用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有沒有york 嘅小朋友小一考到入浸大附屬學校王錦輝中小 ...
go

有沒有york 嘅小朋友小一考到入浸大附屬學校王錦輝中小學? [複製鏈接]

如題!

1    0    0    0

回復 Mattb 的帖子

點解咁問?王錦輝中小學好難入架么?

引用:回復+Mattb+的帖子 點解咁問?王錦輝中小

原帖由 GAT 於 13-04-15 發表

點解咁問?王錦輝中小學好難入架么?
因為我想入呢間小學,所以睇下york 有無小朋友考到囉!阿仔嚟緊8月會讀york K1, 現做定research !

我囡(York PN) 有搭校車既師兄考到~

引用:我囡(York+PN)+有搭校車既師兄考到~

原帖由 mrschiang 於 13-04-16 發表
我囡(York PN) 有搭校車既師兄考到~
謝謝回覆!

醒目開學勳章

回覆:有沒有york 嘅小朋友小一考到入浸大附屬學校王錦輝中小學?

你應該去小學果邊問,會詳細d

樓主點解咁鍾意王錦輝?

Jane1983 發表於 13-4-16 13:12

樓主點解咁鍾意王錦輝?
沒有特別 , 只係近屋企而已 , 但我又唔想玩大抽獎 , 所以咪問下有無人考到入去囉!!!
  仲有一個 main point 就係我是在職媽媽 , 這間小學是活動教學 , 功課唔多 , 咪岩晒我嘅要求囉!!!

Jane1983  明白了, 謝謝  發表於 13-4-16 13:27

樓主何不考慮浸幼可直上王錦輝小學!

引用:樓主何不考慮浸幼可直上王錦輝小學!

原帖由 vrbb 於 13-04-16 發表
浸幼梗係唔係直上 都要interview而家可以講係無優勢

引用:樓主何不考慮浸幼可直上王錦輝小學!

原帖由 vrbb 於 13-04-16 發表
浸幼課程太淺,根本無可能銜接到王錦輝小學的課程!同埋唔係必收浸幼小朋友的,所以唔可以話直上。

其實york本身課程都唔淺 相信銜接一般小學都冇問題㗎

回覆:有沒有york 嘅小朋友小一考到入浸大附屬學校王錦輝中小學?

引用:其實york本身課程都唔淺+相信銜接一般小學

原帖由 POYI_POYI 於 13-04-30 發表
其實york本身課程都唔淺 相信銜接一般小學都冇問題㗎
請問york的課程有幾深呀?我小朋友將來可能會入讀此校,想了解下是否適合我的小朋友。我剛看完關於LH學之園的post, 覺得功課多到有些恐怖,程度深得緊要。擔心york是否同一類,有什麼類型的功課,有否測考默書,中英科程度有幾深?多謝回答

引用:王錦輝應該叫比其他小學易入小小,York課程

原帖由 cherryird 於 13-05-01 發表
王錦輝應該叫比其他小學易入小小,York課程比較深,個底打得好升小絕對冇問題,我識幾個媽咪都話考試都排頭 ...
請問york的課程有幾深呀?我小朋友將來可能會入讀此校,想了解下是否適合我的小朋友。我剛看完關於LH學之園的post, 覺得功課多到有些恐怖,程度深得緊要。擔心york是否同一類,有什麼類型的功課,有否測考默書,中英科程度有幾深?多謝回答

Chirley  我都好擔心功課多, 但問過york既家長, 功課唔多  發表於 13-5-3 16:47

My son in G2 WKF, as I know, he got about 10 classmate (out of 150 )is from York, we are from St Lorraine YL

回覆:GAT 的帖子

唔容易入的。

醒目開學勳章

沙田區地址入WKF有限額架!所以相對外區難...

york 既小朋友入讀wkf都應該唔係少,
因為我姑仔個女都係讀緊wkf, 佢班上已有幾個係york出黎既

‹ 上一主題|下一主題