用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家對碧濤樂基有咩意見及有無信心?
go

大家對碧濤樂基有咩意見及有無信心? [複製鏈接]

如題,請各位比D意見,唔該

1    0    0    0

2nd here. Still 15/16 about it as my son got offer at St Johanne KLT. Seems HK preschool is trying to build up it's brand (more like victoria) vs a small/cosy style of St Johanne... I guess many parents would have got an offer elsewhere already before the offer letter last week.. Any thoughts ?

其實我都係1516, 我有ling liang church (Diamond Hill) offer, 本來一心入ling liang  忽然有hk pre school 新校offer, 真係唔知新校好不好,有冇風險!

除樂基外,我女都有一個九龍塘宣幼offer,我都仍在1516中。

回覆:大家對碧濤樂基有咩意見及有無信心?

well, if u have suen, better go there for primary school connection. i felt that hk pre is trying to become victoria so mau worth a try. st johannr is full of uncertainty

呢個問題同當年開九龍塘分校一樣, 同早兩年sc開分校一樣,
現在好多公司學校都嬴管理, kodak 係相機始祖, 無好管理都係玩完..

引用:呢個問題同當年開九龍塘分校一樣,+同早兩年

原帖由 mimwing 於 13-04-22 發表
呢個問題同當年開九龍塘分校一樣, 同早兩年sc開分校一樣,
現在好多公司學校都嬴管理, kodak 係相機始祖,  ...
好欣賞你,真心鍾意樂基,恭喜入到。想像到當你收到樂基offer時有幾咁喜悅。

我都只係舉例,當年九龍塘分出來, 到現在獨立出來, 都獨當一面, 香港大把幼稚園都耐過樂基, 所以管理好緊要..

回覆:mimwing 的帖子

認同!對學校的管理有信心!

MOSparents 發表於 13-4-22 17:37
2nd here. Still 15/16 about it as my son got offer at St Johanne KLT. Seems HK preschool is trying t ...
其實我已有 York International (pm) offer , 現 hkps 就係 International (am) offer , 所以好矛盾 , 我住MOS 的當然 hkps 會近些 , 不用小朋友咁辛苦啦 , 但感覺上 york 嘅 curriculum 好似好過 hkps , 所以真係好難取捨 , 希望可以聽多些家長的意見 , 請大家幫幫忙 ~~

York 我都有am offer, 但行政真係嚴重問題, 交了的留位費, 書薄費支票都未過數, 打去幾次問都無覆, 又話果邊負責呢邊負責..你唔扣我錢仲好...
如果我冇hkps, 都寧願讀康傑(am offer), 加上york $6000 學費, 仲有校車, 勁多雜費.. 那天家長會我剛去york 換支票(無厘頭換完之後又叫我換), 見o的家長苦口苦面, 唔知係唔係又sales 緊咩course.. 到時條數好計了..
點解hkps, 因為阿女表姐讀緊, 收費合理, 學校旅行都係幾十蚊, 少雜費, 應洗得洗..

我現在boxhill都唔錯, 但同york 一樣收費貴... 去次學校旅行都5-600元..,
近期同阿女講轉校, 佢都話鍾意boxhill, 不過有好有較相宜, 都無法..

加上你住馬鞍山, 出york 真係遠, 獅隊又成日塞車....

希望幫到你...

mimwing 發表於 13-4-23 09:54
York 我都有am offer, 但行政真係嚴重問題, 交了的留位費, 書薄費支票都未過數, 打去幾次問都無覆, 又話果 ...
好多謝你嘅意思 , 但 york 學費唔係 4600 咋咩 ? 行政我都覺得佢哋幾亂嘅 , 但就係 buy 佢套教材啫 。咁你係咪都讀樂基呀? k1 international 嗎 ??

回覆:Mattb 的帖子

樂基

回覆:大家對碧濤樂基有咩意見及有無信心?

作為樂基的用家,我真的覺得火炭樂基辦得很成功。小孩又喜歡上學,又投入學習。york課程是比較深,如果家長和孩子未能配合,大家都好痛苦。其實樂基注重培養小孩喜歡閱讀和學習,活動教學令小孩愉快學習。總括而言,我想信樂基比較好。

引用:作為樂基的用家,我真的覺得火炭樂基辦得很

原帖由 ppgirl 於 13-04-25 發表
作為樂基的用家,我真的覺得火炭樂基辦得很成功。小孩又喜歡上學,又投入學習。york課程是比較深,如果家長 ...
Thanks for your comment

我今天剛剛收到朋友的電話,説他兩個小朋友之前是讀火炭樂基k1的,但讀了一年便轉校了,因為説老師很偏心及無爱心,小朋友不喜欢返學,老師只関心叻的學生,很少跟家長溝通,而且芵文班主任是菲律賓人,英文口音不準,硬件不是校長簡介會的好,而且學校经常轉老師!  不知道是否有此情况?

回覆:Mattb 的帖子

路過,有朋友讀緊火炭,佢話係不易搵到老師傾下小朋友情況呢,就算自己去接放學都由ee送小朋友出來~

回覆:mobimobi 的帖子

現時家長,放學後打去揾老師無試過揾唔到

引用:路過,有朋友讀緊火炭,佢話係不易搵到老師

原帖由 mobimobi 於 13-04-25 發表
路過,有朋友讀緊火炭,佢話係不易搵到老師傾下小朋友情況呢,就算自己去接放學都由ee送小朋友出來~

...
我仔讀緊火炭n班,但每次放學都係兩個班主任拖住出嚟,仲一定要親手交小朋友,就算媽媽仲有幾步先行到埋小朋友到,小朋友已經想衝上去媽媽到,老師都唔比小朋友衝出去,一定等媽媽行到老師前面先放手㗎喎!

引用:+本帖最後由+kswcathy+於+13-4-25+07:44+編

原帖由 kswcathy 於 13-04-25 發表

我今天剛剛收到朋友的電話,説他兩個小朋友之前是讀火炭樂 ...
我見學校上下連校長、老師、書記、嬸嬸都可以認得晒,讀得出所有小朋友個名㗎,我仔今年先開始讀,仲未知叻唔叻,仲係一舊飯,但每日入學校,如果校長喺度,都摸一摸佢個頭再同佢講嘢,先俾佢入課室!老師更加有愛心,話説最我個仔唔想返學(但明明每日放學都話好開心)我同英文老師講,佢竟然喺返學前打俾我個仔(仔讀下午班,上午班放學最快12:05先走得晒,下午班12:45已經開門俾小朋友入去,老師只有半個鐘多時間食飯,但佢都肯用自己私人時間打俾我個仔),電話中同我個仔講老師喺學校等緊你呀!我個仔聽完電話仲自己即刻著衫,第二日仲問我老師點解無打嚟,我同老師講,老師話揾日再打多次喎!老師咁落力,我真係好感覺呀!仲有書記同嬸嬸都好好,我個仔未認得班主任前已經識得返嚟成日提d嬸嬸,有d媽媽好擔心未戒片,嬸嬸會安慰媽媽唔駛心急,慢慢嚟!因為學校周不時都有聚會俾家長返學校聽講座,workshop,所以就靠呢d時間認識了解學校!

‹ 上一主題|下一主題