用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 半歲開始讀playgroup會否太早?
go

半歲開始讀playgroup會否太早? [複製鏈接]

新手媽媽,bb差不多4個月,想請問:
1. 如果半歲開始讀playgroup會否太早?由於我是一名ftm,自覺日日在家唔係好識同bb玩,但返學又擔心bb仲細學唔到幾多,而且容易感染。
2. 一般playgroup收幾大的bb呢?知道有些要到12m+先可入學。
3. 報讀playgroup的程序是否先打電話去拿表格,報名前還是後才試堂,較出名的如維記、tutor time等有無得試?

Thanks so much!
   3    0    0    0

回復 sinyee122 的帖子

I'd rather buy an English learning system to play with the kid at home.

1) then you should join playgroup. 我覺得playgroup 係俾家長學去教小朋友。唔係個個家長係老師,起碼有d概念去教。咁同一個age group, 一般家長都會驚小朋友易病,所以一般大家都好小心(ie : wear face mask if the parent is a bit sick)
2)You need to call & check it out.
3) 上 school web site check 下或打去問下。但一般學校playgroup 係無試堂,其它私人playgroup 通常有(some of them are free)

回覆:半歲開始讀playgroup會否太早?

我個女七個月上playgroup(非學術性,以訓練大小肌肉為主), 我都覺得主要係俾大人學點教細路同有人guide住家長在bb不同階段教不同的事物,當然坊間也有育兒書可參考,但理論與實踐總有分別,遇到問題都可問下導師。

我覺得最好等BB識行先返PLAYGROUP,媽媽都冇咁辛苦

tutor time.. 我入去參觀過一次,當時見到上緊playgroup bb 由半歲至1歲,你可以約時間上去睇下再決定

我家既小寶寶半歲就開始參加 playgroup.
做家長, 始終唔可以預期 半歲/一歲既人仔 於每星期一個小時既課程內會學到好多嘢.  但係上課同堂既過程中, 可以俾小竇寶見吓一大班同年紀既小朋友同埋習慣聆聽吓老師既指令.   
我覺得對日後面試幼兒班/幼稚園會有些少幫助.  至少過去既半年我帶小寶寶出席十多次面試, 佢都無乜發脾氣同大哭.  

6個月大, 可能坐都未坐穩, 大人BB都辛苦.    同埋可能容易病

P.S. 小女10個月到開始返PG

如果你想返 Victoria 或 Tutor Time 嘅 PG, 可以報名排下隊先.  排得嚟都差唔多, 因為都要排 at least 一年半載

My girl join bb gym when she was 6mth

我 bebe 9 個月有去過幾次 playgroup, 我覺得自己辛苦多過 bebe. 當然 bebe 去到瞓著冇拍醒佢上堂亦有……運吉。bebe 細,座一陣車就瞓。

感謝各位的分享! 我都好同意唔好期望返playgroup後bb會識飛。對我來說,返下學其實都係幫父母知道在家可以如何同bb玩,同埋俾佢多點exposure。我阿b早兩個星期開始在pekip上堂,它不算是playgroup,只係俾小朋友活動下四肢,訓練下手腳協調。一個星期一次得個多小時,若單靠課上活動,訓練到有限。所以我都會記住點同bb玩,同埋massage,然後回家每日玩一個小時左右。

綜合大家的意見,我會嘗試報下playgroup,但因為得一個人湊b,所以都要看看是否應付得來。多謝大家的意見!!

sinyee122 發表於 13-4-16 12:44
感謝各位的分享! 我都好同意唔好期望返playgroup後bb會識飛。對我來說,返下學其實都係幫父母知 ...
基督教服務處的幼兒潛能課程(簡稱幼潛)都幾好,特別是對唔識點教BB的新手父母好,因為重點係教家長點同小朋友玩/教小朋友,同埋會俾家長知到同齡小朋友應該可以做到乜野。我女6個月開始上,上了三期,我覺得對我好有用,我當時都是新手媽媽,小朋友都玩得開心,又有機會同其他小朋友玩,學習分享,導師會教埋點幫小朋友練爬。如導師note 到小朋友發展上有較弱的地方,也會跟父母說,建意他們在家可以如何跟小朋友玩/練習來加強。

不過,沒有得試堂之餘,報名仲要抽要知有沒有得讀,導師是中心派的,當中有些超好,有些一般,要睇運氣。全港只有幾個上課地點,未必近屋企。

ekhc    發表於 13-5-2 00:16

如果你鍾意幼潛playgroup(但係要睇彩數抽籤),我會建議你讀協康會baby wonderland playgroup, 内容幾乎相同,但價錢平d, 導師有係職業物理治療師資格。

請問有冇電話,上網找不到

回覆:sinyee122 的帖子

我bb4個月上pekip, Anne好有經驗,非常好! 8個月排到tutor time轉左過去,發覺bb有d唔知做咩,似我上多過佢上。
建議你上pekip到一歲先轉tutor time或其他pg
好d,我果時都有d後悔,bb上pekip enjoy好多!

回覆:sarubuta 的帖子

Thanks! 我都有朋友個女返幼潛,佢都話好好,但係我見討論區有好多人話悶,話教小朋友坐都成15分鐘,係咪呢?我覺得本能如返身、坐、爬等係無得教,時間到就做到,唔知咁諗啱唔啱呢? thanks!!

回覆:cathy_ng719 的帖子

Thanks! Will check it out!!

引用:我bb4個月上pekip,+Anne好有經驗,非常好!

原帖由 coffei1 於 13-05-01 發表
我bb4個月上pekip, Anne好有經驗,非常好! 8個月排到tutor time轉左過去,發覺bb有d唔知做咩,似我上多過 ...
謝謝你的回覆!我個仔仔三個月嘅時候參加左Pekip. 不過可能因為佢早產左個半月,所以好多動作都未做到,Anne 叫我哋降班,但係班上做嘅動作都係差唔多,所以我只覺得ok啦,又唔算超級好。同埋有時放學后想問Anne一兩句,佢都冇乜心機答。不過我都諗住等囝囝一歲之後先上其他playgroup, 因為咁細個真係唔知發生乜嘢事。不如我自己買D書同佢玩,帶佢行公園仲好。

‹ 上一主題|下一主題