用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟愛德小學 有冇家長可以分享下學校近況
go

有冇家長可以分享下學校近況 [複製鏈接]

知道學校升中不錯,老師亦不錯
想知學校功課量低年級功課多唔多?默書是否一星期一次?請家長們分享下
我準備下年揀第一志願,自行得十五分係咪完全冇機會?我唸緊係咪自行一路落都填第一,定大抽獎先放第一

1    0    0    0

功課對比同區都算多,默書應該系中英每星期各一次,考試前再加默咁

下年揀? 現在是否讀K1 ?

引用:下年揀?+現在是否讀K1+?

原帖由 richmoney 於 13-04-15 發表
下年揀? 現在是否讀K1 ?
係呀!

引用:功課對比同區都算多,默書應該系中英每星期

原帖由 kwanwingki 於 13-04-14 發表
功課對比同區都算多,默書應該系中英每星期各一次,考試前再加默咁
請問功課係多成點?3至5樣,5至8樣定會過十樣架
老師係咪真係唔錯架?

引用:Quote:原帖由+kwanwingki+於+13-04-14+發表

原帖由 babeBBDoll 於 13-04-15 發表
請問功課係多成點?3至5樣,5至8樣定會過十樣架
老師係咪真係唔錯架?

...
我阿仔嗰班老師都好好,班主任亦好关心每個学生成長,阿仔就特別鐘意英文科老師,可能係讚過佢掛。功課量就尚可,其實好多時有六七項,但當中有兩三項係改正,好快搞掂。最重要係專心喇,否則真係搞到食晚反都未掂。長假期功課就當然多些。阿仔開學初時唔多適應,仲掛住幼稚園生活,好彩學校有一人一職安排,俾佢做左科長,及稍後仲做埋班長,有左責任,同自我价值,就成個人唔同晒。

引用:Quote:原帖由+babeBBDoll+於+13-04-15+發表

原帖由 kvc 於 13-04-15 發表
我阿仔嗰班老師都好好,班主任亦好关心每個学生成長,阿仔就特別鐘意英文科老師,可能係讚過佢掛。功課量就 ...
最緊要老師好,功課又唔係超級多,請問一班大約有幾多人

回覆:有冇家長可以分享下學校近況

我地得十五分,相信大抽獎先有機會了

引用:Quote:原帖由+kvc+於+13-04-15+發表我阿仔

原帖由 babeBBDoll 於 13-04-16 發表
最緊要老師好,功課又唔係超級多,請問一班大約有幾多人
三十至三十二人一班

引用:我地得十五分,相信大抽獎先有機會了 +

原帖由 babeBBDoll 於 13-04-16 發表
我地得十五分,相信大抽獎先有機會了
祝你好运喇,如果你堅持每個階段都放它做第一選擇,你都可以有叩門面試机会。

引用:Quote:原帖由+babeBBDoll+於+13-04-16+發表

原帖由 kvc 於 13-04-16 發表
祝你好运喇,如果你堅持每個階段都放它做第一選擇,你都可以有叩門面試机会。

...
坦白講十五分想試官小,如果十五分揀有宗教學校我相信機會好微!

引用:Quote:原帖由+kvc+於+13-04-16+發表祝你好

原帖由 babeBBDoll 於 13-04-17 發表
坦白講十五分想試官小,如果十五分揀有宗教學校我相信機會好微!
不要緊,我相信絕大部分小学都是好学校,祝你如願以償!

my daughter is P1 student . I agree with KVC. The teachers are nice and caring. I think the workload is acceptable. My daughter normally can finish her homework before dinner.     

回復 kvc 的帖子

Remember Me? Also 86 old girl ! Is good to know that yr son enjoys his school life so much ! My daughter is also choosen as class perfect in the second term!         

英文程度如何?例如教什麼?
是普教中嗎?

回覆:3pigmama 的帖子

yes, they use mandarin to teach Chinese subject and use cantonese for maths and 常識。my son enjoys very much at his first yr primary school life.  Eng subject level is average, they hv NET to teach once or twice a week.  the eng and mandarin level of the pupils are good.

引用:Quote:原帖由+babeBBDoll+於+13-04-15+發表

原帖由 kvc 於 13-04-15 發表
我阿仔嗰班老師都好好,班主任亦好关心每個学生成長,阿仔就特別鐘意英文科老師,可能係讚過佢掛。功課量就 ...
你個囝好叻喔,仲做埋班長添。

引用:Quote:原帖由+kvc+於+13-04-15+發表我阿仔

原帖由 SILVIAML 於 13-07-07 發表
你個囝好叻喔,仲做埋班長添。
其實学校裡每個学生都有机会擔任不同崗位,肩負不同責任。囝囝做了三個月班長,这机会讓他融入了学校生活,我很欣賞愛德中的「一人一职」安排。

想了解吓,睇到話沒有校車和保母車?? 咁全部學生都由屋企人或者工人姐姐接送?
還是有私營/自組保母車安排?

引用:想了解吓,睇到話沒有校車和保母車??+咁全

原帖由 BY00 於 13-07-21 發表
想了解吓,睇到話沒有校車和保母車?? 咁全部學生都由屋企人或者工人姐姐接送?
還是有私營/自組保母車安排? ...
我想私營或自组保母車也沒有,因我帶囝囝返學放學也未曾見過有類似車輛在校門等候。其他愛德家長,如有正確資訊,請補充。始終新學年將至,如学校有任何新措施,稍後再作分享。

‹ 上一主題|下一主題