用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基道 vs 勞工子弟 ?
go

基道 vs 勞工子弟 ? [複製鏈接]

先 後 次序 ?  

0    0    0    0

回覆:基道 vs 勞工子弟 ?

勞工子弟沒有在官方文件顯示 dse 成績,網上流傳的資料顯示佢地 3322 比率係 17.9%。
(陳瑞祺 52.5%,鄧鏡波係 31.3%,相信勞工子弟 dse 結果唔理想。)

相信基道DSE成績應該好d。(據知band 2 學校入本地學位課程率大部份大概係 5 - 10%,基道有12%)

有沒有 多些基道中學  未來學校發展支援的資料.. 等 .  因 學校較新 而且不太熟悉.  .  小朋友 band 2 尾 .  見其他平台有網友 說  見有警車出入  真不知是真是假 . 我想放 乙部 頭三志願 .  不知點算 ?

警車出入 ? 相信吾係真! 因為有D 自由行大巴塞住對面條路,有警車在學校對面維持秩序就真!

masterunion  佢D 學生真係好唔得.... 早幾年畢業叫佢填表用英文寫地址仲要抄...... + +  發表於 13-7-15 09:53

家在附近,唔多見有警車出入校園喎。最多見既應該是旅遊車。好多遊客黎對面食團餐,買朱古力。

如果有警車出入校園,應該都幾大件事,照我平時見到學生,大多都幾有禮貌,應該唔需要警察幫手吧!

我都想知多d未來學校發展的資料,有冇人可以提供呀?

上次同仔仔面試,發覺學校對面真係好多自由行旅客噢!警車就唔覺,但有黃腳立抄緊牌:)

tracy, 唔知妳係邊度見到呢個消息呢?等我到去睇睇先!

如果兩間揀,我可能會揀基道多d
之前有朋友既小朋友係勞工子弟讀,聽佢講學校親中背景比較強
有好多親中活動、講座、交流團
我自己就唔想學校政治味道太重,怕小朋友會被「洗腦」

回復 namnamc 的帖子

同意!  

你自行 已選了基道 ?

我都希望搵間 正在增值的中學.
但這間不是太有名..  比起彭學高. (差不多band )
其實我見基道幾大 有6 千幾呎
配套幾新
始終要讀幾年
交通都是考慮之一

其實 勞工子弟 D 學生 都很乖, 只是 大家能否接受 它比較 偏中

TracyC 發表於 13-4-22 13:01

你自行 已選了基道 ?
唔唔,是的
基道始終校齡較短,名氣比九龍塘中學及彭學高為小

我比較喜歡的就是其校舍夠大,而且附近讓小朋友放學去玩的地方不多

不過如果唔係住呢區,就要搭車番

唔知你住邊區呢?

自行博高少少先 沒有選基道
希望 五志願中
先不選有商場, 中學 在附近
因現在是選 band 2-3 中學
彭學高.  
基道 環境 都 ok  

例如 : 五筍節 附近有幾間中學  我排位就 放後一點
還會考慮 車程. 程度 是否 合適

基道好似係中中, 但校舍新及近屋企, 我也考慮放於頭5個選擇

是的,基道是中中

不過之前問過,原來初中每級有2班會以英語授課

希望大家都派都心水學校啦!始終會影響小朋友既成長發展
大家加油!

博到 第一志願 有怕讀得辛苦讀唔上.  派到 第二願  保守了  低 BANDING ,  唔想他搭太耐車.  有唔想他去得遠 多了時間流連街外.  朋輩影響  學好學壞 中一至中三係關鍵.

回復 TracyC 的帖子

TracyC:
好心煩,越睇越煩。
阿仔是B2尾尾。
我都唔知點算。
我原本打算:
1) 鄧鏡波
2) 五旬節
但後來先知,可將彭學高和九龍塘排前,然後先至五旬節,但彭的交通,太唔方便,我亦對彭和九龍塘認識不多,我去過五旬節,感覺都OK。
至於話可以填他區B2,然後先至到B3,但我見到1, 2個位,若果派唔到,咪越跌越後?
請指點

希望盡力 取多些意見 , 我都係放五旬節在彭學高和九龍塘後.  因見有幾位網友 說五旬節轉了校長, 之前上一任校長有做不長.  學校好似亂了點.  加上地點不就腳.  鄰近有幾間中學.  一到放學太多不同學校的學生了, 我會放此校後一些.

彭學高應該係浸會大學附近,要搭車的話,搭巴士到窩打老道 / 聯合道 叫做最近,九龍塘地鐵站行過去要15分鐘左右吧

附近中學就唔多既,不過後面有個幾大既九龍仔公園

九龍塘就真係唔太熟悉,而且佢學校網頁load得好慢,唔知係咪我個人問題

五旬節’,認同tracy講法,太多學校係附近,唔知會唔會比較亂呢?
不過睇番d網友資料,講佢校風好似唔錯

咁是否五旬節的口碑要比彭學高和九龍塘次一等呢

回復 LailaiChan 的帖子

自已覺得幾間都好接近,不過比較多人講五旬節多d
最好既就係實地去學校看看吧: )

睇下 學生既儀容、表現
‹ 上一主題|下一主題