用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
樓主: Taimum
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區   [複製鏈接]

回覆:Taimum 的帖子

近3年成績正副本是否CAS上有提及,所以先要提供?

回復 Mi328 的帖子

係agent叫我帶,佢都照收左!

引用:Quote:RDC+發表於+13-6-3+22:18+hi..我+18

原帖由 Taimum 於 13-06-04 發表
Agent幫我準備一些學校文件和已預約伸請visa的文件,我自己要準備有阿仔相片2張(白底35mmx45mm),仔出世紙 ...
唔該晒你,不過我agent無叫我準備成績表

Ding

noel2010 發表於 13-5-31 22:49
回復 CarrieTse 的帖子

係呀,在英國開debit card & savings account 不收費。而且不用家長,只出示學校信 ...
想問開debit card有冇限年齡?有冇最低存款?同埋開邊間銀行?Thanks!

回覆:各位9月英國開學的家長分享區

Taimum, thanks!

Taimum 發表於 13-6-4 13:28
Agent幫我準備一些學校文件和已預約伸請visa的文件,我自己要準備有阿仔相片2張(白底35mmx45mm),仔出世紙 ...
相片吾係灰底嗎?? 美國 Visa 我比係白底, 英國 Vsia 相舖話係灰底喎!! 要睇三年 School report?? Agent 冇講喎!!我只ready 左一年school report 呀! bank statement 係 copy 咋; 咁即係要跟您講咁做??

回復 siufans 的帖子

呀仔13 歳可開戸口,最低年齡忘記了,但一般留學生可開戶,冇最低入場及存款限制。當八達通使用,Savings 就要轉錢去current account 才用得,故一筆在savings, 小量在current,即debit account, 唔怕嘟太多。Supermarket 門前亦有Auto machine, 唔使一定去bank,最普遍是HSBC.

有同學仔父母冇HSBC 戸口,轉錢要TT, 兩邊手續費約$500。故冇必要唔做TT 。如你小孩在港有EPS 亦可在英提款,每次收HKD20,都好方便。你又可在港睇住bank statements。

簽Visa有乜野要帶去

- print online form
- student self-assessment form
- new + old passport
- copy inside pages
- photo
- CAS
- school report (if CAS mentioned)
- documents retained
- parent letter
- 資金證明
- 出世紙
- letter if OEA

noel2010 發表於 13-6-4 23:18
有同學仔父母冇HSBC 戸口,轉錢要TT, 兩邊手續費約$500。故冇必要唔做TT 。如你小孩在港有EPS 亦可在英提款 ...

咁可唔可以直接比英鎊小朋友存款落S/A?
如果唔去銀行存款,有無好似HK入錢快咁?
咪唔使做T/T囉?

引用:Quote:noel2010+發表於+13-6-4+23:18+有同

原帖由 siufans 於 13-06-05 發表
咁可唔可以直接比英鎊小朋友存款落S/A?
如果唔去銀行存款,有無好似HK入錢快咁?
咪唔使做T/T囉?
其實在HSBC開個戶口,每次在英國攞錢只收$20,唔夠可以上網過錢,父母無HSBC戶口也可在存款機入錢,又可以上網Check佢用錢情況,所以唔需要 TT

Ding

Ding 發表於 13-6-5 10:24
其實在HSBC開個戶口,每次在英國攞錢只收$20,唔夠可以上網過錢,父母無HSBC戶口也可在存款機入錢,又可以 ...

攞錢只收$20係唔係HK$?
咁S/A存款係英鎊定HK$?
上網過錢英鎊定HK$?
THANKS!

引用:Quote:Ding+發表於+13-6-5+10:24+其實在HSB

攞錢只收$20係唔係HK$?
咁S/A存款係英鎊定HK$?
上網過錢英鎊定HK$?
全部HK$計,就當係景外提款

Ding

回覆:siufans 的帖子

如在HKBC有100萬資產仲易搞

Ding

Ding 發表於 13-6-5 10:35
全部HK$計,就當係景外提款

景外提款係英鎊定HK$?
如果係英鎊,咁對換率點計?
如果我有外幣戶口,可唔可以直接用英鎊計算?
THANKS!

引用:Quote:Ding+發表於+13-6-5+10:35+全部HK$計

景外提款係英鎊定HK$?
如果係英鎊,咁對換率點計?
如果我有外幣戶口,可唔可以直接用英鎊計算?
當然係攞當地貨幣,匯率就以攞錢果一刻計,不過影響唔大,因為唔會攞好多,所以匯價影響輕微,個英磅戶口係你嘅,佢又點可以用你個戶口D錢!而且開一個戶口俾佢係可以隨時監察住佢,你都唔會放好多錢入去,每次GBP100都夠卦,因為在學校包食宿,如要費都係入帳,到時俾 lnvoice你,洗用通常都係 weekend 出去食嘢,剪下頭髮,除非佢好大洗,咁可以入多D$

Ding

Ding 發表於 13-6-5 10:54
當然係攞當地貨幣,匯率就以攞錢果一刻計,不過影響唔大,因為唔會攞好多,所以匯價影響輕微,個英磅戶口係 ...

我嘅意思係英國S/A會唔會好似HK咁有多種貨幣選擇?
咁我係HK戶口轉帳英鎊比佢就可以!唔使再對換計算!

引用:Quote:Ding+發表於+13-6-5+10:54+當然係攞

我嘅意思係英國S/A會唔會好似HK咁有多種貨幣選擇?
咁我係HK戶口轉帳英鎊比佢就可以!唔使再對換計算!
衣方面唔清楚,你可以直接問HSBC,不過衣種方法同TT差唔多,因為大家唔同銀行!可能收費唔同!

Ding
‹ 上一主題|下一主題