用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 2 years old swim
go

2 years old swim [複製鏈接]

囡囡2years old.....
由大約3 month開始係屋企浴缸玩水,超鐘意,到9 month 開始同佢去上親子班,超開心
游了年半,見佢游得不錯,就跟教練私人1:1上堂(10堂30min), 但私人上後哭得好厲害! 教練說: "動作做得好! 佢一路哭一路做!" 我專登早d去泳池同佢玩水,佢都開心....
教練話佢做得很好 (除了哭)! 可轉45min 1堂.....
各位,我應點做?

0    0    0    0

引用:囡囡2years+old..... 由大約3+month開始係

原帖由 dy0905 於 13-04-15 發表
囡囡2years old.....
由大約3 month開始係屋企浴缸玩水,超鐘意,到9 month 開始同佢去上親子班,超開心
游了 ...
想問你之前係邊到学親子班? 一_班約幾多人?

9mth 開始學,半年後1:1學,現在2歲即1:1真正學左9個月。
講問可以自己游到嗎?

回覆:仔仔錫錫你 的帖子

9 month to 1.5 years old attend class
1:1上了10堂, now know 跳水, bu水,踢腳, 一路踢腳一路bu水, 唔使人扶自己扶住池邊行.....
補充一句,其實我覺得佢1:1學係有成果ga! 只係她係要哭,我先煩!!!!!
講真比佢學游水最想幫佢強身健體,咁當然放了時間金錢都會想佢有進步

回覆:2 years old swim

請問係邊度學?

各下是否想k3 前學好4式打入名校? 或寄望成為香港代表隊?

如以上皆非,那建議約5夠力才學吧。天份不高應該20堂游到10米,天份高或平時玩開水5-10堂就得。 實在無必要浪費金錢重要攪到小朋友唔開心。

回覆:dy0905 的帖子

好慘,太細個,玩下水可以既,要學動作需要力度,3-4 歳學較好,更何況佢由鍾意玩水變左唔鐘意咁。

早上看到一個教練逼個三四歲小孩游好多圈,小孩一邊哭還要給教練嚇,慘

回覆:sunsun99 的帖子

我小孩足5歲先比佢學游水,學7堂已懂游自由式!小孩太细跟本聽唔明教練講乜or小孩體能根本唔夠做教練要求。玩水&學游水是兩回事!

回覆:2 years old swim

除非小朋友好enjoy,同埋肯花時間練習,咁細唔可以要求佢游得好好
當然有個別例子,我朋友個女由2歲幾3歲開始學,佢好鐘意游水,依家4歲半已經識晒4式,仲入左史丹福泳隊,但代價係每個星期操水2日。

咁細學游水,唔係幾好喎。
游泳池多菌,幼兒就多病。
冇肌肉,心肺功能未發達,
得個學字徙錢徙時間精神。
學游水,七八歲開始較佳!
‹ 上一主題|下一主題