用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
樓主: Taimum
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區   [複製鏈接]

回覆 Ruby1219 的帖子

如果您無讀GCSE English就要考!

引用:回覆+Ruby1219+的帖子 如果您無讀GCSE+Eng

原帖由 Taimum 於 15-09-09 發表

唔好意思,想問清楚,係咪有考GCSE Eng 就唔使考,但AL讀完再讀大學時都係要考嚟申請visa?

回覆 mummy911 的帖子

家家有本難唸的經,您怕佢選2、3線大學,我家就話可能唔讀大學,因佢志願係飛機師,入學堂只需中學畢業,您話驚唔驚!我無比壓力佢,叫佢在這2年alevel到慢慢思考下!佢GCSE考得唔錯,我只叫佢努力2年考好alevel再算!

回覆 Mi328 的帖子

我唔清楚,因阿仔都係剛上Alevel, 睇下其他家長可唔可以解答您!

Taimum 發表於 15-9-9 17:55
回覆 Bling2013 的帖子

即阿仔下年year13先開始伸請?學校應該會通知?

今年九月這一屆開始, 已經沒有 AS 試, 至於用什麼成績報大學, 及如何去報, 學校應該會通知家長。 入 UCAS 是在 Y13 開學便進行, 由學校統籌, 學生只需填寫網上報名表, 及準備 personal statement。

GCSE Eng 好難考好,佢=英國文學,除非本地中學是全英文教授或有修,好難同英國本生本長比較.

回覆 Bling2013 的帖子

收到,thanks!

Mi328 發表於 15-9-9 18:18
唔好意思,想問清楚,係咪有考GCSE Eng 就唔使考,但AL讀完再讀大學時都係要考嚟申請visa?
  ...

大學若果有 offer, 那 CAS letter 已足夠申請 visa。 如果學生英文程度不達標, 大學是不會出 offer 的。 換言之, 這個 IELTS 的考慮, 應該是在報大學之前。

回覆 brother4 的帖子

Agree

Bling2013 發表於 15-9-9 01:19
是呀, 她考完 AS,便立即考 IELTS, 是我替她 online 報的, 學校不會理這些事。
如果今年暑假,應該要幾時報名?英國考好D,還回香港考好D呢?

引用:+本帖最後由+Taimum+於+15-9-9+18:22+編輯+

回覆 mummy911 的帖子
哈哈!我嗰個話要一直讀到博士!我就話只供到first degree! 之後再讀自己搞掂!最多我吾洗佢養。

thekingdom 發表於 15-9-9 21:21
如果今年暑假,應該要幾時報名?英國考好D,還回香港考好D呢?

七、 八月考的話, 四月開始可報名。 我囡選擇在英國考, 是因 exam centre 就在學校附近, 而且身在英國, 仍處於英語 speaking mood ( 她覺得 ), reading / writing 其實分別不大。 如果 centre 遠, 回港考會方便些。

引用:+本帖最後由+Taimum+於+15-9-9+19:01+編輯+

係呀!GCSE 中文好易,我仔舊年中三時已考咗。其實Alevel 中文應該都吾難,不過以佢由細讀國際學校,又用一年時間(仲要每星期只上一堂)就考哂AS同A2,咁我都覺得幾抵佢得戚同值得開心。
佢舊年在港已考咗GCSE 中文同德文。下年響英國會考多十科。我有叫佢考少d,但佢話好多同學都係考咁多科喎。佢其實都幾得勝。

引用:GCSE+Eng+好難考好,佢=英國文學,除非本地中

原帖由 brother4 於 15-09-09 發表
GCSE Eng 好難考好,佢=英國文學,除非本地中學是全英文教授或有修,好難同英國本生本長比較. ...
我仔學校全部必修GCSE English 同English literature。之前香港讀嗰間國際學校都係。好奇怪阿仔話Eng Lit 易過 Eng, 佢Eng Lit 亦高分d。

Bling2013 發表於 15-9-9 21:50
七、 八月考的話, 四月開始可報名。 我囡選擇在英國考, 是因 exam centre 就在學校附近, 而且身在英國 ...
ok. 多謝你的回覆。

Bling2013  不用客氣   發表於 15-9-9 22:10

引用:Quote:Mi328+發表於+15-9-9+18:18+唔好意思

原帖由 Bling2013 於 15-09-09 發表
大學若果有 offer, 那 CAS letter 已足夠申請 visa。 如果學生英文程度不達標, 大學是不會出 offer 的 ...
唔該曬,咁應該考定先穩陣d。

Bling2013 發表於 15-9-9 21:50
七、 八月考的話, 四月開始可報名。 我囡選擇在英國考, 是因 exam centre 就在學校附近, 而且身在英國 ...
英國報考就易報些,很多centre 及多位,開始報名幾日仍有位,會show 報名剩多少%, 呀仔同學在英國報考,£200, 他曾比過我睇怎報。但未試過英國考。香港報UKVI,  九點開始報名,要鬥快搶位,好像買iPhone 咁。我估現不是peak 便好一些。

呀仔香港考,早上8時要去到試場,正時他英國開始睡覺時間,剛放假回來就考,他仍在睡夢中,好彩爛船三分釘過関。

Taimum 發表於 15-9-9 18:07

很多大學入學要求附加Ielts 6.5 以上,排名高大學要7分。就算大學出咗offer, 做student visa 要UKVI,所以GCSE 有沒有考英文沒有關係。

noel2010 發表於 15-9-9 22:49
英國報考就易報些,很多centre 及多位,開始報名幾日仍有位,會show 報名剩多少%, 呀仔同學在英國報考,£2 ...

London 或其他大市, centre 及名額會多些。 但 small town 便不一定。 今年適逢 IELTS 改制, 很多學生被迫考 UKVI, 考試人數突然大增。 現在情況應該舒緩了。

回覆:各位2013/9月英國開學的家長分享區

咁香港定英國考雅思好?

‹ 上一主題|下一主題