用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St.Cat…………真係咁好 vs York ?
go

St.Cat…………真係咁好 vs York ? [複製鏈接]

聽PG的媽咪説,讀上St.Cat的小朋友,因為學校的程度好好,所以不需要在外再學英、普班,
有冇St.Cat的媽咪可以分享下?
另外大家對York的感覺如 聽PG的媽咪們說讀上St.Cat的小朋友,因為學校的教學很全面,而不再需要在外令上英、普班,真的嗎? 何?好嗎?

0    0    0    0

回覆:St.Cat…………真係咁好 vs York

總結…………是希望了解St.Cat & York (謝媽咪們的分享)

我諗係家長點諗,因為我朋友的小朋友係st cat讀K3,一樣有出去學phonics,同普通話。

其實去唔去外補,好睇父母。讀間最深嘅都仍然有父母要囝囡外補。其次係有冇配合學校同時在家温習。

自己PN冇考SC因為地點唔太適合,不過之前睇資料,SC係比較多人外補,相信係同父母較進取有關。

囝囝PN會讀York因為個人比較鍾意佢個課程。雖然會有啲深,但聽用家分享小朋友都讀得好開心。

我有舊同事/同學 分別有小朋友讀緊 St.Cat 同 樂基.
佢地形容, St.Cat 喺呢類一線既學校來講唔算係好"谷"既學校. 反而 樂基近年既課程幾"谷"吓. 英語程度亦非常深.

引用:我有舊同事/同學+分別有小朋友讀緊+St.Cat+

原帖由 Ballballpapa 於 13-04-14 發表
我有舊同事/同學 分別有小朋友讀緊 St.Cat 同 樂基.
佢地形容, St.Cat 喺呢類一線既學校來講唔算係好"谷"既 ...
沒錯,一線幼稚園嚟講St. Cat都算係最唔谷嗰間,KM, KV, HKPS, LH, York 應該都比St. Cat 谷得多!

Sc 中文都幾深,我個女k2 已識讀好多story books and 寫好多complete sentences. FYI, 我個女3.5 yo 前係唔識講中文。I gave all the credit to sc.
而英文我個女超叻可以讀好深的story books.
Sc 數就比較淺。我自己train 咗呀如20 以內的+ and -. E.g. 20-3-7+4. She could complete a worksheet of around 20 similar  questions in 3-5 mins,

Sc 有exam 好多kinder 都無。好多students from other kinder  做完or 抄寫完工課就算,你要佢默返D字係唔識。我呀女剛4.5 yo 佢識寫100 隻中文字(I,e, 你講佢寫)

Sc mandarin and English stream d students mandarin 叻,但我呀女Cantonese and English stream 所以mandarin 唔得

ACLOVE 發表於 13-4-14 17:20
我諗係家長點諗,因為我朋友的小朋友係st cat讀K3,一樣有出去學phonics,同普通話。

...
Same here............
my son learn PTH, ENG ORAL, Phonics and Maths.

:<
‹ 上一主題|下一主題