用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2013年升中 khmama對各區英中學額分析(巳更新)+各區學生 ...
樓主: redkoni
go

2013年升中 khmama對各區英中學額分析(巳更新)+各區學生人數   [複製鏈接]

khmama 發表於 13-4-12 22:22
我會再分區post返啲詳細數據後加分析,現在整理中,免得家長將啲數據解讀錯

...

期待, 我都是等緊, 因唔想自己先入為主
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

引用:Quote:khmama+發表於+13-4-12+22:22+我會再

原帖由 grace_xian 於 13-04-16 發表
期待, 我都是等緊, 因唔想自己先入為主
我會填完B1填B2再填B3,有個詞語叫做意外,計錯分,輸入錯誤,系統出錯,乜都有機會發生,DSE考得差,還可以查卷!派間B3尾俾你,都唔知點樣上訴!

回覆:redkoni 的帖子

想問一下假設某區有2400小六學生,經過直資學校收生後,有300人唔參加統一派位,是否到統一派位時B1人數將會是700人(2100÷3)而非800人 (2400÷3)?

lowu 發表於 13-4-16 22:49
想問一下假設某區有2400小六學生,經過直資學校收生後,有300人唔參加統一派位,是否到統一派位時B1人數將會是700人(2100÷3)而非800人 (2400÷3)?
其實分Band可以說是統一派位電腦程式的背景初始化過程,所以直到大抽獎電腦程式啓動的前一刻,學生Banding及隨機編號仍是不存在。如果假設某區有2400小六學生,了簡化一些,我不理會跨網派位申請及有呈分不派位等的影響,所以該區校網的Band1生人數 = Band2生人數 = Band3生人數 = 800人。

「經過直資學校收生後,有300人唔參加統一派位」,這兩句的語義含糊!你想考起我啫,我試吓答你喇,直資學校收生可能收Band1、Band2及Band3生,唔參加統一派位果300人一樣有可能是Band1、Band2及Band3生,所以,到統一派位時,如果B1人數減至700人,係有可能發生嘅!
1   2   3   6  8

回復 redkoni 的帖子

重未休息....
多唔多直資收 Band 3?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 13-4-17 01:04

重未休息....
多唔多直資收 Band 3?.
你都未休息?我睇電視!

直資唔收 Band 3,你即是話誠哥有錢唔賺?

等睇 Arsenal vs Everton..... 陪埋阿仔。
Band 3 不如等大抽獎?
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

問題又呢喇, 想請問如果學生係band 2 生, 照常理乙部係咪先填band 2校, 後band 3校, 敢band 1校仲應唔應該放埋入去(好似明知無機會)? 如果唔放咪有機會唔夠30間囉?  敢band 3生更加唔夠30間? 如果唔夠30間, 我夾硬放入唔係本區, 又唔係指定他區係最後, 電腦會唔會處理架?

ANChan59 發表於 13-4-17 01:14

等睇 Arsenal vs Everton..... 陪埋阿仔。
Band 3 不如等大抽獎?
唔同嘅,家長俾錢求質素的心態,放諸各Band皆準,如果無奈去到Band3,家長最擔心便是校風...

karenhinhin 發表於 13-4-17 01:17
問題又呢喇, 想請問如果學生係band 2 生, 照常理乙部係咪先填band 2校, 後band 3校, 敢band 1校仲應唔應該 ...
誰說Band2生抽不到所謂Band1學校,問題是你想不想讀?

kls12 發表於 13-4-17 01:31
誰說Band2生抽不到所謂Band1學校,問題是你想不想讀?
我真係聽過有人不想讀。

karenhinhin 發表於 13-4-17 01:17
問題又呢喇, 想請問如果學生係band 2 生, 照常理乙部係咪先填band 2校, 後band 3校, 敢band 1校仲應唔應該放埋入去(好似明知無機會)? 如果唔放咪有機會唔夠30間囉?  敢band 3生更加唔夠30間? 如果唔夠30間, 我夾硬放入唔係本區, 又唔係指定他區係最後, 電腦會唔會處理架?
其實你填幾多間都有你自由,後面填啲好似明知無機會的學校只是抱執死雞心態,波係圓嘅,如果人人都認為明知無機會咁即是你有機會喇。我曾經問過教育局,佢地話如果發現填錯code(連自己小學都check漏招),又搵唔到家長更正呢,入機職員會由後推前一格入資料,我覺得都好合理喎。

回覆:redkoni 的帖子

想請教下自行離埸比率怎估計?見有成4成幾5成咁高。

我會考慮大抽奬,選教會及校風較好的學校!

我想問如果學校說三次呈分試平均下來學生是b1頭,但填表時b1生應填第一個志願是b1頭的中學,第二選擇就要填b1尾,第三選擇是b2頭。

元朗區英中的競爭是否很激烈?心裡很煩惱呀!

mc 發表於 13-4-17 12:03
我想問如果學校說三次呈分試平均下來學生是b1頭,但填表時b1生應填第一個志願是b1頭的中學,第二選擇就要填 ...

不會在第三選擇是b2頭吧!

回復 kls12 的帖子

嗯!這正是我納悶的地方,再怎樣說,第三志願便是b2頭,那之後的廿多個選擇豈不是連b3的學校都填b3?我總覺得今年是否有必要這樣填?

lowu 發表於 13-4-17 06:35
想請教下自行離埸比率怎估計?見有成4成幾5成咁高。
直資、自行及甲部的離場比率,當然是難以合理估計!khmama用的估計方法你可以參考這裹:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2559334&pid=36208036&fromuid=749411

我用的方法就比較笨,與khmama的有點不同,因為我懶得去理離場比率到底原本有幾多,但是只要我估得出最合理的最低限度離場比率,就能滿足到最壞情況這條件,在最壞情況所推算出來的參與乙部大抽獎Band1生人數,如果比較估計的所謂Band1位少,我便可很有信心地推論這個校網夠位,家長信嘅咪揀學校時博啲囉,反之,如果最壞情況下不夠位,亦未必代表去到現實不夠位,都話是最悲觀情況嘛,可以繼續參考其數字,如果最壞情況都短缺了很多位時,這便推論在正常情況下也不容樂觀,家長信嘅咪揀學校時保守啲囉。

比如,2011升中教育局是使用2008+2010 Pre-S1成績,2012升中也是使用2008+2010 Pre-S1成績,我這個方法便是搜集2011升中派位結果的資料去預測2012升中。我簡單講吓步驟:

A)搜集校網資料
校網內的小學,最抵錫就是將完整升中派位結果連埋數字公布,但有些只得個校名無數字,咁都好最少都等於1(有誤差),最差的是百無(有誤差)。將校網內的所有小學升中派位結果資料整理,過濾出Band1生的可能派位,然後分類出直資(X)、(本區+他區)(Y)、外區(Z)的派位數字,如果(X+Y+Z)與(2011校網人數/3)接近,表示誤差可以接受。而這三個數字之中,X、Z是較肯定是直資、自行及甲部的離場人數,但Y仍然不能排除是包括自行及甲部,這裹就是我這個方法的最大誤差部份,必須參考剛剛另兩個數字X及Z再人肉估算,我自己當然會再估低啲,最後從Y估出(本區+他區)的自行及甲部=W,(X+W+Z)便是直資、自行及甲部的離場總人數,也得出2011升中Band1生的估計最低限度離場比率。

B)預測派位是否足夠
首先用類似khmama的方法去估計出2012升中的所謂Band1位,由於2011及2012升中採用相同一組Pre-S1成績,我用2011升中Band1生的估計最低限度離場比率去預測2012升中的離場人數都算接近合理,即是現在我已有2012校網人數/3的Band1生人數及(A)的最低限度離場比率,所以便可計得出2012參與乙部大抽獎Band1生人數(最大的估計數值),再比較一下是否乙部大抽獎 Band1位>=Band1生 ...
如有興趣,可以參考吓這裹的實例。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2356208&pid=34438993&fromuid=749411

當然每個方法都沒有最好,或者你的會更好,哈哈。

擲界,邊緣家長最忐忑,最難決定及部署!

karenhinhin    發表於 13-4-17 18:24
‹ 上一主題|下一主題