用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
樓主: Taimum
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區   [複製鏈接]

引用:Quote:mummy911+發表於+15-9-9+08:19+請問

原帖由 Bling2013 於 15-09-09 發表
我囡打算唸的是個冷門的學科, 這個我沒意見。 不過我同她分析, 正因為冷門, 為了日後出路, 便要入一 ...
謝,就是囉,幾百萬供佢,佢偏要選二,三線校,太差了!要不回港讀吧了,悭番,到佢夢醒再補番個外國 master 更着數

另甚麽是 russal group?

引用:Quote:原帖由+mummy911+於+15-09-09+發表亮

原帖由 亮燈 於 15-09-09 發表
咁你可以問佢原因,聽下佢解釋,大家討論下,之後你可以在佢立場諗下,試下能否明白佢既用意。

...
對 Cambridge,佢會覺得D學生好叻,自己有可能會比下去。而 London d uni ,佢會覺得校舍好細,唔似間大學,生活指數又高。唉,呢D係理由?大拿拿幾百個都比你”thing"左啦:.反而大學張沙紙是一世呢!pity:

引用:英國出名得Oxford,cambridge其它分別不大,

原帖由 brother4 於 15-09-09 發表
英國出名得Oxford,cambridge其它分別不大,但出來剛相反,朋友孩子在其它大學畢業找到工,兩間名校畢業一個 ...
其實我都無要佢考 oxbridge, 只係下一级而已,奇怪是人人都會希望入排名高的,他反而無此想法,太另類呀!

引用:Quote:mummy911+發表於+15-9-9+08:19+請問

原帖由 alee810 於 15-09-09 發表
UCAS 現時仍在處理clearing 申請, 但2016 key dates 可以參考以下:
https://www.ucas.com/ucas/undergradua ...
學科排名對香港人來說未必識睇?亦担心佢到時讀一样做另一样,公司就會看大學名次,唔試 oxford, Cambridge, 都試下 kings, imperial 呀?!

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-09-09+發表咁你可

原帖由 mummy911 於 15-09-09 發表
對 Cambridge,佢會覺得D學生好叻,自己有可能會比下去。而 London d uni ,佢會覺得校舍好細,唔似間大學, ...
呢種情況就係經歷問題,各位家長已有人生經歷,而子女就未有,佢地並唔知將來找工作所遇到既困難,唔係讀完大學就無敵,人家會求你去佢公司工作,而係重需要睇你係甚麼大學,呢點你可解釋清楚俾佢知,讓佢權衡輕重再決定啦!

引用:Quote:原帖由+mummy911+於+15-09-09+發表對

原帖由 亮燈 於 15-09-09 發表
呢種情況就係經歷問題,各位家長已有人生經歷,而子女就未有,佢地並唔知將來找工作所遇到既困難,唔係讀完 ...
正是及已做,仍然一意孤行………清高嗎?!

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-09-09+發表呢種情

原帖由 mummy911 於 15-09-09 發表
正是及已做,仍然一意孤行………清高嗎?!
如果我仔係咁,我會俾佢決定,將來如何?佢自己都要接受。

Taimum 發表於 15-8-20 16:39
今日上學校網查左GCSE成績,阿仔都好滿意,Phy/Chem/Bio/Maths/Music都有A*, 但英文只有B和DT就C!!佢話要 ...
Wow! 阿仔好叻呀!佢總共考幾多科?
我嗰個2016 年考GCSE, 佢學校同佢自己都好高要求!
佢今年考咗AS 同A2 中文, 好彩都攞到A*,A2份paper 仲拎到96%, 佢超開心,仍增加佢考GCSE嘅信心!

dsedse 發表於 15-9-9 10:24
ielts高分秘訣:

秘訣一
如果阿仔響英國考GCSE and A Level, 仲需要考IELTS嗎?

回覆:Bling2013 的帖子

你的女喜冷門學科,好處是準時收工,人工高福利好,老細永不say no.,跳糟容易升職。。

回覆:mummy911 的帖子

出名大學不一定好好的,認人好過認字 ,成績叻不=同公司賺錢,ㄧ般公司上司先怕有日座佢個位,第二怕容易跳糟,名大學生更難找工。。。

回覆:各位2013/9月英國開學的家長分享區

孩子去了英國越來越悶,昨天有二套追開大陸劇完了第一套58集,第二套20集,今天韓/日沒新上載,真係悶悶悶

引用:孩子去了英國越來越悶,昨天有二套追開大陸

原帖由 brother4 於 15-09-09 發表
孩子去了英國越來越悶,昨天有二套追開大陸劇完了第一套58集,第二套20集,今天韓/日沒新上載,真係悶悶悶: ...
我就追大時代及誓不低頭,好正,可惜做完,阿大剛睇到大結果至返英國,佢都話好睇,剛返黎時就追行屍,之後追誓不低頭。

回覆:各位2013/9月英國開學的家長分享區

亞細今日學校wlfi 好番D,可以whatsapp,講番新同學很多錯事,最差是lunch坐錯位,原本個位是高年班坐,好彩亞細識高年班,否則可能冲涼時冇水講笑吧!

mummy911 發表於 15-9-9 10:35
謝,就是囉,幾百萬供佢,佢偏要選二,三線校,太差了!要不回港讀吧了,悭番,到佢夢醒再補番個外國 maste ...

Russell Group 是 24 間著名的英國大學聯盟, 包括 Oxbridge、 UCL、 LSE、 Imperial 、 KCL ....

英國家長都以入到 RG 為傲。

Ruby1219 發表於 15-9-9 13:28
如果阿仔響英國考GCSE and A Level, 仲需要考IELTS嗎?

Wow ~ 妳仔仔好叻呀! 如果 GCSE English 考到 C,便可不用 IELTS。 我囡沒考 GCSE, 但她 sixth form 讀 Eng Lit, 本來也可不需 IELTS 成績 ( according to the teacher ), 但穏陣起見, 我還是叫她去考。 :)

brother4 發表於 15-9-9 13:31
你的女喜冷門學科,好處是準時收工,人工高福利好,老細永不say no.,跳糟容易升職。。

...

呵呵! 真是找到一份這樣的工便好了!

回覆 dsedse 的帖子

多謝呀!好有用!

回覆 Bling2013 的帖子

即阿仔下年year13先開始伸請?學校應該會通知?

回覆 Ruby1219 的帖子

阿仔連中文考8科呀!中文對他們係好易,比心机一定有好成績!阿仔都花左好多心机,未考前每次返香港都温書,如有不明白,即找補習老師問,佢現在又再努力這2年Alevel啦!大家努力!
‹ 上一主題|下一主題