用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 HLYIS各類提問
樓主: 紅紅
go

HLYIS各類提問 [複製鏈接]

回覆:babyboom2010 的帖子

Thank you so much. You sharing is very detailed and useful for me. I have visited their school last year and the principal has showed me the tour and she said parent interview would not be needed for me for she had chat with me. So I am only waiting for the interview next year. My baby will start joining the playgroup this summer ( hope I can get the place because application is only allowed on 18/6). Hope this would help her adapt to the environment and so would help her treat the interview just as another play group day. Hope next year we can join you ladies

回覆:紅紅 的帖子

係呀!我囡囡係報nursery. 嘻嘻我不是虎媽,所以我先喜歡呢間學校,我就係怕因為我地唔會train 佢而蝕底俾其他虎媽。我上年報名前校長帶我去school tour ,然後傾計,佢話我唔需要再做家長面試,只需明年初囡囡面試看她是否適合開始讀書,希望校長真係鐘意我啦因為我唔知嗰個係面試,完全冇準備!希望我囡囡今個夏天成功報到playgroup增加機會!我只報咗兩間IS 因為我真係希望佢可以入到一間我覺得適合嘅!我之前都做咗好多功課,最後先決定呢兩間

引用:係呀!我囡囡係報nursery.+嘻嘻我不是虎媽

回復 GentooMama 的帖子

你可打電話問問校巴公司先,大圍,沙田都有,馬鞍山最方便。西貢亦多學生,元朗也有,當然大埔亦有多條線。

玩開他們的playgroup ,基本上都可入幼稚園的。面試內容真的幫不了你們,我小朋友面試時冇出過聲,什麼也不回應,但因他哥哥在這裡讀小學,細佬妹一定收。

引用:Quote:原帖由+GentooMama+於+13-06-12+發表

原帖由 feipow 於 13-06-14 發表
I hv the similar planning as u and I hv applied NIS and will apply HLYIS later.  I am going to apply ...
The school advise us to enroll the playgroup in June because more sessions and places

GentooMama 發表於 13-6-12 12:20
係呀!我囡囡係報nursery. 嘻嘻我不是虎媽,所以我先喜歡呢間學校,我就係怕因為我地唔會train 佢而蝕底俾 ...
我都只是報了大埔3間, 因為同區方便, HLYIS真係我的首選, 不過我都好怕唔收㗎, 特別係另外2間1話冇位另1話reject, 不過我自己初時假設3間都收的話, 我的排位會是1) HLY 2) JIS 3) NIS, 每間都有自己的fans, 我只可以講HLY同我地夾d, 而我亦感覺HLY的收生準則不是要收聰明的學生及tiger mum的子女, 所以好啱我, 因為我非常hea (雖然我以前讀主流學校, 不過我讀書時都好hea的), 我只想做協助女兒學習及成長的角色, 而不想勉強大家而影響關係, 我囡只讀了一年本地幼稚園, 我已覺得力不從心, 好似最近阿囡寫字隔錯行, 交了給老師, 點知老師成版擦晒佢要佢寫過! 我話你要有原則咪在功課上寫[隔式錯, 請注意]囉, 做乜擦走全部? 佢地都知我囡寫字比其他小朋友差, 要佢完成份功課佢需要比其他小朋友多幾倍時間, 因為咁小事就罰佢重寫! 佢K2咋! 咁佢原本已不喜歡寫, 咁罰佢咪會更討厭! 除咗本功課睇落去靚d之外, 我唔知有乜作用, 所以我真係唔走唔得, 繼續讀local的話我一定會同學校有數不完的衝突!
我好明你的心情, 祝你成功啦! 我個囡傻吓傻吓咁㗎, 都入到!

引用:Quote:GentooMama+發表於+13-6-12+12:20+係

回復 feipow 的帖子

我從來冇諗過勢利同身家問題呀! 我自己都唔係有錢人,
咁當然唔可以話好窮,
只係夠俾佢讀呢間學校囉.

我都唔係住康樂園㗎!
我就覺得一樣米養百樣人,
勢利的人周圍都會有,
唔係多有錢人嘅地方就多d囉,
勢利無品的人是不分貴賤的 ....

其實學校收生都冇問人有幾多收入啦,
所以如果學校都不是睇錢收生,
即是學校都不勢利,
通常物以類聚,
都會吸引到同類的家長與學生㗎!

fanfanbb  well said  發表於 13-8-30 22:11

回覆:HLYIS各類提問

我覺得某啲港島同九龍塘出名嗰啲仲勢利,我同校長傾計就唔太覺,反而覺得佢地重視係一個community. 家長要投入,純屬感覺,唔知啱唔啱,我報到九月playgroup 啦!好期待,不過競爭真係激烈,我老公六點去到,已經有十個人排

吾好意思,想問下係朝早定夜晚六點?大家HLYIS既家長係米打算比小朋友一直升讀佢地既中學呀?any comment about their secondary school?

GentooMama 發表於 13-6-19 12:05
我覺得某啲港島同九龍塘出名嗰啲仲勢利,我同校長傾計就唔太覺,反而覺得佢地重視係一個community. 家長要 ...
恭喜! 今天我老公去了Induction Meeting,
佢話有各類衣著嘅人,
當然我地唔可以睇人著乜就標籤人,
只係想講其實學校冇話特別偏向收某類人的,
應該係乜人都有,
同其他地方一樣....

當然某d地方真的會多d勢利的人,
學你講,
某d名校就一定比一般學校多d,
不過HLY我覺得不是甚麼有名的學校,
成績也不特別出眾(中學太新也很難講)
費用也不夠市區的學校貴,
應該冇乜人係因為想show off入來讀.

wylieming 發表於 13-6-20 00:21

吾好意思,想問下係朝早定夜晚六點?大家HLYIS既家長係米打算比小朋友一直升讀佢 ...
中學我真係冇諗得咁長遠, 仲有咁多年, 到時變成點大家都唔知, 好似我n年前在HK讀書, n年後我發現local school的banding都好唔同啦!
我個人就會覺得有中學直升叫做有個保障先, 到時如果覺得not up to standard咪試吓轉其他, 不過我又覺得應該唔會差得去邊, 其實因為地點問題好多人唔會選去果度讀, 或許流失好多叻的學生, 不過我又唔覺師資果d會有乜大問題!

回覆:wylieming 的帖子

朝早六點。我又唔太擔心中學,因升到中學競爭細啲,到時再決定啦!

引用:我覺得某啲港島同九龍塘出名嗰啲仲勢利,我

回覆:feipow 的帖子

我會去星期三同四,大家好快係同學仔!

引用:我會去星期三同四,大家好快係同學仔! +

今天終於開學, 阿囡等到頸都長, 不過開學日就遇著黃雨、雷暴、水浸、壞交通燈、車禍 。。。 已經預早咗出門,但都避免唔到遲到

回覆:HLYIS各類提問

唔係星期三開學咩?

引用:唔係星期三開學咩? +

原帖由 GentooMama 於 13-08-30 發表
唔係星期三開學咩?
Reception class分三日慢慢加人數開學,等佢地多d照顧適應得好d。

‹ 上一主題|下一主題