用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 中大評估價錢
go

中大評估價錢 [複製鏈接]

我想問中大評估價錢多少?有專家解釋報告嗎?5歲可以做嗎?

8    0    0    0

回覆:longlong0422 的帖子

以下網頁有你需要的資料包括他們的查詢電話:

http://ww2.psy.cuhk.edu.hk/chpc/cht/content/services

引用:我想問中大評估價錢多少?有專家解釋報告嗎

原帖由 longlong0422 於 13-04-20 發表
我想問中大評估價錢多少?有專家解釋報告嗎?5歲可以做嗎?
做了!$5000!

回復 longlong0422 的帖子

我小朋友做咗 $5,000.- , 亦在上星期五收到份IQ Report , 有4 版的!

回覆:中大評估價錢

我想問咁個IQ報告4頁紙是英文寫嗎?有冇專人解釋報告同跟進,同埋是否唔只測IQ, 還包含其他情緒,其他智能測試,知道佢邊方面弱,因我仔仔個個都叫我帶佢去評估,因佢有些行為有點奇怪,我不知怎幫他,很煩惱!

回復 longlong0422 的帖子

CP 會問小朋友情況, 我亦講出小朋友情緒方面有咩問題,請CP 留意一下, 但結果CP 話佢好合作同好開心,無咩問題.
其實要視乎你小朋友係咩問題,如果係情緒與行為上有問題,係IQ Test 裹面應該幫唔到妳小朋友,小朋友應該係做心理評估先較合適.

PSYCHOLOGICAL ASSESSMENT REPORT

1. Reason for Referral
2. Test Administrated
3. Behavioral Observations
4. Assessment Results and Analysis
5. Clinical Impression and Conclusion
And Summary of Scores

Report 係全英文, 但CP 講過有任何問題都可以打番去中文問架! 但要等佢有時間先可以回覆.

做完IQ Test 之後, CP 會單獨同家長分析個小朋友 IQ Test 初部結果先, 跟住4-6個禮拜 先出呢份正式Report !

Summary of Scores

Full Scale IQ (FSIQ)
General Ability Index (GAI)
Cognitive Processing Index (CPI)

Verbal Comprehension 言語理解
Preceptual Reasoning 知覺推理
Working Memory 工作記憶
Processing Speed 處理速度

多謝HLE2005 詳細的解答,令我迷網的家長知道更多,謝謝你

回復 HLE2005 的帖子

請問三歲做準確嗎?

請問幾歲可以評估?

小王子發表於 13-5-17 13:32
請問幾歲可以評估?
一般6歲做。

回復 Anniemun 的帖子

我問過3 歲可做, 4 歲可做埋數理評估, 有無小朋友3 歲去做???

cindychu發表於 13-5-20 01:26

我問過3歲, 4 歲可做埋數理評估, 有無小朋友3 歲去做??? ...
是可做,但小朋友大under5做,未必準,7歲可能要再做,一般小學睇6歲的評估,再配合推薦資優課程的。

cindychu 發表於 13-5-20 01:26

我問過3 歲可做, 4 歲可做埋數理評估, 有無小朋友3 歲去做??? ...

中大可below 6歲做??

Anniemun 發成 13-5-20 8:29
是可做,但小朋友大unde5做,未必準,7歲可能要再做,一般小學睇6歲的評估,再配合推薦資優課程的。 ...
我都明白,咁會有幾多成準呢?其實我唔係要去報課程而想做評估,係因為情緒問題!

回復 傻太 的帖子

係呀!3歲做嗰隻叫韋氏,找心理學家$5000,教授$6200(逢星期四)

cindychu 發表於 13-5-20 09:19
我都明白,咁會有幾多成準呢?其實我唔係要去報課程而想做評估,係因為情緒問題! ...
幾多成真喺答唔到你,不過聽過太小做係資優,大D再check唔係。但情緒出問題的話,都值得做嘅!

cindychu 發表於 13-5-20 09:22
回復 傻太 的帖子

係呀!3歲做嗰隻叫韋氏,找心理學家$5000,教授$6200(逢星期四) ...

謝謝
‹ 上一主題|下一主題