用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正,英華你會點揀?
樓主: pw_113
go

培正,英華你會點揀?   [複製鏈接]

其實兩間都係好學校有band1A中學,不如睇下樓主喜歡男校或男女校,同屋企距離,我覺得入得這兩間出路都唔會相差好多.

引用:其實兩間都係好學校有band1A中學,不如睇下

原帖由 mena 於 13-05-10 發表
其實兩間都係好學校有band1A中學,不如睇下樓主喜歡男校或男女校,同屋企距離,我覺得入得這兩間出路都唔會 ...
下?乜兩間都1A嗎?我以為兩間都唔係tim....

回復 seamama 的帖子

根據升中板 khmama 整理2010年升大學的成績計, 培正是B1A中中, 英華是B1B英中

引用:Absolutely+Right:+"培正是B1A中中,+英華是

原帖由 小克 於 13-05-12 發表
Absolutely Right:

"培正是B1A中中, 英華是B1B英中"
唔明!究竟邊間1A, 邊間1B,why must choose 1B嗰間?

回覆:培正,英華你會點揀?

兩間都係用家,就我所見既,俾少少資料大家參考下啦。純係個人意見,唔保證所有人都有同感。

YW係正式既一條龍,只要成績合格,操行達標,就可以升中。但PC就點都要爭下,小學8班縮到中學既6班,成績好但同學都成績好既,就唔保證一定入到。

YW冇PC咁傳統,主要係指教學、老師改卷方面,但同時又有好多野比YW自由既。PC都會安排好多小活動俾學生響食飯後玩既,但家長都可能會唔知既,係佢地玩完先講返俾家長知。

YW既老師真係好玩得,但當然都有惡既時候。PC暫時見到既都好細心,比較温柔,可能就係男校同男女校既分別啦。

校長方面,兩個都好積極,雖然一個高調啲,一個低調啲,但好明顯佢地都好有心攪好間學校。兩間既課程都不停咁調整緊。

學生方面,YW比較活潑,而PC比較文靜。講全面既,我就覺得YW仔比較有多方面既發展。

家長就兩間都好nice,好團結,好肯互相幫忙。

中學就一間係英中,另一間係中教英書。其實兩間既中學成績暫時都好難估計。YW既中學有來緊直資既升左上去,肯定會有唔同。但同時PC既強項係中文,響而家既DSE入面,好多人都衰響中文手上,亦所以第一界DSE就響PC出到個狀元啦。如果純以成績來睇,呢一刻我都唔肯講將來一定係邊間強啲。

我始終都係覺得小朋友既性格同能力同學校配合先最緊要。

MCLIAN  Thanks for your sharing!  發表於 13-5-13 00:41
http://era-central.blogspot.com/

回覆:Era 的帖子

完全同意, 尤其最尾果句

回復 Era 的帖子

Era, thanks for your sharing.  PC "中教英書" in the medium of Cantonese or Putonghua?  The exam papers are in Chinese or English?  

Yanamami  英書中教只是理科科目。文科全是中書中教。廣東話教。  發表於 13-5-13 11:18

回覆:hoihoima 的帖子

我冇研究呢樣,不過我估係廣東話,因為佢地係強調用母語,會學得更易明,更好。

http://era-central.blogspot.com/

回覆:hoihoima 的帖子

卷好似係英文既。

回覆:Era 的帖子

請問培正係唔係普敎中?

回覆:easyview 的帖子

係,小一開始。

引用:其實培正都是非常好的學校,如果當年小兒考

原帖由 smartcar 於 13-05-10 發表
其實培正都是非常好的學校,如果當年小兒考到,也會選擇讀培正。

但培正用家卻很少發言,反而英華 ...
我都覺,英華真係個好hot的topic,培正就low profile 得多。

‹ 上一主題|下一主題