用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 想請教有小朋友讀過KM PN的家長~
go

想請教有小朋友讀過KM PN的家長~ [複製鏈接]

小囡有幸會今年入讀KM PN下午班, 想請教下各位KM家長:

1. PN學寫字未? 中文係咪學人口手果D? 英文幾時會開始學PHONICS? 如果想比小朋友响出面學, 而家兩歲多D, 會否太早?
2. 你地覺得可以訓練到小朋友自信方面嗎?
3. 下午班係一位NET班主任+一位本地老師班主任嗎?
4. 多唔多家長要參加的親子活動? 如運動會, 旅行, 參觀等?

多謝指教
   1    0    0    0

醒目開學勳章

1. K1 下學期開始寫字,N班會有玩具、皮球等認字,phonics 好似K1先有
2. 呢方面pm 比am好
3. yes, for PN, starting from K2, one NET with one NPT
4. 到目前PN去過學校親子"旅行"(in campus),親子運動會,下星期會去海洋公園
大d先多出外參觀,但唔需要父母參與

回復 kerkermui 的帖子

hehe, 多謝解答, 想請問你小朋友有冇繼續讀上去? 如有, 係咩原因令你留低呢?

醒目開學勳章

cherrybeepbeep 發表於 13-4-15 11:49

hehe, 多謝解答, 想請問你小朋友有冇繼續讀上去? 如有, 係咩原因令你留低呢? ...

大仔:KM 課程較SC / KV 平均地深,孩子係認知發展較早嘅,覺得深d啱佢d!而且鍾意細校 (但覺得樂基更適合,可惜考唔到)
細仔: 無哥哥咁聰明(佢有自己嘅優點嘅),得KV offer,咁唔駛轉啦!(雖然覺得sc可能啱佢少少)

PN 不是直升K1?
咁有幾多人可以留低?

醒目開學勳章

eddykwan 發表於 13-4-15 14:30

PN 不是直升K1?

70%人有offer,因為K1學額較少
最終留低嘅人再少d,平均一半舊生左右

回覆:想請教有小朋友讀過KM PN的家長~

咁即係保儉計都要報多幾間k1喎!

我今日收到OFFER LETTER都好開心,但一諗到唔係直升K1就好擔心...

cherrybeepbeep  Congrats!  發表於 13-4-16 11:04

我反而又唔係噤擔心可唔可以直升到k1, 因為之前好多post既媽媽都話, 讀得km既小朋友, 佢地考到sc,kv, 龍校k1既機會都好大! 所以放鬆的啦!

PN 不用穿校服的嗎?

回復 peko5 的帖子

响另一個post話n班小朋友唔洗著校服, 著便服加圍裙就得啦,
你收到信未?

回覆:想請教有小朋友讀過KM PN的家長~

而家打啦, 仲等聽日? 你話有另外一間要比大訂, 叫佢幫你check 下個result得唔得啦

回覆:cherrybeepbeep 的帖子

噢, 唔緊要啦, 早同遲都好, 最緊要收, 祝你收到薄信

引用:回復+peko5+的帖子 噢,+唔緊要啦,+早同遲

‹ 上一主題|下一主題