用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 尋日收到試卷..科科跌,可以點做 ??
go

尋日收到試卷..科科跌,可以點做 ??

中文45/67...英85/77..數70/62..常80/71..科科跌..教到都無心機...想搵上門補全科,好唔好呢 ???

錯d乜嘢呢? 係咪d唔小心既嘢?

hyatt 發表於 13-4-18 13:11
錯d乜嘢呢? 係咪d唔小心既嘢?
我覺得有d 係唔小心,但又覺得佢係無心做...是但做左就算....

回覆:尋日收到試卷..科科跌,可以點做 ??

補全科=做功課,我覺得冇乜用

cchealthy 發表於 13-4-18 13:45
補全科=做功課,我覺得冇乜用

我想每星期1-2日..唔係睇功課...功課阿仔都ok..可以攪點, 大部份都識做...係我自己唔識教...唔識講d 重點比佢知...其實需要搵補習嗎 ???我自己一向都有比其他練習阿仔做....中數都有..英一向上去人地home補, 但都係麻麻地 ..

回覆:yp26 的帖子

幾多年班呀?買多d練習做+自己教得唔得呀?

引用:Quote:cchealthy+發表於+13-4-18+13:45+補

原帖由 yp26 於 13-04-18 發表
我想每星期1-2日..唔係睇功課...功課阿仔都ok..可以攪點, 大部份都識做...係我自己唔識教...唔識講d 重點 ...
我有朋友小一晚晚做功課溫書都同仔開片,成績又差。小二開始一星期私人全科補2-3晚,我朋友講明不跟功課,只幫助提升程度及溫測驗考試。現小三成績漸見進步,剛考試級名次由中下游上升至前1/3。不過無可否認,好的補習老師要撞岩。

是兩次考試成績對比嗎?也沒有科科跌啊,第二次語文還進步挺大的……
香港這個關頭,梁特首和林鄭和一批官員準備去廣州輕鬆兩日了……政府的態度沒有最差,只有更差……

不如你自己嘗試温每科書同佢温重點. 如小一自己攪得掂, 咪等到小三或小四呈分試先揾人補羅.

回復 mandyk105 的帖子

我同意這位家長.

請問各位有甚麼妙法去改善粗心大意計錯數呢?

我都想揾妙計. 都係不斷提, 不斷提......

引用:Quote:原帖由+yp26+於+13-04-18+發表我想每

原帖由 hadwinboy 於 13-04-18 發表
我有朋友小一晚晚做功課溫書都同仔開片,成績又差。小二開始一星期私人全科補2-3晚,我朋友講明不跟功課, ...
我囡囡讀梗小二,由於我同老公都要返工,每日放工返到屋企都成8點幾,同囡囡跟完功課同默書都無嘜時間溫習,所以我都係請私補幫囡囡做revision,每星期一堂兩小時,我亦都係講明不用跟功課同默書,主要係備課同溫習,改善囡囡做得較弱的部份,當然補習時係需要做課外練習,補習老師亦會同我講解囡囡的進度及上課態度,等我可以在教她做功課時如何教好佢面對較弱的部分,到考試前就加堂,集中溫考試範圍,可能囡囡受這種教法,亦好幸運遇著這位好老師,令囡囡由最初考60-70幾,到依家除數學科考60幾分,其餘中、英及常已經可以考到86-90分了,所以我覺得私補對我囡囡係有成效的。

yp26 發表於 13-4-18 13:19
我覺得有d 係唔小心,但又覺得佢係無心做...是但做左就算....

如果係咁ok,因為佢唔係唔識,只是冇咩動机..要針對的是學習態度,恐怕補習会令他更被動,就算短期成績改善.長遠非好事.
我覺得用讚賞及獎勵的方法比較合适.佢比心機,做得仔細的部份就狂讚佢.久而久之佢会比較冇咁"求其".同佢set個容易d的目標分數,告訴佢会獎勵:玩具/大餐.......,跟住一齊向目標進發.

我個仔又係考試粗心大意....數學錯埋d好普通既加減題, 我都想知有咩方法可以改善呢個問題

引發小朋友的學習興趣是關鍵所在,如果家長不知不覺中從表情或語氣上顯得不耐煩及不滿,久而久之小孩會產生一些逃避的習慣。只要家長對小孩保持讚賞,信任他們,小朋友才會主動去提高自己的水平。
如數學題需要多做多試,再提高做題的速度,這類操練可安排在週末時間,孩子充滿精力的早上,與家長玩做題目鬥快比賽,先以10比50題的比賽開始,漸漸提高他們的做題數量,培養他們的做題目信心。日後的考試自然輕鬆一些,自然會產生少些不必要的錯漏!
平日讓小朋友在十時前睡覺是另一個關鍵,如果可以改善早睡的習慣,三個月就可以觀察到小朋友的進步!

回復 wsk7777 的帖子

謝謝你的意見