用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田區幼稚園推介
go

沙田區幼稚園推介 [複製鏈接]

請問各位媽媽對沙田區幼稚園有所認識嗎? 我想找一間重Creative思考的幼稚園, 不要太死讀書寫字, 正常便可了...
這樣入呂明才小學會困難嗎?

威寶/康傑/英藝, 好嗎?

有沒有一間唔洗去到馬鞍山咁遠架=.=" 本人住大圍區
   1    0    0    0

回覆:沙田區幼稚園推介

火炭博士山

火炭博士山, 中文程度接到 P1 嗎 ? Thanks !

引用:請問各位媽媽對沙田區幼稚園有所認識嗎?+我

原帖由 jjojoy 於 13-04-17 發表
請問各位媽媽對沙田區幼稚園有所認識嗎? 我想找一間重Creative思考的幼稚園, 不要太死讀書寫字, 正常便可了 ...
火炭樂基啦!我囡囡今年9月會入讀, 接觸學校越多,越來越鍾意!

引用:Quote:原帖由+jjojoy+於+13-04-17+發表請問

原帖由 winnietingting 於 13-04-18 發表
火炭樂基啦!我囡囡今年9月會入讀, 接觸學校越多,越來越鍾意!
沙田去火炭唔係好遠啫,嘻嘻。

點解唔推介馬鞍山? 火炭呢間仲好過康傑?

回覆:jjojoy 的帖子

見仁見智

回覆:jjojoy 的帖子

我囝囝讀緊康傑,全校員工都有愛心,課程活動多,N班開始學拼音,上小一完全冇問題。

咁大圍區的孫方中幼稚園, 大家點睇?

jjojoy 發表於 13-4-24 16:06
咁大圍區的孫方中幼稚園, 大家點睇?
好學校!英普教授!難得的有學卷英普學校!值得推薦的一間好學校!!!

回復 sonytang 的帖子

謝謝你的回覆.
我在想給小朋友讀所謂的國際學校, 英文是比較好, 而且感覺上課外活動比較多, 互動性高, 但通常大家推介的幼稚園都在馬鞍山, 較遠....

孫方中幼稚園正正在家的對面, 很方便, 而且英普也不錯呀, 就算是屋村幼稚園....大家也都不是這樣子長大的嗎?! 我是這樣子想啦....

暫時是看中康傑跟孫方中....

如果大圍多點幼稚園選擇就好了.....

回覆:沙田區幼稚園推介

我自己之前都睇過好多mama既comment,
得出既有以下資料, 都係自己爬文, 上網睇返黎,當然間間幼稚園, 亦有叻仔叻女既學生, 好唔好都係用家才感受倒, 希望可以近沙田:      出名既私學有火炭樂基and Boxhill
(而樂基都係碧濤開新校)
馬鞍山:   有康傑and 威寶and Boxhill
大圍:       有新開既英藝

而學卷: 孫方中, 平安福音堂, 榮光

希望之前睇倒既資料可以for ur info

樂基同入st catherine 咁難... 因為派位唔錯..絕大部份入band 1 同名校.., 報名最麻煩, 11月第一個week 星期六, 只限walk-in 攞表....
康傑係馬鞍山最好.. 課程深.. 校舍大, boxhill for 入intl 唔錯, 但11個月學費, 假期多..
而學卷 孫方中係唔錯, 但一樣超難入...

回復 Barbarla 的帖子

thank you, 我都知溱岸果度會開英藝, 我堂家姐個B將會讀呢間, 我堂家姐個女就今年讀完威寶, 但睇comment都係康傑最好.
孫中山都好難入?! 咁真係要再睇多D comment.... 嘻嘻, 有學卷係無咁大經濟壓力既, 因為我無返工架啦, 得我老公一份糧... 私校都afford得起, 但都要再去睇下環境同校學理念等等....

回復 mimwing 的帖子

我想我個B讀呂明才小學.... 哈哈哈~

個個都想入呂明才小學ka...

呢個係上年樂基派位.... 呂少都有成9%(兩間加埋)
培基小學 15%
培僑小學 8%
香港浸會大學附屬學校王錦輝中小­學 6%
浸信會呂明才小學 5%
浸信會沙田圍呂明才小學 4%
英華小學 4%
拔萃女小學 4%
保良局蕭漢森小學 4%
保良局陳守仁小學 4%
沙田官立小學 3%
沙田祟真小學 3%
聖公會馬鞍山主風小學 3%
保良局蔡繼有小學 3%
馬鞍山循道衞理小學 3%
瑪利諾修院學校(小學部) 3%
協恩小學 3%
基督教香港信義會禾輋信義學校 3%
九龍塘學校(小學部) 3%
九龍塘宣道小學 3%
其他18%
拔萃小學, 德雅小學, 男拔萃小學,嘉諾撒小學, 聖保羅書院小學..
‹ 上一主題|下一主題