用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
樓主: Taimum
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區   [複製鏈接]

回覆 brother4 的帖子

做左visa未?我今早問agent. 佢話不是學校要求,係英國領事館要求!

回覆 noel2010 的帖子

問左入境處話唔得,一定要當時人到取,無辦法!

回覆:Taimum 的帖子

不用做visa,但要申報特區謢照

我昨天自己在網上幫阿女申請Visa, 約花了2hrs,但唔知有冇填錯!最後果個部分,唔知想我答什麼,索性無答!最後讓我選日子去領使館,我當暫時攪妥!

回覆 Taimum 的帖子

都有小小煩。不過次次手續不同。去年在銅鑼灣做,個單位原來是公司以前工作過的地址,特別親切。沒有金鐘個場嚴謹,可帶電話及使用得電話,counter 職員親切好多,印指紋就入另一房間。以前做快証,要上網再申請。現由職員評估,即時比cash, 唔使再填咁多東西。今年都要再做新visa, 又煩過。
$800 比人賺便煩小D。

回覆:各位2013/9月英國開學的家長分享區

試個一次自己填資料,就填錯,再攪過,更麻煩,所以之後交agent報,如visa , ielts ,...細間agent服務態度好D及免費。

特區照護到期,上月尾郵寄,今日有信6月中至8月中取,等孩子回來去拿

引用:特區照護到期,上月尾郵寄,今日有信6月中

原帖由 brother4 於 15-06-09 發表
特區照護到期,上月尾郵寄,今日有信6月中至8月中取,等孩子回來去拿

...
是否跟住要照肺及申請簽證?

不用,因二個visa未到期,最快到期visa是2016年 11月,thx

新學年要新舊特區照護過英國便可

引用:新學年要新舊特區照護過英國便可 +

原帖由 brother4 於 15-06-09 發表
新學年要新舊特區照護過英國便可
唔該四阿哥

回覆 noel2010 的帖子

今日agent覆我話唔收我手續費,因我係佢新收費前的case。

我都係,已有得取,等7月中阿仔自己取,仲要即刻email copy比學校出CAS。記得取特區護照都要預約呀!

回覆:Taimum 的帖子

thx,通知

做英國visa全程要幾多曰先收到証件?我好煩,原本plan7/16取特區護照,然後即比copy學校出CAS, 竞然學校負責人話佢7/15-25annual leave,阿仔9/1飛,做得切証嗎?

最煩是學校的cas給你孩子要幾耐,估最少要一星期,要agent追緊D,學校英國証件做快証幾天可

我剛再問學校,我7/16比passport copy 佢,佢最快幾時比CAS我。

回覆 Taimum 的帖子

我上次回港才換passport, 一早通知定學校出信,比稿我對咗先,一有number, 唔使十分鐘就email 比我,book 照肺,照肺報告一出book visa, 預visa 快証三至四天,原本agent 一早出個email 比領事館通知此case 再加快,點知職員話夠時間。由開始申請passport 快証至student visa 快証,不用三個weeks,仲有時間剩。

衣度各位 JM 真係好幫得手

Ding

引用:+本帖最後由+Taimum+於+15-6-6+18:33+編輯+

原帖由 Taimum 於 15-06-06 發表

回覆 梁媽媽 的帖子
Hi, Taimun,阿仔唔係香港,都可以申請護照嗎?我乜都未搞,只係問學校拎CAS先得唔得?最近又得知有新嘅BRP,係唔係申請Visa時可以申請埋?tks

‹ 上一主題|下一主題