英語水平有高期望,惟調查指出 ...
流利的英文不一定是教出來的, 受環境影響多D. 學語文互動會好D.
如小朋友經常跟外國小朋友玩, 他們會好自然地很快說很流利的英文.

專家們應該好耐無去 "公共圖書館或書店等社區資源", 好多好嘈, 到無可能專心聽/看書.
大陸和台灣書店好D, 比較安靜.

如果那些專家見過我個仔仔, 佢地或會收回所謂的建議.

因為我個仔會講: "You are Chinese, no English"

我個仔死都唔肯同我講英文, 比佢吹到我脹一脹.

他唯一肯同我講英文的時段...是要我用英文教佢數學.

我唯有比小朋友去多D公園(有外籍小朋友出沒的公園), 和找外籍老師進補.

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-05-07+

原帖由 nintendo 於 13-05-07 發表
女 X 和本地其他學校比,係數一數二英文好,但一去遇真正「英文人」,就一定有唔同。
朋友個女,轉了去國際 ...
我想,女拔全英語教學(除了中文中史),校規又不準在校說中文(聽講),為什麼不能達到國際學校英語水平呢?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回復 shadeslayer 的帖子

我想名校的Top twenty, and bottom twenty 的学业水平,也是差异极大, 有的拥有非常出色的双语能力, 有的却不,

ANChan59  Must be....  發表於 13-5-7 20:53

引用:回復+shadeslayer+的帖子 我想名校的Top+t

原帖由 annie40 於 13-05-07 發表
回復 shadeslayer 的帖子

我想名校的Top twenty, and bottom twenty 的学业水平,也是差异极大, 有的拥有非 ...
英小加英中的孩子,已是叻的一群學生,又有語境,為何平均英語水平不及蔡繼有,港同或國際學校?

囝囝爸  或你看得個「叻」字含義太簡單了!  發表於 13-5-8 23:10

囝囝爸  或你看得個「叻」字含義太簡單了!  發表於 26 分鐘前

xxxx

叻 in itself has an imprecise meaning, which is exactly what I intended here.

Chris852 發表於 13-5-7 10:20
流利的英文不一定是教出來的, 受環境影響多D. 學語文互動會好D.
如小朋友經常跟外國小朋友玩, 他們會好自 ...
請問那些公園有較多外籍小朋友出沒呢?

我想女女中英文都好呀!!

serinac 發表於 13-5-9 10:09
請問那些公園有較多外籍小朋友出沒呢?

其實不一定是公園, 可以是海灘, 行山等都有好多機會接觸外籍小朋友.較多外籍小朋友出沒的公園, 如金鐘動植物公園兒童遊樂場, Disneyland Hotel... 我去開尖咀中間道公園, 荃灣和馬灣....

英小加英中的孩子,已是叻的一群學生,又有語境,為何平均英語水平不及蔡繼有,港同或國際學校?

世上没有'不叻'的孩子, 分别在于放在怎样的土壤栽培而已.  当然好花农更知道生理时钟和大自然的定律是息息相关的.

語境是肥料, 不是关键所在.

引用:英小加英中的孩子,已是叻的一群學生,又有

原帖由 annie40 於 13-05-09 發表
****      ...
咁咩係土壤?學校?家庭?

‹ 上一主題|下一主題