用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 9月升小一,想請教過來人分享一下現在至暑假有咩要預備 ...
樓主: ahnew
go

9月升小一,想請教過來人分享一下現在至暑假有咩要預備? [複製鏈接]

簽名被屏蔽

回覆:9月升小一,想請教過來人分享一下現在至暑假有咩要預備?

玩玩吧

引用:回復+仔仔錫錫你+的帖子 看你囝囝暑假既時

原帖由 vicky_cheun 於 13-04-18 發表
回復 仔仔錫錫你 的帖子

看你囝囝暑假既時間表,同我囝囝都差不多,你覺你好谷?
我覺得谷的定義是,如果個小朋友教極都唔明(是指教高過他發展程度的), 但個家長依然日日比大量佢做,務求佢做到識做為止,這便是谷。但如果個小朋友一教即明,就算k3 比小一功課做也應付到,然後續步續步按吸收能力加上去,這便不是谷。所以我給小一中文閱讀理解我仔做(k3), 我不覺是谷,跟到便得。觀乎你的方法,也不算谷,因為他吸收到。

喵媽  agree!  發表於 13-4-18 15:31

因阿仔學校K3已有默書同閱讀理解, 所以唔駛同佢在升小前試做.
自理能力, 食飯食快啲!
阿仔由細到大都唔好動怕受傷...今年終於都大膽肯試了!! 所以暑假帶佢玩多啲運動, 游水、溜冰、踏單車...唔好升小學仲笨手笨腳咁!
參加啲興趣班, 如lego, 小廚師, 話劇, 以玩為主!
學術會keep住每日看書30min, 做3~5頁小一綜合練習溫故之身就可以了!
上小前暑假要玩多啲, 因為小學開始咗想抖都幾難了...

回復 vicky_cheun 的帖子

只要你留有空白時間比小朋友發夢,hea ,玩就得;呢d 都係小朋友暑假的專利!至於你所教的,老實說很多k3生暑假前都已經做緊/到,有d 誇張重會話k3有小3程度,但去到考直資私小米一樣

引用:我記得小囡入讀小一前個暑假,我們一家人盡

簽名被屏蔽

回覆:9月升小一,想請教過來人分享一下現在至暑假有咩要預備?

我是小一家長,上年升小一前那暑假没安排特別暑期活動,只上一向玩開的課外话動同要求他看書就夠 ,讓他享受暑假,四個字,真正“放任自流“。小朋友因為自由,他反而自己創作遊戲玩。上了小學,我也给他星期一至三有一個多小時時free play...大人可能覺得浪費,小朋友需要這空間。

切忌臨返學至出trip玩到盡,臨開学那2星期,揭下小一啲書feel吓,買吓小學用品,收拾心情迎接新環境。

幼稚園上小學有好多嘢要適應,可以講啲小一故事幫佢地明白定,知道點處理。如:某某瀨過尿,某某上堂傾偈要罰企,某某蕩失路⋯,亦可以睇下小一生故事書,順便學多啲中文。

我會在暑假只學游水, 勞作仔興趣班咋,

如全日班, 要在暑假訓練佢作息間時, 不可再有午睡, 午餐要自己食(當在學校咁)
我就會在八月中開始每日早上用練習薄抄寫生字(中英), 睇中文課本的生字, 教定佢拆字, 對默書一定有幫助, 英文都係串字, 星期一至星期日, 月份的英文最好背識佢, 數學一定要買D補充練習教佢睇題目解題, 等小朋友有個預算在小學會教咩, 又會搞D咩.
(如果要返工或者無時間自己教, 最好外出上一些升小一的課程, 等小朋友適應下, 否則一到九月返校會打亂陣腳)

最緊要叫佢有小便一定要舉手同老師講, 唔好忍,
準備小食在小息時食下, 在校食飯帶定自己的食具

識下同學仔家長攞電話, 以防阿仔抄漏手冊叫家長幫忙影WHATSAPP比你, 問下可否有老師電話(備用)

大部份時間都是玩, 但都會做少量習作, 升到小一, 實在太忙
‹ 上一主題|下一主題