用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城BAND ONE
樓主: alkyng
go

九龍城BAND ONE [複製鏈接]

我都知第二放旅港, 有D浪費, 但唔放, 又怕萬一..萬一, 要叩門時, 佢地覺得我地無誠意...
~只要有夢想,凡事可成真~

樓主,我也有同你差不多的想法,你決定成點?吾放旅港第二又吾甘心,但又怕派到好後••••••

現在還15,16, 好怕行錯一步, 一子錯滿盤皆落索....今個星期四老師會派正本表格, 星期五家長日取成績表時, 要交回...呢幾日去到邊, 個腦都盤算緊...

樓主,不如你改改個題目,請kamama,redone,elbar,onion 佢地比意見丫,佢地意見好中肯

Sorry, 打錯,係khmama,redkoni

http://www.edu-kingdom.com/forum ... D%E9%BE%8D%E5%9F%8E

For your reference only.

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+alkyng+於+13-4-22+11:18+編輯

原帖由 alkyng 於 13-04-22 發表

我個女頭兩次呈分試考15名/128人, 最後一次呈分試的成績相約, ...
在前幾個月周圍了解學校期間,在lunch hour 去學校附近吃lunch看一下,在搭枱期間有問過旅港中一生,其中有上年第二志願入(自行沒選),她另外三個friend就估自己自行入。

醒目開學勳章

回覆:九龍城BAND ONE

註:只作參考,不能作準

春卷 發表於 13-4-24 11:02
在前幾個月周圍了解學校期間,在lunch hour 去學校附近吃lunch看一下,在搭枱期間有問過旅港中一生,其中有 ...
反映左如果你放旅港第一,你可以買定香檳慶祝。
:verycold: :verycold: :verycold:

但阿女最想入迦密做父母的真係左右為難

ohnono 發表於 13-4-24 11:45
反映左如果你放旅港第一,你可以買定香檳慶祝。
是的,旅港有2ND IN,可能自行已入了旅港!

但你女心儀是迦密,我會進取:

乙部 ) 1. 迦密 2.旅港 3.丘佐榮 4. 銀禧  5. 黃笏南 6.民生  7.聖家  8.培道  9.真光  10.何官  11.胡兆熾...跟住填沙田區的BAND ONE, 油尖旺的BAND TWO, 深水埗的BAND TWO, 沙田的BAND TWO...

唔博過,怕後悔.

kls12 發表於 13-4-24 11:58
是的,旅港有2ND IN,可能自行已入了旅港!

但你女心儀是迦密,我會進取:
d家長咁煩,就係煩緊係會入丘佐榮定旅港定迦密的問題。上年個個都諗住有得叩門,入左旅港都可以成功叩入伊中,今年唔知其他學校有冇得叩門!
:verycold: :verycold: :verycold:

其實我地目標..迦旅丘, 萬一頭兩間唔得, 入到丘都已很好. 只不過, 我比第二位的旅港卡住, 想不通, 我怕呢步行錯, 會連丘都不保.

其實我地目標..迦旅丘,+萬一頭兩間唔得,+入

原帖由 alkyng 於 13-04-24 發表
其實我地目標..迦旅丘, 萬一頭兩間唔得, 入到丘都已很好. 只不過, 我比第二位的旅港卡住, 想不通, 我怕呢步 ...
現今制度下,成績好並不保證有好學校,是要博的。  

見你女成绩不錯,可能自行已得了,有没有信心呢?

alkyng 發表於 13-4-24 12:21
其實我地目標..迦旅丘, 萬一頭兩間唔得, 入到丘都已很好. 只不過, 我比第二位的旅港卡住, 想不通, 我怕呢步 ...
丘放第三都唔怕,重有一班人諗住搏搏搏架ma。我見到有家長話上年填晒所有13間band 1中學,我估係包埋他區果d。呢d先至慘,搏埋d無無謂謂既學校,佢地這班家長個目標淨係諗住band 1就得,有殺錯冇放過。好彩就第一志願就成功,唔駛攪咁多野,唔好彩的話,我諗真band 1男同學既,比間陳瑞祺你,你都唔開心,發晒茅去叩門啦!
但你話比第二的旅港卡住?係得就得,唔得就唔得,咁你揀一間第一輪熱門的學校放第二,就算有位都唔會多啦,搏唔搏,定揀一間冇咁熱門,冇咁熱門就算第一輪比人揀咁d,都尚有機會抽下第二輪,不如自己諗多諗先啦。

回復 alkyng 的帖子

丘佐榮放第三都冇?? 唔會咁掛...

Ohnono,想請教。若follow 填表策略,band 1a,band1b,band1c 甘排頭三個志願,伊中、華英、迦係1a, 旅係1b, 丘係1c, 其實甘樣都合理,但吾知為何好多人會覺得旅放乙2係搏呢?

因為多人放旅港第一... 約八百幾,九百幾既b1學生參加抽獎, 只要有10分之1揀它, 就冇位比放第二志願既抽....

乙部 ) 1. 迦密 2.旅港 3.丘佐榮 4. 黃笏南  5. 銀禧 6.喇沙  7.伊中  8.培正  9.華仁  10.民生  跟住填沙田區的BAND ONE, 九龍城BAND TWO and BAND THREE

可否給些意見

tkyy 發表於 13-4-24 13:07
Ohnono,想請教。若follow 填表策略,band 1a,band1b,band1c 甘排頭三個志願,伊中、華英、迦係1a, 旅係1b,  ...
要明白一樣野,不過呢樣野係今年升中家長最唔鐘意聽的,以為叫佢地唔好搏。這個遊戲除左要揀自己喜歡的學校的同時,你都要盡量避免派得較後的學校,越後就越不願意。考慮自己的同時,還要考慮別人都會揀佢喜歡的學校。同樣,自己揀的心水學校放第一的同時,人家又會揀佢自己的心水學校放第一。當你諗真d,其實係想大家搏得謹慎點。
回正題。當你覺得旅港應該放第二的時候,人家已經將旅港放第一。點解呢,就係旅港本身在學業成績方面跟華英、迦密相差不遠,還記得之前我講既而家何文田山頭已經鼎足三立!又跟據有家長提供茶餐廳的調查,有人放第二都入到。既然旅港放第一機會係咁大,差不多100%可直入的,我估都大有人願意選旅港而放棄搏其他學校,減少承受額外的風險,萬一抽唔到華英的時候,就去了丘佐榮。

其次,我前年去聽旅港的簡介會時,校長還說會用中文授通識,點知上年換了校長,積極進取,通識據聞已用英語授課,教學態度積極,所以上年有不錯的文憑試成績,增強了學校和同學的信心。

上年選校是以前年甚至往年的資訊作為基礎,所以仍有同學會以旅港作第二志願,我地果年重多,因為一路以來華英係唔會公佈成績的,全人類都以華英作重心,只有在黃埔那邊幾間小學熱捧迦密,仍成好像旅港沒有人選。但隨著新校長的上場,學業與運動兩者並駕齊驅的情況下,點解我會講鼎足三立就係這原因。

當然我唔係叫人唔好選旅港放第二,我只係比多一點東西給你地去選擇時作考慮。

Yanamami  So true~~  發表於 13-4-25 16:57
jeffzhang  我們是當局者, 你就是旁觀者; 心水十分清  發表於 13-4-24 14:22
‹ 上一主題|下一主題