用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園(凱帆薈) 凱帆同海逸分校有咩唔同??
go

凱帆同海逸分校有咩唔同?? [複製鏈接]

我知青衣應該最好, 但凱帆同海逸分校有咩唔同??
可唔可以分析下, 同講出Like 凱帆同海逸分校多D??
   2    0    0    1

凱帆校係唯一一間有戶外遊樂場既分校. 夏天會有玩水活動, 亦會有BBQ 活動.
凱帆同海逸都有無敵海景, 光猛通風, 呢點就比青衣校好.

考小學成績一向似乎係青衣校最亮麗. 我估計原因是:
1.往年青衣校都比較多申請, 學校千挑萬選, 多數亦只收大仔.
2. 青衣校家長多數住新界, 校網不佳, 所以比較積極, 一心考直資私校, 很多時會報考十間以上的學校.
3.海逸校中不少外籍/日本籍家長, 很多時會回流自己國家升學, 也有些會準備升讀國際學校, 因此對考傳統小學不大進取.
4. 當然青衣校始終最歷史悠久, 李校長經驗亦最深厚.

不過隨著學之園的口碑越來越好, 四校收到更多優秀的學生, 集合了更多熱心的家長, 四校的成績將會越來越好.  所以最緊要係邊間近你屋企/有校車到你屋苑. 四間課程都一樣的.

四隻貓 發表於 13-4-25 10:12
凱帆校係唯一一間有戶外遊樂場既分校. 夏天會有玩水活動, 亦會有BBQ 活動.
凱帆同海逸都有無敵海景, 光猛通 ...

thanks so much..分析得好好

引用:凱帆校係唯一一間有戶外遊樂場既分校.+夏天

回復 ailimama 的帖子

如果人數夠, 校車無理由唔接生意.
有無直接問過校車公司?

回覆:ailimama 的帖子

新學年有大圍站

yammie7928 發表於 13-6-20 23:38
新學年有大圍站

因為只得4個學生去大圍站, 故此只在九龍塘火車站上車~

你好,我是馬鞍山的,知道另外亦有馬鞍山的家長,可以嘗試联同大圍站家長一起問学校褓姆車?

yammie7928 發表於 13-6-20 23:38
新學年有大圍站

But just for Tai wai station, no point to point delivery
‹ 上一主題|下一主題