用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

幼教分享 [複製鏈接]

大家小朋友同校, 希望開此post, 分享對於課程同教導小朋友嘅方法,   各級家長或外校朋友都歡迎討論, 希望借此可以互相學習.

仔仔係太子明慧讀完pn直升k1, 由於老師, 同學仔都全部轉了, 佢竟然要重新適應學校的人和事, 足足整個月上學只係坐著, 吾開聲.  

上學期功課篇:
k1開學開始有畫線及圓圈的功課, 開學2個月, 佢都經常做錯返嚟.  我想知佢小肌肉對用筆有問題, 還是聽不明英語或普通話所以做錯.  我先用英語問一次, 再用廣東話問一次, 佢都答啱.  到叫佢圈或連線答案, 佢就錯哂!    

好奇怪, 原來佢未有concept做功課, 總之全部圈哂!

數物件:  原來佢地吾係好識逐件數, 就咁numbers counting 就ok!  咁我就教佢用手指逐件物品篤住數.

自理篇:  pn嗰時食茶點, 要舉手先refill, 到k1, 佢地可以自己夾餅同裝水, 吾怪得, 佢成日話自己refill  .屋企個水壺同學校一樣.
學校教佢自己除衫鈕, 佢校褸扯到粒鈕 都吾見埋, 釘過幾次.  

著鞋自己教咗成年, 要佢自己著, 依家終於識分左右腳無錯.

寫住咁多先, 待續..........
   2    0    0    0

寫埋下半塲先:

下學期功課篇:
上學期同下學期真係差好遠, 依家功課返嚟, 我只係讀題目畀佢聽, 佢就識做, 怎至matching嗰d, 吾洗讀就自己識做哂, 幾乎全部啱哂.  老實講, 真係好開心.  証明佢上堂真係明老師教咩, 功課返嚟識自己做.

劍橋英語:  短短幾個月, 分別真係好大, 雖然都係同一套書, 我仲記得學期初同佢做quiz, 佢好多吾識答.  依家下學期真係好吾同, 就做4題, 3題都識.  証明佢理解內容同明白問題問咩.  進步咗好多.

認知題:  我同幾個家長傾過, 發覺最難係呢part, 不過咁啱佢地都係女仔, 反而仔仔就認知好好, 全部自己搞掂哂, 吾洗煩.

回覆:幼教分享

Thx for your share.PN班上堂時係點嫁,可以分享下嗎?

vicky_chan 發表於 13-4-23 21:22
Thx for your share.PN班上堂時係點嫁,可以分享下嗎?

另一個太子明慧家長會個post好多分享, 你去睇下!

不過pn最主要教小朋友自理, 守秩序, 同人相處.  學術上我自己反而係其次.

我最開心係佢返咗pn, 好鍾意自動自覺攞書自己睇, 話畀我聽教咗咩, 有時佢讀, 有時叫我讀.

到咗k1, 佢都好鍾意睇書.

回復 melonfans 的帖子

認知題即係D咩呀? K1係咪1個NET,1個PTH老師做班主任?
明慧係咪都教得深? 上傳統小學係咪都OK? 有無SHOW & TELL?

coffei1 發表於 13-5-10 12:08
回復 melonfans 的帖子

認知題即係D咩呀? K1係咪1個NET,1個PTH老師做班主任?

認知教佢common sense, 醫生用聽筒, 警察揸槍, 雪糕係用牛奶造等等..........

yes, 1net 1pth (int'l class), circle time 仲有老師幫手.

我覺得係教得深, 傳統小學ok, 中文程度好, k1 2nd term 日日有功課, easter後開始寫中文字.

k2教1-100, k3教 +/- 數

有show & tell, 全英語.  

coffei1  Thanks a lot!  發表於 13-5-13 10:09

妳公子就小小靜左D我太少就比人投訴精力過剩(投訴人客氣地說)

Marco2010 發表於 13-5-13 22:54
妳公子就小小靜左D我太少就比人投訴精力過剩(投訴人客氣地說)

所以我啱啱揾咗summer course佢讀, 都係屋企附近, 又玩下又學下野.

mw未出暑期班, 我都等吾到, 依家吾報, 其他full 咗又無得返轉頭.

最主要又無校車, 所以屋企附近玩又方便我同佢.
‹ 上一主題|下一主題