用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 需要轉校嗎?
go

需要轉校嗎? [複製鏈接]

亞仔八歲三年班,學校是少班教學,一班得十幾人,但有一半同學都有不同程度需要。禽日佢同個女同學打交,個女仔要去醫院驗傷,就係咁,所以要去警局落口供。好在佢未夠十歲,所以吾使留案底,但都驚咗一大餐,走時個警察同我地講,睇下可吾可以轉班分開下,但間學校根本冇可能轉第二班,咁係咪要轉校呢?

0    0    0    0

回復 豆Dan 的帖子

長遠計應從行為情緒管理著手,教導他如何舒緩情緒、處理事情方法及預計後果,需要與學校社工共同建立整理方法及時間表,例如先做社交故事,再做小組活動。家中父母也要以身作則,多玩角色扮演,以協助建立正確表達方式。以上是本人兒子由五㱑能說話做到依家八㱑嘅分享。加油,依家開始仲有希望

引用:亞仔八歲三年班,學校是少班教學,一班得十

原帖由 豆Dan 於 13-04-20 發表
亞仔八歲三年班,學校是少班教學,一班得十幾人,但有一半同學都有不同程度需要。禽日佢同個女同學打交,個 ...
咁老師怎樣講呀,社工呢?

回覆:需要轉校嗎?

其實我平時都知佢同個女同學有衝突,已經教佢一d 方法去解決,而佢又好明白咁同我講知點做,冇諗過會咁犀利。我開始考慮轉校係因為學校現在既教學方式同以前變晒,轉校長轉老師,已經吾係我當初選既學校。就依件事講,班主任,特殊教育主任,社工都吾知咩事,你地話有冇攪錯。得個當值老師打比我,重要係已經送咗個女同學去醫院驗傷,個當值老師重講到好似冇咩事咁,唉…

但轉校也只是逃避方法, 轉去另一間, 也難免會有相同情況發生, 其實, 那個女同學是否也是SEN學生, 是否在社交或情緒上也要支援, 會不會和她家長溝通下, 再和學校商量, 睇下有無辨法解決.

引用:其實我平時都知佢同個女同學有衝突,已經教

原帖由 豆Dan 於 13-04-20 發表
其實我平時都知佢同個女同學有衝突,已經教佢一d 方法去解決,而佢又好明白咁同我講知點做,冇諗過會咁犀利 ...
對呀,很多學校是二十幾個的!一班十幾個已經好好了!應該用更多社交故事講給他知!要有圖的!

回覆:需要轉校嗎?

經過幾日冷靜思維下,已打消轉校既決定,因同老師,社工,主任溝通過之後,覺得轉校有些事都係改變吾到,返而新校老師吾知亞仔皮性重容易令佢爆發。

‹ 上一主題|下一主題