用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 中大評估價錢
樓主: longlong0422
go

中大評估價錢 [複製鏈接]

如果發現係資優,CU會唔會有轉介資料提供架?
THANKS!!

引用:Summary+of+ScoresFull+Scale+IQ+(FSIQ)Gen

原帖由 HLE2005 於 13-04-26 發表
Summary of Scores

Full Scale IQ (FSIQ)
請問,同協康會果個有什麼分別,因為想檢查小朋友,為什麼好似成日都記唔到串字,和中文字,小朋友現在6歲了。

醒目開學勳章

HLE2005 發表於 13-4-26 10:30
回復 longlong0422 的帖子

CP 會問小朋友情況, 我亦講出小朋友情緒方面有咩問題,請CP 留意一下, 但結果CP  ...

請問PSYCHOLOGICAL ASSESSMENT REPORT = 性格評估 of 中大評估?

回覆:中大評估價錢

請問過程做幾耐?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

happyvv 發表於 13-9-28 22:18
請問過程做幾耐?
我係資優教育學院做,大約兩個鐘十五分鐘,即時無報告,大約兩個月後約見先有正式report,全英文約十頁。

回覆:talent2000 的帖子

中大比小學生的資優課程咁貴,都唔知幫唔幫佢報名去考好,會對佢更了解自己及幫助舒緩情緒嗎?你地小朋友讀過的,可以分享一下嗎?謝!

zngo 發表於 13-9-29 08:33
中大比小學生的資優課程咁貴,都唔知幫唔幫佢報名去考好,會對佢更了解自己及幫助舒緩情緒嗎?你地小朋友讀 ...

我仔未夠年齡報,中大個啲唔知幾錢,不過資優教育學院有啲係免費㗎!俾小朋友去上堂,除咗發掘佢專長,亦希望可以揾啲同佢同聲同氣嘅人,擴闊佢個世界

引用:Quote:happyvv+發表於+13-9-28+22:18+請問

原帖由 浩霆豬豬 於 13-09-29 發表
我係資優教育學院做,大約兩個鐘十五分鐘,即時無報告,大約兩個月後約見先有正式report,全英文約十頁。 ...
請問幾錢?

happyvv 發表於 13-9-29 14:03
請問幾錢?
4200浄做韋氏兒童智力測試第四版check  IQ,唔包情緒。

中大促五歲至幫你做,但有講個評估係應該七歲廠做。(2008資料)

回覆:浩霆豬豬 的帖子

資優教育學院每間小學得4個位,仔仔小學都有推薦全級一、二名同學仔,學校只推薦積優生,就算有評估報告全級考1o名後相信都唔使諗,仔仔小學對資優完全零認識及零支持。學校好似唔知道其實資優教育學院及中大的資優課程是比資優的小朋友報讀咁!!!真係好無奈

浩霆豬豬 發表於 13-9-29 08:13
我係資優教育學院做,大約兩個鐘十五分鐘,即時無報告,大約兩個月後約見先有正式report,全英文約十頁。 ...
請問由詢問到評估要多久?謝謝!

引用:Quote:浩霆豬豬+發表於+13-9-29+08:13+我係

原帖由 31450069 於 13-10-11 發表
請問由詢問到評估要多久?謝謝!
大約兩個半月

浩霆豬豬 發表於 13-10-11 17:04
大約兩個半月

Thks for your info'.
Their reply to me today is that our case will be handled in Jan 2014.  You are much faster.

醒目開學勳章 王國長老

zngo 發表於 13-9-30 12:53
資優教育學院每間小學得4個位,仔仔小學都有推薦全級一、二名同學仔,學校只推薦積優生,就算有評估報告全級考1o名後相信都唔使諗,仔仔小學對資優完全零認識及零支持。學校好似唔知道其實資優教育學院及中大的資優課程是比資優的小朋友報讀咁!!!真係好無奈
我囡學校做得都叫幾好, 拔尖班當然係某批學生先可以入, 但對其他評估過有某方面係優異, 但學校無該類課程就會推薦學生去中大報資優課程.

學校亦都有個資料庫就係由個別老師推薦學生既, 呢批就會獨立畀資料推薦去中大.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:miriam 的帖子

你呀囡學校真係算唔錯,我呀仔學校無扙尖班只有放學補底輔導,平時上堂平均分班,老師都幾難教下,因為能力差別會好大!

醒目開學勳章

引用:Quote:cindychu+發表於+13-5-20+09:19+我都

原帖由 Anniemun 於 13-05-20 發表
幾多成真喺答唔到你,不過聽過太小做係資優,大D再check唔係。但情緒出問題的話,都值得做嘅! ...
我想請教點解IQ測試可以幫助資優兒童的情緒?我仔仔好聰明, 但越大越偏激,固執,我帶佢去測試可以幫到他嗎?

引用:回復+longlong0422+的帖子 CP+會問小朋友

原帖由 HLE2005 於 13-04-26 發表
回復 longlong0422 的帖子

CP 會問小朋友情況, 我亦講出小朋友情緒方面有咩問題,請CP 留意一下, 但結果CP  ...
在咩情況下做IQ test?
情緖問題做心理評估,有冇介紹?
請指教!

‹ 上一主題|下一主題