用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 表達差 = 皮氣差?
go

[其他] 表達差 = 皮氣差? [複製鏈接]

仔仔小二, 表達能力差,近來成日因為小事發皮氣。

例子:
1)玩 uno /飛行棋輸左. 會太喊同叫
2)行雷, 會因為驚而大喊
3) 落雨 (佢在家, 完全無影響佢活動),又喊
4) 人地做得唔好既 (同學無交功課, 妹妹唔聽話), 佢會好嬲咁鬧人
5) 全日都好乖好開心, 可能因為臨訓前水整濕少少衫大發皮氣

了解佢發皮氣原因, 道理講過好多好多次, 仲有咩方法?

1    0    0    0

回覆:vee 的帖子

1)玩 uno /飛行棋輸左. 會太喊同叫

2)行雷, 會因為驚而大喊

3) 落雨 (佢在家, 完全無影響佢活 動),又喊

4) 人地做得唔好既 (同學無交功課, 妹妹唔聽話), 佢會好嬲咁鬧人

5) 全日都好乖好開心, 可能因為臨訓 前水整濕少少衫大發皮氣

2,3 & 5 (尤其是 5) 有機會同感統的過敏有關,但不能從單一情境行為決定。過敏使人把普通的刺激看作不安。

1, 4 與阿士保加症的執著有關,就4. 而言,因為對他們來說,"要做" 和 "唔可以"是很黑白分明,事件不是好就是壞,不跟規則的人或事情使他們十分不安。就1,可能同 "要贏" 的心理有關,亦可能因為遊戲本身的緊張情況另他們難以控制自己。

可以 search "Stephen Porges Polyvagal Theory" 及 "感覺统合, 過敏特質" 了解緊張,過敏 與 社交情緒的關係。

以上 五個行為都是以強烈情緒 蓋過 理性,從 DMM (Dynamic Maturation Model) 的依附行為角度看是因不安而採取 較極端的 C 策略,C for closeness, 即十分需要與人,尤其與照顧者聯繫。

總結:
舒緩緊張,減低不安是關鍵。可以考慮找 OT 做評估,看看從感统方便能否改變問題。
道理要講,但要短而精在心情平靜時講才有效。配合社交故事圖文並用解釋環境情況及他人感受更佳。

但緊記緊記社交故事不能硬加情緒要求,否則後果不堪設想。

回復 hindip 的帖子

"社交故事不能硬加情緒要求,否則後果不堪設想。"

唔好意思,唔太明白,可唔可以再講解一下?非常感謝!

回覆:misshk12 的帖子

社交故事的原意是處理社交認知的問題,所以會用陳述句和透視句來具體說明環境,事情,人的感受。

但有時會見到有濫用的情況,如: 一個不能接受玩遊戲輸了的孩子會在故事中被要求:

"即使我在遊戲中輸了,我也可以開心,因為這樣別人會覺得我是好孩子"

又或者面對坐巴士一定要坐樓上第一排的孩子:

"當我不能坐 樓上第一排的時,我仍然會很開心,坐或企邊度都無所謂。”

這些故事或許也可以很有效果,但問題是會令孩子覺得自己要開心才對,當遇到不開心甚至嬲的事情時,不單事情本身影響他,他也會嬲自己嬲,因為覺得自己唔啱。但情緒本身是沒有對錯的。

多謝你細心的提醒!

用番你的事例,"當我不能坐 樓上第一排的時,坐或企邊度都無所謂。” 家長不描述「我都覺得開心」,這樣可行嗎?抑或有其他說法呢?請賜教,衷心感謝!

多謝 hindip 的細心講解。
"他也會嬲自己嬲" << 呢個 exactly 我仔的情況...
好想知如遇上上述情況. 應該點"講". 謝賜教.

配合社交故事圖文並用解釋環境情況及他人感受更佳。 << 可否解釋下. 好想知. 謝謝.

唔好意思,打字慢,工作忙,一段回覆都打咗幾日。

簡單補充少少重點,因為社交故事的製作要有針對性,較難三言兩語說明,坊間有D工作坊或證書課程會教。用番呢個事例, 關鍵有以下幾點:

1. 要有客觀的陳述句,畫公仔畫出腸地講解。有D 嘢可能你各得佢應該知,但如果平日唔多講,佢到咗緊張的時候就會唔醒起。

如: 巴士上面樓上樓下都有有坐位,先到車站的乘客會先上車,先上的乘客會可以先選擇坐位.....

2.  用正面詞彙

3.  以透視句講他人感受 :
講正面嘢時用第一人稱,如: 當小明能安靜地乘搭巴士,媽媽會覺得開心,其他乘客也會覺得舒服。

講負面嘢時用第三人稱,如: 當有小朋友在爭位坐時,媽媽會覺得唔開心/ 尷尬 /不安, 其他乘客也會覺得唔舒服 / 不安。

4. 指示句,一般情況最多只能有一句,而且要彈性地寫:
如:
"當我不能坐 樓上第 一排的時候,我可以試試坐或企其他的位置,能安靜地搭車,媽媽會覺得我是個好孩子"

5. 要個別化,如果能知道或估下原因會更針對性,例如: 如果坐第一排是因為想扮司機/ 睇風景,便可在在陳述句及透視句中更針對性地寫,描述有些小朋友會想睇風景/ 扮司機。另外對文字句式的理解情況也會影響故事的寫法。

引用:配合社交故事圖文並用解釋環境情況及他人感

原帖由 vee 於 13-04-17 發表
配合社交故事圖文並用解釋環境情況及他人感受更佳。
vee , 上面個reply 幫唔幫到你 ?

Million thanks for your detailed explanation

hindip, 真係好多謝你詳細講解, 你真係十級好人。

6月15日 (六) 扶康會有 自閉症講座,可打 22142591 查詢。

hindip
你的解釋非常詳細和專業, 好似上咗一堂咁, 多謝你
‹ 上一主題|下一主題