用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中派位, 對家長真係一種精神上既折磨 :( ...
go

升中派位, 對家長真係一種精神上既折磨 :(

跑到呢刻, 真係好累, 好氣餒, 終點係邊完全睇唔到!  

回覆:升中派位, 對家長真係一種精神上既折磨 :(

努力、加油!同阿仔、阿女拖住手跑呢段路,甘苦與共呀!加油加油

回復 karenhinhin 的帖子

順其自然。

你並不孤單, 你還有我們, 我們一齊煎熬, 一齊拖著寶貝行過呢段期間!

okoklll  好欣賞你樂觀嘅心態,充滿陽光氣息,向你學習  發表於 13-4-29 09:52
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

引用:跑到呢刻,+真係好累,+好氣餒,+終點係邊完全

原帖由 karenhinhin 於 13-04-20 發表
樓主:每年這個時候,想必總有很多家長、小朋友十分徬徨,其實,細心一想,即使升中階段十分重要,也只是人生一個小過程,前面還有高中選科、DSE、大學選科,儘力就是了,其它事情,放鬆一些吧!無需氣餒!

gloriap  yes!一級比一級煩惱!  發表於 13-4-27 20:24
kiboto  agree  發表於 13-4-21 16:20

加油!就到終點

引用:加油!就到終點

原帖由 虫虫主人 於 13-04-20 發表
加油!就到終點
人生終點不是升中!

引用:跑到呢刻,+真係好累,+好氣餒,+終點係邊完全

原帖由 karenhinhin 於 13-04-20 發表
努力啊, 而家至係四月, 七月放左榜, 重可能要叩門, 唔好咁快氣餒呀。

karenhinhin 發表於 13-4-20 08:34

趁住仍未見到終點,贏輸都未定,低頭只管跑好了。
最關鍵的時候仍未到,當終點在望,但見到原來好多人已經衝線的時候,累......比現在何止百倍千倍。

拋低氣餒,努力向前,還有望迎頭趕上;只有在黑暗中盼望黎明,心還燃一點希望!
:verycold: :verycold: :verycold:

每個難関,都是學習的時候!
回頭再看, 沒有什麼大不了!
讓小朋友面對的時候, 不論好壞, 正念最重要

YC  同意!  發表於 13-5-29 10:07
Meikin  Agreed.  發表於 13-4-22 09:01

簽名被屏蔽

已經努力了,以後的事就交給天父安排。

Johntree   yes  發表於 13-4-28 02:13

引用:已經努力了,以後的事就交給天父安排。

原帖由 cambo 於 13-04-22 發表
已經努力了,以後的事就交給天父安排。

我填表填到失眠和情緒低落。

引用:我填表填到失眠和情緒低落。

原帖由 cambo 於 13-04-22 發表
我填表填到失眠和情緒低落。
明白!不過,自己有時候,有少少阿 Q 精神,覺得能夠為自己的小朋友擔憂,也是一種福氣,不是每一個人也有這種福份!中學只是人生一個階段,不是人生的全部!

cambo  多謝支持。  發表於 13-4-22 09:44

可能考試壓力大, 阿仔最終趺band, 同老師講講下我直頭咸左出黎!

引用:可能考試壓力大,+阿仔最終趺band,+同老師講

原帖由 kcbeauty 於 13-04-22 發表
可能考試壓力大, 阿仔最終趺band, 同老師講講下我直頭咸左出黎!
現在 Band 幾?可以揀一些校風好的中學,有些中學成績雖然不是十分突出,校風卻是不俗,最緊要有良好的學習氛圍! DSE 係較自己努力!可以揀哪區,希望可以分享!

不用氣餒!升中都只是一個歷練,一個小小的考驗,未來的路還很長,家長是孩子的導航燈,豈可這樣就被打低呢?

基本上整個升中基制都是一個精神上的折磨,但如每次都盡了力,就可以好好地布署下一步應怎樣做,這裡很多jm都是這樣很努力去走這條路,努力,還有一個畢業試,要好好 和小朋友走下去,加油!

引用:回復+karenhinhin+的帖子 不用氣餒!升中

原帖由 mc 於 13-04-22 發表

不用氣餒!升中都只是一個歷練,一個小小的考驗,未來的路還很長,家長是孩子的 ...
作為父母、家長,能夠有一個正確的態度,面對得失、成敗,也是一種學習!孩子也能體會父母的心意!

大家唔好咁情緒低落, 仔女見到我地咁嘅樣, 他們會以為自己做錯咩事.

選些一家人都覺得"好", 合適自己仔女的學校; 讓仔女以開朗心情迎接新校, 在那裏重建自信. 這種態度對漫長成長路來得更重要 (他們也會在我們身上學到如何面對困難, 如何以積極態度迎難而上). 我們苦口苦臉選校, 會讓仔女以為他們將會入讀一間"差" 校.

我們的小孩已經很捧, 他們很努力行到呢步! 我們要鼓勵孩子, 欣賞他們付出的努力!
大家努力, 加油! 換個角度, 想想怎樣與子女一同積極面對人生的每一步 (升中只是一小步啊)!

有家人支持的孩子, 他們一定能成熟, 成長!