用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想請問返緊S位小朋友,每天返學時間表大概係點嘅呢? ...
go

想請問返緊S位小朋友,每天返學時間表大概係點嘅呢? [複製鏈接]

我小朋友2歲,8月會返協康會S位,想請問大概每日會做D咩,作息時間怎樣? 係唔係要家長陪上課呢? 咁家長要做D咩呢?

2    0    0    0
[img][/img]

回覆:DoDoDoDo 的帖子

我個女都係2歲,又係8月返協康會既s位,我都想知上課情況係點

我個女都係2歲喎 ^.^
都係返協康會既s位
我女返大口環慶華中心
你地呢?

其實S位和一般KG流程差不多, 早上回校吃早餐, 跟住排洗,開始每日課程, 每6-8人一組, 每人一個月有兩堂個別ST, 兩堂OT, 而小組OT, PT 每星期一堂, 以上家長都會參與, 從而學習如何在家做訓練, 所以最好親身去, 不要叫工人, 否則工人上完堂都唔知做乜, 如上完3T堂, 其他時間就會安排導師課程, 課程根據每個小朋友能力安排, 即是全組人都有機會學唔同的課程, 不過, 我亞仔已是兩年前畢業, 不知現在有無唔同.

回覆:pocoyo123 的帖子

好多謝你咁詳細既解答我個女返元朗水邊圍協康會

兩歲已排到S 位。請問妳們的小孩是否很早做評估,排S 位?排了多久?

回覆:onmama1819 的帖子

我個女8個月大就去cac做評估,12年3月(1歲)排s+e位

回覆:想請問返緊S位小朋友,每天返學時間表大概係點嘅呢

多謝回覆,咁幾點放學呢,係咪每日家長係陪足咁多個鐘呢? 係咪由家長餵飯,有午睡時間? 我囝11年12月開始排,返柴灣區。

[img][/img]

放學3點半, 3T個別和小組是需要家長觀課, 其他時間家長就要走啦, 學校有導師, 姐姐, 社工, 醫護社工, 無須家長全日陪伴, 有午睡, 同一般幼稚園差不多

回覆:想請問返緊S位小朋友,每天返學時間表大概係點嘅呢?

多謝你!我小朋友三歲四個月,8月返灣仔協康!好緊張

wincycc 發表於 13-4-23 13:06
我個女都係2歲喎 ^.^
都係返協康會既s位
我女返大口環慶華中心
我個仔也是返緊大口環慶華中心,你個女叫咩名呀?pm 我!大家做個朋友好嗎?

回覆:sally722 的帖子

Sent pm la~ :)

‹ 上一主題|下一主題