用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 2歲!唔肯學講野有咩辦法?
go

2歲!唔肯學講野有咩辦法? [複製鏈接]

我仔仔110428…就系唔肯學講野…學其他野都好快…就系唔講!距會寧願用動作表達距噶意思!都唔出聲!有咩辦法?

10    0    0    0

回覆:2歲!唔肯學講野有咩辦法?

扮看不到他逼他法声

回覆:picture 的帖子

距會發聲…但唔肯學講野!認知同其他都好okay…距表姐同距同一日出世!講好多野了

kmmycha 發表於 13-4-20 2:06
我仔仔110428…就系唔肯學講野…學其他野都好快…就系唔講!距會寧願用動作表達距噶意思!都唔出聲!有咩辦 ...
咁佢做動作唔出聲時,屋企人會不會太積極回應呢?

回覆:Anniemun 的帖子

唔會…想逼距講…結果系一系距發脾氣…一系就索性自己做唔使你幫!!點都唔屈服!

我覺得唔洗迫 等佢慢慢學 小朋友講野有快有慢 我小朋友兩歲多d^ ^先識講野 一講就識講好多好長

回覆:breadbb 的帖子

我好擔心!怕距會有其他問題

回覆:kimmychau 的帖子

唔洗擔心 而家先啱啱兩歲 番左學會好好多 三歲先要擔心!

I would go for an assessment to find out the reason asap. Speech delay can be due to many underlying problems, such as autism, asperger syndrome, etc.
Should do more now than regret it later. 0-4 is the golden years for curing all sorts of problems. Dont' wait till your child is 4 and miss the chance!

kikigal    發表於 13-8-15 14:39

返學未????   好多時返學多D刺激會好D. 因為有機會要佢多聽多講, 試下同多D同齡小朋友一齊會唔會好D?  因為FOCUS不會全部集中在佢身上.

回復 kimmychau 的帖子

學校的老師教我,要小孩學習說話,要堅持用說話跟他溝通,絶對不要用身體語言和動作,就算你估到他的要求,
也絶不要回應他,直至他用說話去表達他想要的東西。
這招對我個仔很有用,不過最初實行的時候,
小孩可能會抗拒,要堅持。

回覆:crystal媽咪 的帖子

未翻學…但有去點早教甘嘎上課囖…太細個啦…距今個月未先夠兩歲………

回覆:JC_mami 的帖子

我地無用動作嘎…我系口才都幾okay嘎…所以我同我仔仔由細到大都成日同距講野嘎…同距多溝通嘎…距宜家多數野都可以自己做…唔使靠我地大人…距獨立性好強…應變能力超快…如果距完成唔到…距會睇翻你點距再做……所以好頭疼…無效…對於距來講……

我個仔情況同你一模一樣,已做評估,證實為發展遲緩,我都唔知點幫佢!

kikigal  我仔由1歲已評位發展遲緩...至今3歲追返好多!
加油!  發表於 13-8-15 14:40

我個仔110408,早産2個月的,都係講得好少詞彙,爸爸,媽媽,貓,多多,胡迪,毛毛等等,其餘都係一句句既太空話,我都好擔心,依家等做評估

回覆:babyyuinam 的帖子

係邊度做評估?

我個囝都有講野慢...現在2歲幾...同佢做過評估...認知OK..講野1~1.5Y ...佢唔講唔緊要...同佢玩多D..角色扮演...如煮飯仔...佢唔講做動作既話...你就將佢既做緊既野講出來...等佢認知OK先......明白左之後...佢會慢慢講野...講野可能唔多...同埋疊字...都唔緊要...到佢講疊字時..你同佢講多DD..佢會慢慢跟你講多DD...如佢講"水水" 你可以加講"BB飲水水"+埋動作比佢..等佢明白你做既..就是講緊既野...希望你明白...我講既野LA..^_^

2歲做評估無用   如果到3歲番學都未講疊字再擔心吧   我仔2歲半都未講野  我從來都無擔心過   最重要佢對所有野都認知就無問題

2歲唔講野,而認知ok嘅話,真係唔洗擔心。

我個仔2歲9個月先開始講單字,之前只係聽佢講過不多於5次(我係指詞語),

之後唔夠3個月,佢已經講唔停,煩到我呢
‹ 上一主題|下一主題