用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正Vs st Cat,大家楝?
go

培正Vs st Cat,大家楝?

如果係仔,培正好D定St. Cat. 好?

回覆:培正Vs st Cat,大家楝?

培正啦!

最重要係你鍾唔鍾意培小

ekhc    發表於 13-4-17 01:08

培正啦!

培正, 但要出外補英文囉

仔 PC for sure.  校風 . 朋輩好緊要.

培正

培正

回覆:hiEllie 的帖子

樓主是否心儀其他英文小學?一入培正應該都直上,較少機會再考其他。st cat flexibility 高D風險亦高。我亦有類似煩惱,兩條路好壞參半,深怕為小朋友選擇錯了

引用:如果係仔,培正好D定St.+Cat.+好?

原帖由 hiEllie 於 13-04-16 發表
如果係仔,培正好D定St. Cat. 好?
培正

回覆:培正Vs st Cat,大家楝

有無信心同小朋友打小一仗? 而家先三歲,如果你確定小一目標同小朋友嚟梗兩三年一齊努力,個人覺得未必一定要揀龍校

回覆:培正Vs st Cat,大家楝

I will choose st cat, coz 培小 is not my cup of tea

so really depend on yourself

如果揀St Cat,考小一時其實想入什麼小學?St Paul Co-edu、CKY、男女拔?有把握嗎?會否兜兜轉轉過後其實都想返培正???兩間都很出色,只看父母想行什麼路。

引用:+仔+PC+for+sure.++校風++.+朋輩好緊要.

原帖由 dragonbbma 於 13-04-16 發表
仔 PC for sure.  校風  . 朋輩好緊要.
咁女呢?

引用:培正,+但要出外補英文囉

原帖由 lindabubu 於 13-04-16 發表
培正, 但要出外補英文囉
可以去邊到補英文?一星期補一日夠唔夠呢?

其實好難揀,培幼英語語境好似差D.擔心就算出外補仍差DD, 但ST Catherine 小一好似好大競爭,怕大冒險。考得不太好,會後悔。真是好難決擇。好怕決擇錯。

回復 hiEllie 的帖子

若St Paul Co-edu, CKY, DBS 並不是我目標小學學校,大家又點睇?

藍藍媽 發表於 13-4-17 17:57
咁女呢?

因我個係仔, 所以我唔熟女校資料.  但我覺得女仔比男仔多撰擇因at least 女校比男校多 而且多數齋校都係幾有名氣的, 教會學校普遍嚴.

藍藍媽 發表於 13-4-17 17:58
可以去邊到補英文?一星期補一日夠唔夠呢?

主要 depends on 你要求其高.

我仔由3yr 左由開始學 phonics (當時未諗住 入 PC 嫁), 幼稚園階段 keep 住學 (one hr/week) , 有時暑假加插多一堂 oral/reading. 細個電視只睇英文/普通話,  睇英文書. 不過我一定係搵 紅鬚綠眼 既老師.  佢 學完返黎我自己都冇再跟. 依家小一自己跟到 卓卓 有餘.

引用:Quote:藍藍媽+發表於+13-4-17+17:58+可以去

原帖由 dragonbbma 於 13-04-18 發表
主要 depends on 你要求其高.

我仔由3yr 左由開始學 phonics (當時未諗住 入 PC 嫁), 幼稚園階段 keep 住 ...
謝謝你的回覆!