用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 絕對懷疑阿女亞氏保加
go

絕對懷疑阿女亞氏保加 [複製鏈接]

阿女快4歲 智力正常 記性很好 係同小朋友大人相處 溝通有問題
唔識同人好好相處 郁D就會好燥底 火爆 不停咀話人 唔順佢意會
鬧人  暫時沒有1個真正朋友 同小朋友玩時 小朋友拎佢野
會發晒癲 無論你幾多歲都好 一唔岩聽 鬧人 唔彩人
好少事都燥底  唔理會人地感受 唔識同小朋友相處
非常自我 係屋企鐘意同張被玩同講野 當佢係細路妹
好少好少事 如街上有人唔小心HI到佢都好大反應
一係喊 一係話人地 無論大人定小朋友
好想同人做朋友 但次次都同人鬧交收場 -.-
除左D粒聲唔出 任你舞既小朋友
乜鬼紙丫 冇用既野都話要收埋  
好鐘意食野 食野同食野
有時會將D玩具排隊 自己扮老師玩
   1    0    0    0

有無去做評估啊?

bubesea 發表於 13-4-22 10:11
有無去做評估啊?

未做 想知道點先可以排到政府 OR私人貴唔貴?THX

引用:Quote:bubesea+發表於+13-4-22+10:11+有無

原帖由 coffeejoeybb 於 13-04-22 發表
未做 想知道點先可以排到政府 OR私人貴唔貴?THX
先約見母嬰健康院醫生。

for every one criticism, three positives must be given.

回覆:絕對懷疑阿女亞氏保加

叫學校𨍭介。

回覆:coffeejoeybb 的帖子

最快係去小朋友睇開個醫生,叫佢寫紙比你去排CAC

1. 健康院轉介
2. 醫生寫信
   到兒童智能評估中心

四歲要快喇~ 開始排到出評估結果, 超過一年. 之後再排政府服務, 又等好耐架.

回復 coffeejoeybb 的帖子

要快D去做評估, 政府排位要1年至2年的.私人都有waiting list 架.

coffeejoeybb 發表於 13-4-22 10:09
阿女快4歲 智力正常 記性很好 係同小朋友大人相處 溝通有問題
唔識同人好好相處 郁D就會好燥底 火爆 不停咀 ...

家下評估只有自閉譜系,唔同你分邊種。

最快既係睇私家醫生,跟住直接約cac做評估。

不過佢咁既情形,學校點講,無理由佢唔樣,老師會唔出聲既啵。

如果佢咁樣,根本你已經被學校召見。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

請問咩係亞氏保加?

我都想了解多的呀

回覆:coffeejoeybb 的帖子

Omg......你講既野同我個女一樣!點算??我個女又係,情緒大起大跌,人地hi到佢即場好大聲係條街鬧人,好鐘意收埋d垃圾,例如:食完雪糕杯,廁紙筒等等,係學校又係無朋友。記性好,智力都正常。默書10次9次拎100分,淨係鐘意d細佢幾年小朋友玩老師學生。係學校自己玩具,無人同佢玩...

回復 coffeejoeybb 的帖子

Why you sure your girl is Asberger?

I am worry as my son has similar behaviour as your girl.

Can you share more?
‹ 上一主題|下一主題