用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
樓主: Taimum
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區   [複製鏈接]

引用:回覆+Ding+的帖子 係呀,+佢地會開始鐘意上

原帖由 梁媽媽 於 15-06-29 發表
回覆 Ding 的帖子

係呀, 佢地會開始鐘意上讀書, 因為真係有機會羅到高分, 覺得係有可能, 及辦得到的。
正正就係咁。阿仔因為想下年升班時可以編入高一個 set, 所以好努力咁去溫書。終於佢成功。佢仲話見到下年有一個香港人讀 yr7 我叫佢要多啲照顧人地。希望其他有小朋友準備去英國讀書嘅家長,唔好太擔心,試下放手午佢地去及揮自己潛能,會發現佢地可以做嘅嘢比你想像都多

Ding

引用:Quote:原帖由+梁媽媽+於+15-06-29+發表回覆

原帖由 Ding 於 15-06-29 發表
正正就係咁。阿仔因為想下年升班時可以編入高一個 set, 所以好努力咁去溫書。終於佢成功。佢仲話見到下年有 ...
完全同意,阿仔返到黎明顯成熟左,識諗左。

引用:Quote:原帖由+梁媽媽+於+15-06-29+發表回覆

原帖由 Ding 於 15-06-29 發表
正正就係咁。阿仔因為想下年升班時可以編入高一個 set, 所以好努力咁去溫書。終於佢成功。佢仲話見到下年有 ...
真係dun你開心

我仔九月去讀y9,一方面佢想過去另一方面佢而家hea住讀,我吾期望佢最高分,只希望提番起佢嘅學習興趣,喜歡學校生活,因為佢小學從未超過top 3,至升中後只考中間

引用:Quote:原帖由+Ding+於+15-06-29+發表正正就

原帖由 hjma 於 15-06-29 發表
真係dun你開心

我仔九月去讀y9,一方面佢想過去另一方面佢而家hea住讀,我吾期望佢最高分,只希 ...
咁你仔仔在香港成績都唔差喎,努力,嗰面讀書壓力無咁大,係會提高佢地學習精神

Ding

回覆:Ding 的帖子

希望係啦

brother4 發表於 15-6-9 12:45
不用,因二個visa未到期,最快到期visa是2016年 11月,thx
引 用 brother4 -

特區照護到期,上月尾郵寄,今日有信6月中至8月中取,等孩子回來去拿

二個visa未到期,最快到期visa是2016年 11月

----------------------------------------------------------------
看你的 message,你的孩子護照到期, 但 visa 到 2016年11月才到期。 即是說   visa 給的期長過護照到期日。我想問當初批給你的 visa 是幾多年的?  當初申請 visa 時護照還有幾年到期?  我就快幫孩子申請 visa, 應該會批兩年, 但他的護照將於 2017年5月到期, 我本來想換過一本新護照才申請 visa, 但看見你的情況, 我是否可以照申請 visa, 等到 2016年12月他返港時, 或 2017年4月返港時才換新護照呢?   請指教。

回覆:各位2013/9月英國開學的家長分享區

自己覺批visa取決於學校,亞細批五年由Y7至Y11,見校名如Y7入批Y9得三年,但2016年12月回來就要換新護照,因很多國家要護照6個月有效才入境。。。

紅色校褸有一個1元大小黑色汚糟,點除去?

引用:照肺一船不用如半年內在英讀書,但個別學校

原帖由 brother4 於 15-06-07 發表
照肺一船不用如半年內在英讀書,但個別學校有要求就要,health 費用申請visa會收

...
Brother4,若是今年原校讀Alevel,agent話不用照肺,但看到有家長話要照,請問有家長弄清楚了嗎?

如半年內回去同一間學校及申請新visa,一定不用照肺,但如轉校要問番學校!!

回覆:brother4 的帖子

明白,THX !

引用:如半年內回去同一間學校及申請新visa,一定

原帖由 brother4 於 15-07-02 發表
如半年內回去同一間學校及申請新visa,一定不用照肺,但如轉校要問番學校!!

...
想問往簽證中心面見時,要拿什麼証明嗎?

今日上學校網查左GCSE成績,阿仔都好滿意,Phy/Chem/Bio/Maths/Music都有A*, 但英文只有B和DT就C!!佢話要努力英文啦!

wildberries    發表於 15-8-20 18:51

另外visa已取啦!

引用:今日上學校網查左GCSE成績,阿仔都好滿意,

原帖由 Taimum 於 15-08-20 發表
今日上學校網查左GCSE成績,阿仔都好滿意,Phy/Chem/Bio/Maths/Music都有A*, 但英文只有B和DT就C!!佢話要 ...
都好叻仔啦!我仔出年考,唔知有冇咁叻喇!

我想問 GCSE宜家先出成績,仲有唔夠兩個星期就開學,咁如果sixth form想轉校,咪基乎無可能?定係之前用校內成績報,羅左 conditional offer先?

都是一早申請,考該校入學試作準,有些排名高出conditional offer, 有些學校以自己入學試即收,有朋友怕趕,所以選會取錄的學校,有朋友想入名校,考得好便轉。

回覆 亮燈 的帖子

叫佢比心机溫習,一定有好成績!

肺片要跟身嗎?我記得取報告時,佢有講話帶埋過關,好似好麻煩喎!

回覆 noel2010 的帖子

阿仔話就算考得好或唔好,佢都一心一意留原校,不用重新適應新校!
‹ 上一主題|下一主題