用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
樓主: Taimum
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區   [複製鏈接]

Taimum 發表於 15-9-9 18:20
回覆 mummy911 的帖子

家家有本難唸的經,您怕佢選2、3線大學,我家就話可能唔讀大學,因佢志願係飛機師, ...
我有家人考過,如果冇大學畢業又考到機師,多數家中已有私人飛機。如果考完A level 後即考到機師入學,那不讀大學又無妨,始終日後仍有機會進修,因機師讀的時間又唔短,有目標已經好好多。

Ruby1219 發表於 15-9-9 21:55
我仔學校全部必修GCSE English 同English literature。之前香港讀嗰間國際學校都係。好奇怪阿仔話Eng Lit  ...
我今日收到學校通告話要上public speaking workshop,話Gcse english要考public speaking。PS大人都未必做得好,所以都幾challenging。我都係今日先知。

Ruby1219 發表於 15-9-9 21:51
係呀!GCSE 中文好易,我仔舊年中三時已考咗。其實Alevel 中文應該都吾難,不過以佢由細讀國際學校,又用一 ...
小朋友如果有能力又有鬥心係好事來的,唔駛擔心咁多。

引用:Quote:Ruby1219+發表於+15-9-9+21:51+係呀

原帖由 wloi 於 15-09-09 發表
小朋友如果有能力又有鬥心係好事來的,唔駛擔心咁多。
我吾擔心佢academic, 佢有心有力,好self motivated. 通常關心佢社交同健康

回覆:各位2013/9月英國開學的家長分享區

.....................................delete

引用:Quote:原帖由+Taimum+於+15-09-09+發表本帖

原帖由 Ruby1219 於 15-09-09 發表
哈哈!我嗰個話要一直讀到博士!我就話只供到first degree! 之後再讀自己搞掂!最多我吾洗佢養。

...
叻仔,有志氣,你應該好放心。

引用:Quote:原帖由+Ruby1219+於+15-09-09+發表哈

原帖由 亮燈 於 15-09-10 發表
叻仔,有志氣,你應該好放心。
佢嘅目的係吾洗出黎做嘢住啫。
而且佢係鍾意讀書嘅人。

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-09-10+發表叻仔,

原帖由 Ruby1219 於 15-09-10 發表
佢嘅目的係吾洗出黎做嘢住啫。
而且佢係鍾意讀書嘅人。
鍾意讀書好好呀!我恨都恨唔到。

亮燈 發表於 15-9-9 13:09
如果我仔係咁,我會俾佢決定,將來如何?佢自己都要接受。
我也是這樣想, 囡囡科大收左佢, 佢話要英國讀, 好多朋友話拎錢黎晒, 但老公話最緊要讀得開心, 我都吾知arm 吾 arm

畢業再去讀Dr。

很多事要考慮,英医生回難考牌難,原因不講,在英工作因NHS收入不太高,連地鐵人工高過医生,佢下ㄧ代現英國工作不易,多靠父母。。。

thekingdom 發表於 15-9-9 22:05
ok. 多謝你的回覆。
吾好意思, 我想問,現時是否只有一種 IELTS考: 是 IELTS test for UK Visa and Immigration (UKVI) 及 for UCAS.

ielts一樣分不用ukvi及univ for外國學校選擇,本地大學考不用ukvi約17Xx

引用:Quote:亮燈+發表於+15-9-9+13:09+如果我仔

原帖由 siumiu2010 於 15-09-10 發表
我也是這樣想, 囡囡科大收左佢, 佢話要英國讀, 好多朋友話拎錢黎晒, 但老公話最緊要讀得開心, 我都吾知arm  ...
如果有好既英國大學收,一定俾佢去,除左開心外,佢既眼界、經歷、人生閱歷會完全唔同,絕對值得。

引用:+本帖最後由+Taimum+於+15-9-9+18:22+編輯+

原帖由 Taimum 於 15-09-09 發表

回覆 mummy911 的帖子
果然係「家家有本難諗的經」,不過你重有2年洗下佢個腦,重有彎𨍭。我已是殺到埋身了。其實有時以為比佢見多D,佢會好D,點知佢重要要求低D,好矛盾。唔知係嚇怕佢定佢真的不喜歡。唉......努力,希望大家都有奇蹟出現。

引用:Quote:Ruby1219+發表於+15-9-9+21:55+我仔

原帖由 wloi 於 15-09-09 發表
我今日收到學校通告話要上public speaking workshop,話Gcse english要考public speaking。PS大人都未必做 ...
想問下public speaking 是甚麼?有試考的嗎?難嗎?對學業有甚麼幫助?通常甚麼grade 會有甚麼水準?對考ILETS 有幫助?謝。

mummy911 發表於 15-9-10 15:17
想問下public speaking 是甚麼?有試考的嗎?難嗎?對學業有甚麼幫助?通常甚麼grade 會有甚麼水準?對考IL ...
Public speaking 即係演講,要自己寫稿再在全班人面前演講。我無硏究過english 個syllabus,不過既然學校話係part of syllabus,咁就信佢。要問考完gcse英文的家長先知點計分法。

brother4 發表於 15-9-10 14:32
ielts一樣分不用ukvi及univ for外國學校選擇,本地大學考不用ukvi約17Xx
Brother 4, 即是話只須考ielts已可以,不用 ielts ukvi,但吾系要 ielts ukvi 才可申請 visa。

Bling2013 發表於 15-9-9 23:06
London 或其他大市, centre 及名額會多些。 但 small town 便不一定。 今年適逢 IELTS 改制, 很多學生 ...
請問你亞女考果個是 ielts 還是 ielts ukvi,我現在攪到很亂。

thekingdom 發表於 15-9-16 13:31
請問你亞女考果個是 ielts 還是 ielts ukvi,我現在攪到很亂。

我囡考的是 IELTS, 因她不用辦 student visa。 但一般的香港學生, 現在應該考 IELTS UKVI, 才能取得 visa。

‹ 上一主題|下一主題