用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 怎麼樣可以訓練小朋友不怕羞?
go

怎麼樣可以訓練小朋友不怕羞? [複製鏈接]

小朋友性格內向,請教怎樣可以訓練,教小朋友大膽D,不害羞?

謝謝

0    0    0    0

試試學朗誦?或找些可上台表演的活動,如舞蹈話劇等,多上台,小朋友面對公眾時就沒那麼驚,話劇要唸白,必須練聲線大,有助形成習慣。

小朋友多大?加油呵!

Let him/her talk to as many people (from supermarket/ post office/ McDonald's/ shops....etc as possible.  When my kids want Ketchup, I tell them to ask for it themselves.  Say hi to the security guard at the building you live and maybe some other kids' mums at the playground.

You create opportunity and provide encouragement.

回覆:怎麼樣可以訓練小朋友不怕羞?

首先要分清楚,內向和害羞是兩件事。性格外向內向,無絶對好壞之分,各有優點,是人的性情而已。

害羞,即可從兩方面入手改進。一、自信心,二丶面對羣體的經驗。兩者要同時進行,別以為單單增加「二」就可以,可能嚇怕他,弄巧反拙。

「一」要在日常生活,與父母相處入手。讓他多發表,多具體稱讚他,不要說乖呀丶好呀那些空泛的話,要具體指出他做得好的事,如「我欣賞你主動提出意見」。「二」要循序漸進,如由父母欣賞表演,給予鼓勵,再加親友,再出外。

加油!

謝謝各位的意見,我小朋友三歲。我自己覺得我小朋友又害羞,又內向。她見屋企樓下的管理員,我足足鼓勵她大半年,她才肯開口叫人,攪到我好似儍人吟,佢又唔望人,我起初以為佢有自閉症。同學校老師起初都唔打招呼。每天都是我同老師打招呼,佢就一舊飯吟。 佢都喺開學後三四個月才和同班的老師打招呼。

到而家佢有時同人講嘢,都未必一定望住人。而家佢遠遠見到熟D的管理員會揮手和叫人,但太遠,人哋都睇唔到,我話有禮貌喎,但太遠人家看不見,不如行近D再打招呼,但當佢行近D管理員的時候,又唔肯叫人,要我講三四次,她才叫人。跟往自己又馬上走開。

但我都唔知點解,佢又會同D雀仔 ,貓,狗講bye bye. 我是沒有提她的。

多謝你們的意見,我找D朗誦課程給她看看。

michelletang11  same as my little girl who is almost 2 years old.  發表於 13-4-24 16:43

回復 megalith 的帖子

若果你有時間,或者可以帶囡囡到街市買餸,覺得街市內的姨姨很喜歡主動同小朋友傾幾句,又鍾意讚賞小朋友陪媽媽買餸,順便慢慢教下她揀下瓜睇下魚,一擧兩得!(當然要好好拖住她,地面濕滑呀,而且最好避免街市的繁忙時段)你不用太擔心,她只不過三歲人仔,還有很大進步空間,有時女仔係怕羞少少嘅,我反而幾鍾意喎!

I guess you should make it clear why your daughter doesn't like talking to people.
People thought I was very very shy when I was a kid. I didn't like talking to anyone or even saying hi. People said I was impolite but as a kid, I didn't know how important it was to be polite. All I thought was that if I said hi, I would make conversation going on. Also, most people my mother wanted me to talk to or to say hi to were adults. I had no problem talking to children of my age or younger ones.

係呀,我囡囡細細個時都好怕羞,後來同佢報畫班,慢慢就鍾意認識朋友啦.

回復 megalith 的帖子

小朋友性格內向,請教怎樣可以訓練,教小朋友大膽D,不害羞?
缪误是通常我们把性格內向+害羞, 当成'缺点'来看待, 换个角度来形容, 可能孩子属于:

内敛, 观察型, 心思密, think before action, 固执

全部是优点啊! 其实不一定要刻意改变的, 回归现实是社会比较认同外向型人士, 即着friendly 着数较多, 为了生活易过些, 可以考虑:

爸妈曠寬生活圈子, 即奉人都可以搭口, 凡事主动, 见人就打招呼由早晨讲到晚安, 如是者变成亲善大使, 顺便带孩子交朋结友, 一起活干.  保证成效高.  问题是父母有否公关人才的天份.

michelletang11  yes. mostly the kids are like their parents. I can't blame my kids. I'm the shy type person.  發表於 13-4-24 16:45

去賣旗, 唔駛錢又可以練膽。

回復 annie40 的帖子

yes. mostly the kids are like their parents. I can't blame my kids. I'm the shy type person.
其实我比较喜欢留意有点儿shy的孩子, 给他们多点微笑, 和关注, 已经马上当我是自己友, (虽然坚持唔多出声), 蛮天真可爱呢! 再跟他们混熟. 就连个心都比埋我, 是非常可靠的朋友仔.

LL222 發表於 13-4-23 14:40
去賣旗, 唔駛錢又可以練膽。
而家無也人帶零錢出街,賣旗難到不得了!!

我囡都都係好怕羞!但係外向活躍的,只是要warm up,我相信是性格問題,家長時,老師話問佢問題,佢不会回答老師,老師都知我囡coz  shy ,所以咁,都会有少少影響曰後學習上問題!!不過希望再大d會好d!囡囡都係三歳。

其實你要小朋友唔怕羞 做父母都唔可以怕羞,因為佢地係父母既縮影,多D帶小朋友出席活動,講座,首先要父母敢言,讓小朋友感受到原來爸爸媽媽都係咁,再者要多D鼓勵,增加小朋友既自信心。
‹ 上一主題|下一主題