用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣band 3 學校
go

荃灣band 3 學校 [複製鏈接]

如題,姚連生,林百欣,李炳,呂明才,胡漢輝,應該怎排,校風如何?

1    0    0    0

姚連生: B2
林百欣:可接受(但校址問題, 好似無嘜車到)
李炳:OK
呂明才成三十幾年歷史, 但仍然B3.
胡漢輝就唔太清楚.

引用:如題,姚連生,林百欣,李炳,呂明才,胡漢

原帖由 mumu@ 於 13-04-21 發表
如題,姚連生,林百欣,李炳,呂明才,胡漢輝,應該怎排,校風如何?

...
乙部或試 1.林 2.姚 3.胡

回覆:terencewpf 的帖子

感謝你的回覆,我知道的跟你一樣,就只有胡不太清楚

回覆:elbar 的帖子

Thx,這樣排1,2會否太博?3胡的校風好嗎?煩惱中~~~~

回覆:elbar 的帖子

選 胡 不選 李, 是否只考慮校風?
因我見 李的課程有英語微調, 但 胡並沒有。

"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

回覆:solomon-mama 的帖子

科目主要以中文教,但某些科目有英語伸延,部分更會以學生英語能力,組成英語教授。

"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

回覆:荃灣band 3 學校

那麼我應該填李定胡,如果校風是否胡比李優勝呢??

回覆:荃灣band 3 學校

此外,對姚 的banding, 小學老師也說是2。但根據哩度khmama 2010年的參考,只是b3中而已。 有沒有可能2年追上了, 變成 band 2呢?

我都好困擾........
已經係第三組別, 如果選錯 banding的中學, 恐怕會錯失了一個機會。 好煩惱~

我會相信同區學校俾嘅資料.

姚 的banding是2

回覆:jk67jk 的帖子

昨天我兒子學校的老師說姚是b3, 其實之前也聽說其他家長說姚是b2的,我們的煩惱都一樣,已經是b3, 不知怎樣排,只想校風好一點,怎辨好呢,

上年我二仔升中派位時, 姚已經係B2, 今年到細仔升中, 資料都無變, 都係B2.

mumu@ 發表於 13-4-22 07:55
那麼我應該填李定胡,如果校風是否胡比李優勝呢??

我個人觀感:

.... 上次我去觀校, 覺得硬件不錯。但學校並沒有派太多學生做導賞員/迎賓,無法觀察學生表現。 當然, 就算佢出一班學生, 都只是30幾人, 佔全校比例不高, 其實都難判斷。 當天有幾位女生導賞, 外表純樸。 另外, 有兩位同學分享, 其中一位已上了中大 —— 但這位是內地移民, 插班入中四的, 其實係佢自己本質上進取, 未必和學校有直接關係。

..... 老師團隊後生佔的不少, 有魄力、有心。 觀校日都有數十位同學回來幫忙,這班同學給我的印象其實不差。如果單憑觀校感覺,我幾乎自行都會報的!不選的原因, 其一是校址問題,我需要轉車上去,而且途經的九巴是由荃灣入沙田的,車資貴,交通費實在龐大。 統一派位不選他還可有什麼選擇呢,但排第幾就傷腦筋了!因為太多負面的第三者評價。

..... 因為是跟荃灣家教聯會去觀校,先去的學校比他熱情, 感覺較好。 到達這一間,感覺全個老師團隊, 好像對家長來觀校不太熱情,安排似乎很「求其」唔重視噤.... 又當時以為這一所是”Band 3的學校, 所以對於當時見到迎賓學生有點懶懶散散的模樣,已有bias, 沒有詳細去了解此校。 居然現在收到資料是 band 2, 有點吃驚!

此外:

... 數學、綜合科學、綜合人文科、普通電腦科、視覺藝術、家政、設計與科技、音樂、宗教、化學、物理、生物、歷史都有英語延展教學活;部分科目部分課程以英文授課。

... 中一級數學、社會教育、綜合科學有英語延展教學活動

胡... 校網資料沒有這方面資訊, 我相信是全中文授課。

Remark:  本區其實大部份家長和老師, 都不建議選「胡」在較前的志願, 評價如何心裡有數。  「胡」當日都有講及校風已有改善, 只是, 我們沒有空去巡視, 其實又很難放心的呢! 唉~~~~

醒目開學勳章

terencewpf 發表於 13-4-22 13:59
上年我二仔升中派位時, 姚已經係B2, 今年到細仔升中, 資料都無變, 都係B2.
上年我大仔都是升中派位, 收到資料姚是b3喎

你都係荃灣區?
因為上年同今年我D仔學校資料都話B2, 所以我都將姚排前十, 如果係真, 我都要同學校講講, 等佢地UPDATE吓D資料.

醒目開學勳章

terencewpf 發表於 13-4-22 15:28
你都係荃灣區?
因為上年同今年我D仔學校資料都話B2, 所以我都將姚排前十, 如果係真, 我都要同學校講講, 等 ...
我都係荃灣區

jk67jk 發表於 13-4-22 15:01
我個人觀感:

胡.... 上次我去觀校, 覺得硬件不錯。但學校並沒有派太多學生做導賞員/迎賓,無法觀察學生 ...

可否提供多D關於 李炳 的資料.

回覆:terencewpf 的帖子

其實我所知都講晒架喇。

負面評語咪係啲學生跩,成口粗口囉,但我冇見過;大家都似乎係一傳十,十傳八噤。我又唔識人住象山邨附近,想搵人去實地觀察一兩日都唔得。煩呢!

Band 3 有哩類學生一啲都唔奇,冇先奇。但如果多到會被標籤為不可選,就好跨張。 究竟實際係點.......... 暫時都係謎一個

‹ 上一主題|下一主題