用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 收到S位信,但唔知點算好!!
go

收到S位信,但唔知點算好!! [複製鏈接]

仔仔今年4歲3個月,於11年6月排E+S位,已經排了差不多2年了, 他現在係私人S位讀上午班,下午讀K1(12月插班,因為上午班老師認為佢可以試下)。讀了3個月左右,上午老師認為亞仔現在0K,不要讀S位!
而仔仔讀下午班也有進步,學習情況也0K,老師認為要上K2也沒問題,不過也需要加E位訓練。

係2月時收到政府信有關排位, 問過私人S位中心主任, 可繼續排E+S 位, 所以無取消S位。點知同上午班家長傾開先知,要取消S位的,所以立即打比社工,一問之下,如果派到S位要轉E位要等多一年!!

而家收到S位信!唔知點算好!!
我真係唔想讀S位,因為亞仔下午班讀得好開心,而且老師及同學也很包容亞仔,亞仔也學習了守規矩。自從讀左K1之後,有一些規矩也能帶到上午班,就算其他同學有行為問題也不太影響仔仔!

大家有乜好提議!!

0    0    0    0

回覆:chunchun09122 的帖子

如果經濟許可、繼續讀主流下午班、再排E位、這一年自费上私人訓練!

回復 chunchun09122 的帖子

S位轉E位應不需要等好耐!

我囝囝於上年4月收到S位通知書,但各方專業導師都贊成佢讀E位,所以我揾心理學家寫信比社署,證明囝囝較適合讀E位,申請由S位改為E位;過了一個月後(5)
已收到E位通知。

回覆:收到S位信,但唔知點算好!!

如果佢比你用舊number 未必要等一年,因為E位一年之間也有小量新位。

今日第一次見社工,排E加S。她也提醒我,如之後決定唔讀S位,一定要通知佢去取消,否則一派到S,中央系统會立即delete 你E位的隊。冇充分理由,不會帮水尔你用舊no 插隊。你見社工時,佢有份“遊戲規則“比你簽的。

回復 chunchun09122 的帖子

今日第一次見社工,排E加S。她也提醒我,如之後決定唔讀S位,一定要通知佢去取消,否則一派到S,中央系统會立即delete 你E位的隊。冇充分理由,不會帮水尔你用舊no 插隊。你見社工時,佢有份“遊戲規則“比你簽的。
建議排E,暫時補私人訓练。

回覆:收到S位信,但唔知點算好!!

可先入S位,S位分班面試要求轉介你用舊number 排14年9月E位.

引用:可先入S位,S位分班面試要求轉介你用舊numb

原帖由 pyalisa 於 13-04-19 發表
可先入S位,S位分班面試要求轉介你用舊number 排14年9月E位.
GOOD,IDEAS但轉I位更好

‹ 上一主題|下一主題