用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問你們有甚麼妙法去改善粗心大意常常計錯數的方法? ...
樓主: Treestory
go

請問你們有甚麼妙法去改善粗心大意常常計錯數的方法? [複製鏈接]

akys 發表於 13-4-25 13:49
又唔係唔識,操是沒有用的。找錯處能幫助他覆卷方法,並不能令他認真覆卷。有兩個旁門左道方法可解決這個問 ...
小朋友就係唔識個竅門, 識就唔會錯啦!
操數最大作用就係令小朋友熟能生巧, 就好似反射動作咁。
過程係好痛苦, 但從小打好基礎總好過愈積愈多甩漏, 到時已定型, 家長想改也為時已晚。

試想想, 日日打字定隔日打字會打得快而準d???

回復 pigpigmag 的帖子

大部份小朋友都係錯Careless Mistakes,例如抄錯數字,數錯。這類型做多幾多次都會錯。只要留心,小心,認真覆卷才能避免。唔識或做得慢補習操數才有用。

回復 akys 的帖子

操數呢個方法, 我係已經引證左先提出的, 詳情就不多談了。

大家各施各法, 出發點都是希望樓主的小朋友有所改善。樓主你就看看哪一方法最適合你小朋友吧~

我自己和身邊的同事加減數都好懶計,大家都有大學學位和讀過A maths,根本一開始阿媽果代都冇培養興趣,一味死谷,操做,久而久之到了大個左唸下加數都唔想。有次見到女兒做進位加數好慢,慢慢數手指,既然係咁,我唸了一個快速數手指方法:如6+8,就幻想左右兩隻手放在背後,每隻手代表五,前面6出1,8出3,那出來前面的手指就有4,所以答案是14。7+9就:7出2,9出4,答案是前面手指2+4,16。設計下方法又做快左了。

Sumyeema1  will try this, thanks.  發表於 13-5-6 11:26

Thank you. 今天她已測驗,希望沒有太多careless mistake啦!

回覆:請問你們有甚麼妙法去改善粗心大意常常計錯數的方法?

或者叫佢細細聲讀個數,有啲小朋友耳仔靈過眼睛,尤其初小,另外,我都覺得計得多真係有用既

我囝囝小四, 明明識, 但成日唔小心, 所以扣左唔小分.

連老師都打電話問我點解, 過去成績一直很好, 都係粗心大意扣D分, 但今次測驗就太多CARELESS, 要快D追番D分.

已經教囝囝圈重點, 列式, 做算草, 檢查答案.

但囝囝都唔聽.

好苦惱, 點算好?

akys 發表於 13-4-25 16:49

大部份小朋友都係錯Careless Mistakes,例如抄錯數字,數錯。這類型做多幾多次都會 ...

同意!

真係無晒辦法控制小朋友既唔小心. ><

回復 IwanBB 的帖子

我個人唔反對補習,我從小六到大一都是靠補習賺取生活書簿費。有一類小孩是懂的,但非常不小心,例如會12+20+12=32+13=45。抄都抄錯,或者1,2,3,4組成最大的雙數,總是不看清題目就答4321,點補點操都沒有用。要他覆卷,水過鴨背式的看看就算。
這類小朋友只能耐心地不停提醒,等他明白小心及覆卷對成績的重要性才能解決。一般來說,這一類孩子到高小時成績會追上。

akys 發表於 13-4-27 17:46
回復 IwanBB 的帖子

我個人唔反對補習,我從小六到大一都是靠補習賺取生活書簿費。有一類小孩是懂的,但非 ...
非常同意「這一類孩子到高小時成績會追上」。小女同學明明有好多叻嘅男同學,雖然小一d卷仲好淺,但他們排名好低,相信未來他們在高小會突出,反之我有無形壓力。

我個女計減數時, 好多時個位計對, 十位就將它們 + 埋, 變成計錯 她不是不懂, 可是個位減就得, 十位就變了加數, 比佢激 c
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

謝謝大家, 小女居然有九字頭分數,從未試過, 謝謝大家的意見及分亨

不停叫佢覆卷, 小心慢慢做, 考試前一晚九時睡覺,謝謝大家

講開又講,我女女一路做一路都唔覺自己有野計錯,所以往往都唔合格,因為無覆卷

例如數研有沒有幫助呢

試吓"百子格"啦,對初小小朋友較有用。呢個係日本一位小學老師(後來做咗校長)發明既,除咗操數外,佢主要係為咗提高小朋友既專注力(佢都勸導小朋友每日唔好睇咁多電視),去谷歌"百子格"就搵到有關資料。

回復 cuccw 的帖子

我都有用類似方法, 6+8 = 6+(4+4)=14
8+9 = 8+(2+7)=17
阿仔而家小二, 佢開頭都有啲唔明, 而家好似好啲, 等我又試吓你呢個方法先, 謝謝!

回復 jollyma 的帖子

Agree, 我中學啲數都係俾阿sir 操返嚟架!

數學是講轉數,死操是無用的,反而令小孩轉數更慢!用遊戲引發小孩對數字的興趣是最好的;以我來說,我從阿仔4歲便和他玩Domino及擲骰仔,從而令他喜歡數點數,亦預備之後教加數;接著大些便玩啤牌、monopoly及大格鬥之類要計數和認圖形的遊戲。他現在4歲半已對乘數表現興趣,而且是他自發的。至於粗心大意方面,我小時候都很粗心大意的,但自從某年聽過某些節目講及人的性格可以改變,我便刻意提醒自己要double check再double check,久而久之,經過6年的刻意改變,我已不再粗心大意,不但如此,更開始被人稱讚細心,最近連老細也讚我細心!所以你只要不斷提醒及讓小孩知道粗心大意的後果便可以,不用太擔,這方面是一定可以改進的,我便是例子。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回復 happy_lavender 的帖子

還有,我個女對圖形, 推理及 思考題特別弱 , 有甚麼補充練習及改善方法?

jasonchloema 發表於 13-5-9 08:50
回復 cuccw 的帖子

我都有用類似方法, 6+8 = 6+(4+4)=14
妳個方法令我唸起有間小學的加到10嘅兒歌,如1、9,1、9好朋友,2、8,2、8手拖手....小朋友是應該熟讀3、7,4、6,5、5嘅關係,但妳個方法有少少複雜化,因4+4牽涉了減法(8-4).設計方法是好,現在這樣簡單複雜化。試下用小孩角度想,凡事複雜簡單化。
‹ 上一主題|下一主題